Άνοδο 7,6% σημείωσαν οι ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδο 7,6% σημείωσαν οι ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης
 Η ποσοστιαία άνοδος άγγιξε το 7,7% ενώ ήδη τα μηνύματα είναι έτι περαιτέρω θετικά και για το 2023 μετά το πέρας του 6μήνου. 

Ούριος άνεμος πνέει στον κλάδο ασφάλισης Αστικής ευθύνης ενδεικτικό της σοβαρότητας που διέπει μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων μετά τη μάστιγα του κορονοϊού.

Περίπου 197 χιλιάδες συμβόλαια αστικής ευθύνης δηλώθηκαν, το 2022, με ισχύ εντός του έτους, έναντι 182 χιλιάδων της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η ποσοστιαία άνοδος άγγιξε το 7,7% ενώ ήδη τα μηνύματα είναι έτι περαιτέρω θετικά και για το 2023 μετά το πέρας του 6μήνου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τα συγκεκριμένα συμβόλαια δηλώθηκαν 6,9 χιλιάδες ζημίες, από 6,115 το 2021, ενώ οι πληρωθείσες αποζημειώσεις διαμορφώθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Τέλος το απόθεμα των εκκρεμών ζημιών ανήλθε στα 12,5 εκατ. ευρώ από 15,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σχετικά με την κατανομή του πλήθους των συμβολαίων, από την έρευνα προκύπτει, πως η Γενική αστική Ευθύνη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 55,5%, ακολουθεί η Επαγγελματική Ευθύνη με ποσοστό 25,2% και η Εργοδοτική ευθύνη με ποσοστό 13,9%. Τέλος οι Λοιπές καλύψεις καταλαμβάνουν το 5,4%.

Αναφορικά με την κατανομή του πλήθους δηλωθεισών ζημιών η Γενική αστική Ευθύνη συμμετέχει με το υψηλότερο ποσοστό 58,6%, η Επαγγελματική ευθύνη με ποσοστό 18,3%, η Εργοδοτική ευθύνη με ποσοστό 13,9%, ενώ οι Λοιπές καλύψεις με ποσοστό 9,2%.

Ανάλογη είναι η εικόνα όσον αφορά στην κατανομή του ποσού του συνόλου των αποζημιώσεων (πληρωθείσες κα εκκρεμείς).

Η Γενική αστική ευθύνη συμμετέχει με ποσοστό 48,8%, η Επαγγελματική ευθύνη με ποσοστό 20,7%, η Εργοδοτική ευθύνη με ποσοστό 13,9% και ο Λοιπές καλύψεις με ποσοστό 16,6%.

Κανάλια διαμεσολάβησης

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης για το σύνολο των καλύψεων αστικής ευθύνης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν οι μεσίτες ασφαλίσεων με ποσοστό 30,9% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου, ακολουθούμενη από την αποκλειστική συνεργασία με δίκτυα και πράκτορες με ποσοστό 28,6%.

Τρίτοι στην κατάταξη βρίσκονται οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας με ποσοστό 28,2%, ενώ με μονοψήφια ποσοστά, έπονται, η συνεργασία με τράπεζες 3,9%, οι απευθείας πωλήσεις 8,1% και οι διαμεσολαβητές δευτερεύουσας δραστηριότητας 0,3%.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα του 2022 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 23 Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων - μελών με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 97,5% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των καλύψεων αστικής ευθύνης, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η παρούσα αναφορά καταγράφει αθροιστικά τις απαντήσεις τους για το 2022 με βάση την πληροφόρηση που ήταν διαθέσιμη στις 31/12/2022.

Επιπροσθέτως, για τον υπολογισμό του τελικού κόστους των αποζημιώσεων του έτους, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η εξέλιξη του πλήθους των ζημιών και του ποσού των αποζημιώσεων στο βάθος του χρόνου, πληροφόρηση που δεν είναι γνωστή κατά τον χρόνο σύνταξης της παρούσας αναφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider