Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανές αλλά όχι βέβαιες οι αυξήσεις των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανές αλλά όχι βέβαιες οι αυξήσεις των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι
Για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ο Ολλανδός τραπεζίτης είπε πως «μπορούμε να φτάσουμε τον στόχο του 2% μέσα στο 2024».

«Θολά» μηνύματα σχετικά με ενδεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από το καλοκαίρι του 2023 επέλεξε να στείλει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας και στις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς το 2%, όταν τον Ιούνιο αυτό φαίνεται πως διαμορφώνεται στο 5,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Ο Κνοτ δήλωσε την Τρίτη «φαίνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός (εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας) φαίνεται πως έχει επιπεδοποιηθεί. Είμαι αισιόδοξος για το ότι μπορούμε να φτάσουμε τον στόχο του 2% μέσα στο 2024».

Σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο.

Οι αυξήσεις πέραν του Ιουλίου είναι πιθανές, αλλά όχι βέβαιες. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα πρέπει να κρίνουμε από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να καταλήξουμε στις αποφάσεις για τα επιτόκια» συμπλήρωσε ο Κνοτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Κάμψη στον πληθωρισμό των τροφίμων, αλλά με τις εκπτώσεις να «σαρώνουν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider