BBC: Η «Μεγάλη Παραίτηση» τελείωσε - Τι σημαίνει αυτό;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BBC: Η «Μεγάλη Παραίτηση» τελείωσε - Τι σημαίνει αυτό;
Πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους – ένα φαινόμενο που ορισμένοι περιέγραψαν ως «Μεγάλο Ανασχηματισμό»

Η «Μεγάλη Παραίτηση» ή αλλιώς Big Quit εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χαρακτηρίζεται ως το φαινόμενο όπου οι εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς τις δουλειές τους.

Μάλιστα, 47 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα και παραιτήθηκαν το 2021, ενώ 50 εκατ. περισσότεροι προέβησαν σε μαζική φυγή το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS).

Η συνεχιζόμενη έξοδος ήταν τόσο σημαντική που τον Μάιο του 2021, ο Άντονι Κλοτζ, τότε αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, επινόησε τον όρο «Μεγάλη Παραίτηση» για να δώσει ένα όνομα στην τάση αυτή η οποία ωστόσο όπως φαίνεται πλέον έχει τελειώσει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που επικαλείται τo BBC.

Οι αριθμοί του Μαΐου 2023 από την Έρευνα Ανοιγμάτων Εργασίας και Εργασίας ( JOLTS ) της BLS υποδηλώνουν ότι οι παραιτήσεις έχουν επιβραδυνθεί, ομαλοποιώντας τα στοιχεία πριν από την πανδημία. «Βλέποντας τους συνολικούς αριθμούς παραιτήσεων που επιστρέφουν στα επίπεδα του 2019, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε», εκτιμά ο κ. Κλοτζ, που πλέον παραδίδει μαθήματα μάνατζμεντ στη Σχολή Διοίκησης του University College του Λονδίνου.

Μια εξήγηση που μπορεί να δώσει για τους μεταβαλλόμενους αριθμούς παραιτήσεων στις ΗΠΑ, είναι ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην αγορά εργασίας. «Ακόμα κι αν θέλεις να παρατήσεις τη δουλειά σου, κοιτάς την αγορά (τώρα) και σκέφτεσαι "ίσως δεν θα έπρεπε"», αναφέρει. «Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, υπάρχουν προειδοποιήσεις πως η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας – όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να το σκεφτούν δύο φορές πριν φύγουν από μια δουλειά» διευκρινίζει.

Η πτώση των στατιστικών στοιχείων για τις παραιτήσεις έχει νόημα, υποστηρίζει η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ZipRecruiter, με έδρα την Καλιφόρνια, εκτιμώντας ότι πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους – ένα φαινόμενο που ορισμένοι περιέγραψαν ως «Μεγάλο Ανασχηματισμό». «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μπορεί να ήταν ταμίες στο παρελθόν, σκέφτηκαν πως μπορούσαν να γίνουν εκπρόσωποι τηλεφωνικών κέντρων από τον καναπέ τους, με το κατοικίδιό τους αγκαλιά και μια τηλεόραση να παίζει στο βάθος". Αυτό οδήγησε σε διάφορες κινήσεις, αλλά ήταν επίσης ένα άλμα» εξηγεί.

«Η εργασία για εκατομμύρια ανθρώπους έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλές θέσεις εργασίας είναι πιο ευέλικτες από ό,τι πριν από δύο χρόνια, σε πολλές θέσεις οι αμοιβές είναι πολύ πιο ισορροπημένες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Οι εταιρείες έχουν λάβει πιο σοβαρά υπόψη την ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια και επένδυσαν πολύ περισσότερα για να κάνουν τους χώρους εργασίας τους πιο φιλικούς και συμπεριληπτικούς» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Δεύτερη ευκαιρία κατάρτισης - Παράταση 2,5 μηνών στο πρόγραμμα για 150.000 εργαζόμενους

Χατζηδάκης: Επιθεώρηση στο νέο «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ - Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής

ΚΕΑΟ: Ξεκινούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στους οφειλέτες που δεν εντάχθηκαν σε ρύθμιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider