Λαγκάρντ: Ενδεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων δεν θα είναι οριστική - Κοντά στον στόχο για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Ενδεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων δεν θα είναι οριστική - Κοντά στον στόχο για τον πληθωρισμό
«Πλησιάζουμε στον στόχο» του 2%, αφού «καλύψαμε πολύ έδαφος και προχωρήσαμε πολύ στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Μια ενδεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων σε κάποια συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν σημαίνει πως θα είναι οριστική, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της, λέγοντας πως θα μπορούσε μελλοντικά να ακολουθηθεί από μία νέα αύξηση.

Στην επόμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου ή ίσως μια παύση», είπε στην εφημερίδα Le Figaro. «Μια παύση, όποτε συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα ήταν απαραίτητα οριστική».

Τα σχόλια έρχονται αφότου την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά ακόμη ένα τρίμηνο, με τη Λαγκάρντ να τονίζει ότι οι αποφάσεις από εδώ και μπρος θα εξαρτούνται από τα εισερχόμενα δεδομένα, επιβεβαιώνοντας αυτή την άποψη στη συνέντευξη της στο Figaro της Κυριακής.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και τη δράση μας σε μία βάση συνάντηση προς συνάντηση», είπε. «Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας εγκαίρως και για αυτό χρειαζόμαστε μια αρκετά περιοριστική πολιτική όσον αφορά το επίπεδο και την διάρκεια».

«Πλησιάζουμε στον στόχο» του 2%, αφού «καλύψαμε πολύ έδαφος και προχωρήσαμε πολύ στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η νομισματική πολιτική άρχισε να φέρνει αποτελέσματα ως προς τη μείωση του πληθωρισμού. Βλέπουμε τα μεγέθη των πιστώσεων, τόσο τα επιτόκια (...) όσο και την υποχώρηση των χορηγήσεων, όπως και της ζήτησης πιστώσεων από επιχειρήσεις. Αρχίζουμε να τα βλέπουμε επίσης στη πραγματική οικονομία, στα ακίνητα και στις επενδύσεις», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης:

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για άλλη μια φορά - όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις οικονομολόγων. Οι εκτιμήσεις τους υποδηλώνουν ότι ο υποκείμενος δείκτης που αφαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια υπερέβη αυτό το μέτρο για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, φτάνοντας το 5,4%.

Τα μεγέθη θα δημοσιοποιηθούν μαζί με τα στοιχεία του ΑΕΠ και αναμένεται να δείξουν ότι η Ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, καθώς μια απροσδόκητα δυναμική γαλλική οικονομία αντιστάθμισε τη στασιμότητα στη Γερμανία.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία είναι αρκετά ενθαρρυντικά», ανέφερε η Λαγκάρντ. «Υποστηρίζουν το σενάριό μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% στην Ευρωζώνη φέτος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για 4ο μήνα τον Ιούλιο

Από ντελίβερι και «ψίχουλα», στα 17 εκατ. ευρώ: «Μην τα παρατάτε»

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πάνω από 100.000 αγοραπωλησίες από την αρχή του έτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider