«Βουτιά» για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία του κορονοϊού
«Φαίνεται ότι η ύφεση της μεταποίησης ήρθε για να μείνει στην Ευρωζώνη» τονίζει η Hamburg Commercial Bank.

Σε πολυετές χαμηλό υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη κατά τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hamburg Commercial Bank., ενδεικτικό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων και ισχυρού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για τον μεταποιητικό PMI της Hamburg Commercial Bank, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 42,7 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 43,4 μονάδων τον Ιούνιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού είχε προκαλέσει γενικά lockdown στην οικονομική δραστηριότητα της ηπείρου μας.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή υποχώρησε στις 42,7 μονάδες από 44,2 μονάδες τον Ιούνιο, ένα χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Η ζήτηση μειώθηκε απότομα, παρόλο που η πτώση του κόστους εισροών -το οποίο μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2009 λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών- επέτρεψε στα εργοστάσια να μειώσουν τις χρεώσεις τους.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 14 ετών, στις 45 μονάδες από 47 μονάδες τον Ιούνιο.

«Ανώμαλη πορεία» στο δεύτερο εξάμηνο του 2023

«Φαίνεται ότι η ύφεση της μεταποίησης ήρθε για να μείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

«Οι ισχυρότερες μειώσεις στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και τον όγκο των αγορών στην αρχή του τρίτου τριμήνου ενισχύουν την άποψή μας ότι η οικονομία στο σύνολό της θα έχει μια ανώμαλη πορεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαρεί να διαπιστώσει ότι ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγής έχει επιταχυνθεί και πάλι, μειούμενος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 14 ετών. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών παραμένουν ψηλά στην ατζέντα» τόνισε ο ντε λα Ρούμπια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ελληνική μεταποίηση σε υψηλό 14 μηνών για τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider