Ντομπρόβσκις: Περισσότερη συζήτηση μετά το καλοκαίρι για συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Περισσότερη συζήτηση μετά το καλοκαίρι για συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες
Πρόοδος, αλλά χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης στο ECOFIN γύρω από το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων, επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόσβσκις σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN.

Πρόοδος, αλλά χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης στο ECOFIN γύρω από το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων, όπως επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε πως μετά την σημερινή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών, που ήταν και η πρώτη σε αυτό το επίπεδο μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης της Κομισιόν και γι'αυτό ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τις εθνικές αντιπροσωπείες, κι ενώ υπήρξε πρόοδος και καλό κλίμα στη συζήτηση θα χρειαστεί περισσότερος διάλογος και επαφές όσο γίνεται πιο σύντομα και εντατικά, τοποθετώντας την συνέχιση της συζήτησης μετά το πέρας του καλοκαιρινού διαλλείματος.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ισπανικής προεδρείας της ΕΕ Νάντια Καλβίνο επεσήμανε πως στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά και σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε ακόμα για την ανάγκη για αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ καθώς ο επταετής προϋπολογισμός της έχει ήδη επεκταθεί στα όριά του με μεγάλη πίεση στους διαθέσιμους πόρους.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν την πρόταση της Κομισιόν για τη στήριξη της Ουκρανίας ύψους 50 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, το οποίο είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της ενδιάμεσης αναθεώρησης του MFF.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη να σημειωθεί ταχεία, ουσιαστική πρόοδο στην αναθεώρηση του MFF υπό την ισπανική Προεδρία και να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, κάτι που το επεσήμανε ως κρίσιμο για να αμβλυνθούν οι τρέχουσες δημοσιονομικές πιέσεις και να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία, από τον Ιανουάριο του 2024.

Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε πως ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο συζητήθηκε στο σημερινό ECOFIN ήταν η αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα εργασίας της ισπανικής Προεδρίας.

Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας της ΕΕ, υπογράμμισε πως βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή καθώς η αδυναμία που στο πρώτο τρίμηνο συνεχίστηκε και στο δεύτερο. Ωστόσο, ο κ. Ντομπρόσβσκις αναγνώρισε πως οι ισχυρές αγορές εργασίας παραμένουν βασικό στοιχείο ανθεκτικότητας της οικονομίας της ΕΕ.

Αν και ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας στα προπολεμικά επίπεδα, η οικονομία της ΕΕ παραμένει σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και δεν έχει ακόμα διαφύγει του κινδύνου, σημείωσε, αναδεικνύοντας ως ζωτικής σημασίας να τονωθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Ο Ντομπρόβσκις τέλος, επικρότησε τη δέσμευση της ισπανικής Προεδρίας να συνεχίσει τις εντατικές συζητήσεις για την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό την ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ εξέφρασε ελπίδα πως μπορεί να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στους τομείς σύγκλισης και στη συνέχεια να υπάρξει επικέντρωση στα βασικά πολιτικά ζητήματα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ECOFIN: Πρόοδος Ελλάδας αλλά και περιθώρια βελτίωσης στις μακροοικονομικές ανισορροπίες

Eurogroup: Σταδιακή μείωση των μέτρων στήριξης φέτος και το 2024 - Όχι σε μόνιμα μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider