Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στην αμερικανική φαρμακευτική Illumina 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στην αμερικανική φαρμακευτική Illumina 
Τα 432 εκατ. ευρώ αποτελούν το 10% του παγκόσμιου τζίρου της Illumina, ο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη πως επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο στα χρονικά στην αμερικανική εταιρεία Illumina, ύψους 432 εκατ. ευρώ, επειδή ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης τεστ για τον καρκίνο Grail χωρίς να εξασφαλίσει πρώτα την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Τα 432 εκατ. ευρώ αποτελούν το 10% του παγκόσμιου τζίρου της Illumina, ο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις.

Όπως σημειώνει το CNBC, το προηγούμενο υψηλότερο πρόστιμο της ΕΕ σε εταιρεία για συγχώνευση ήταν στην τηλεπικοινωνιακή Altice, της οποίας της είχε επιβληθεί το 2018 πρόστιμο 125 εκατ. δολαρίων ή το 1% του τζίρου της.

Εκπρόσωπος της Illumina δήλωσε πως η εταιρεία θα ασκήσει έφεση για τον πρόστιμο, προσθέτοντας πως η απόφαση της Κομισιόν είναι «παράνομη, ακατάλληλη και δυσανάλογη».

Το ιστορικό

Η Illumina έχει ήδη θέσει στην άκρη προβλέψεις 453 εκατ. δολάρια για να καλύψει ένα πιθανό μέγιστο πρόστιμο ύψους 10% των εσόδων της το 2022, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση από τις αρχές του έτους.

Το deal έχει ήδη κοστίσει στην Illumina μεγάλα χρηματικά ποσά. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει μειωθεί σε περίπου 29 δισ. δολάρια από περίπου 75 δισ. δολάρια τον Αύγουστο του 2021, τον μήνα που έκλεισε την εξαγορά της Grail. Αλλά η Illumina υποστηρίζει ότι η συναλλαγή θα «μεγιστοποιήσει την αξία για τους μετόχους» και θα σώσει ζωές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε τον περασμένο Ιούλιο ότι το κλείσιμο της εξαγοράς της Grail ήταν μια «σοβαρή παραβίαση» των κανονισμών για τις συγχωνεύσεις που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «βαριά πρόστιμα». Δύο μήνες αργότερα, η Επιτροπή μπλόκαρε τη συμφωνία λόγω ανησυχιών ότι θα καταπνίξει την καινοτομία και την επιλογή των καταναλωτών στην αναδυόμενη αγορά των τεστ ανίχνευσης καρκίνου.

Η Illumina άσκησε έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός δεν έχει δικαιοδοσία να εμποδίσει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο αμερικανικών εταιρειών.

Η Illumina αναμένει την τελική απόφαση επί της έφεσης στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Τότε είναι επίσης που η εταιρεία αναμένει την απόφαση επί της έφεσής της κατά παρόμοιας απόφασης της ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε ότι θα εκποιήσει την Grail εάν χάσει οποιαδήποτε από τις δύο προσφυγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας έχασε 11 δισ. δολάρια το 2022

Κίνα: Το πρεσάρισμα του Πεκίνου έφερε απώλειες 1,1 τρισ. δολαρίων στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Σενάρια για εμπλοκή της Nvidia ως βασικού επενδυτή στην IPO της βρετανικής Arm

gazzetta
gazzetta reader insider insider