Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 8 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - «Κακή αρχή για το β' εξάμηνο» του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 8 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - «Κακή αρχή για το β' εξάμηνο» του 2023
Μετά από τα στοιχεία της περασμένης Τρίτης που έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αποδείχθηκε η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον τελικό δείκτη PMI της Hamburg Commercial Bank.

Ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 48,6 μονάδες έναντι 48,9 μονάδες στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48,9 μονάδες. Τον Ιούνιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 49,9 μονάδες.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση του δείκτη για τους τελευταίους 8 μήνες, ενώ υπενθυμίζεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

Οι ανακοινώσεις της Πέμπτης έρχονται μετά από τα στοιχεία της περασμένης Τρίτης που έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού είχε προκαλέσει γενικά lockdown στην οικονομική δραστηριότητα της ηπείρου μας.

«Κακή αρχή στο β' εξάμηνο»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, δήλωσε πως «η Ευρωζώνη έχει ξεκινήσει άσχημα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η ύφεση της δραστηριότητας οφείλεται στη μεταποίηση, αλλά η αύξηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών έχει επίσης ψυχρανθεί, μειώνοντας τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολό της».

Η εικόνα στο... Big 4

Μεταξύ των 4 μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, μόνο στην Ισπανία ο σύνθετος PMI κατάφερε να μείνει πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία κινήθηκαν κάτω από το εν λόγω «σύνορο».

  • Στη Γερμανία, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες έναντι 48,3 μονάδες στην αρχική μέτρηση.
  • Στη Γαλλία, διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες, εντός της αρχικής μέτρησης.
  • Στην Ιταλία, διαμορφώθηκε στις 48,9 μονάδες έναντι 49,7 μονάδων στην αρχική μέτρηση.
  • Στην Ισπανία, διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες έναντι 52,6 μονάδες στην αρχική μέτρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οι 11 λόγοι που την οδηγούν στην οικονομική παρακμή

Ιαπωνία: Νέα επέμβαση της BoJ στις αγορές, για «φρένο» στις αποδόσεις των ομολόγων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider