Goldman: Η Ινδία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman: Η Ινδία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ
Σήμερα, η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η Ινδία πρόκειται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέσα στις επόμενες δεκαετίες μετά την Κίνα, «ρίχνοντας» από τη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ μέχρι το 2075, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Σήμερα, η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Οι αναλυτές του τραπεζικού οίκου σημειώνουν πως πέρα από την αύξηση του πληθυσμού, η πρόοδος της χώρας στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, οι υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων αποτελούν την κινητήρια δύναμη για το ινδικό ΑΕΠ.

«Κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο δείκτης εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών» σύμφωνα με την Goldman.

Όπως σημειώνει το CNBC, ο δείκτης εξάρτησης μιας χώρας μετριέται από τον αριθμό των εξαρτώμενων ατόμων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Ένας χαμηλός δείκτης εξάρτησης δείχνει ότι υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι ενήλικες σε ηλικία εργασίας που είναι σε θέση να στηρίξουν τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι το κλειδί για την αξιοποίηση του δυναμικού του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού της. Με βάση αυτό, προβλέπεται πως η Ινδία θα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εξάρτησης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών για τα επόμενα 20 χρόνια.

«Έτσι, αυτό είναι πραγματικά το "παράθυρο" για την Ινδία για να τα καταφέρει σωστά όσον αφορά τη δημιουργία μεταποιητικής ικανότητας, τη συνέχιση της ανάπτυξης των υπηρεσιών, τη συνέχιση της ανάπτυξης των υποδομών» υποστηρίζει η Goldman.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών, ιδίως στη δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.

Ο πρόσφατος προϋπολογισμός της χώρας στοχεύει στη συνέχιση των προγραμμάτων άτοκων δανείων διάρκειας 50 ετών προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ιδιωτικό τομέα να επεκτείνει τη δημιουργία δυναμικότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και να απορροφηθεί το μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Τεχνολογία και επενδύσεις

Ο επενδυτικός οίκος προσθέτει πως η εκτίμηση του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ινδίας βασίζεται και στην πρόοδο που καταγράφει η Ινδία στην τεχνολογία και στην καινοτομία,

Μέχρι το τέλος του 2023 , τα έσοδα από τον κλάδο της τεχνολογίας στην Ινδία αναμένεται να έχουν φτάσει τα 245 δισ. δολάρια.

Η αύξηση αυτή θα προέλθει από όλα τα ρεύματα προϊόντων πληροφορικής, διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών και λογισμικού, αναφέρεται στην έκθεση της Nasscom, μια μη κυβερνητική εμπορική ένωση της Ινδίας.

Επιπλέον, η Goldman προέβλεψε ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν άλλη μια σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Ινδίας.

«ο ποσοστό αποταμίευσης της Ινδίας είναι πιθανό να αυξηθεί με την πτώση των ποσοστών εξάρτησης, την αύξηση των εισοδημάτων και τη βαθύτερη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, γεγονός που είναι πιθανό να καταστήσει τη δεξαμενή κεφαλαίων διαθέσιμη για την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων» αναφέρεται στην έκθεση.

Η αχίλλειος φτέρνα

Η αχίλλειος φτέρνα για την «εκτόξευση» της ινδικής οικονομίας είναι το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην οικονομία και το εάν αυτό πρόκειται να αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman..

«Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ινδία έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια», σημειώνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι "σημαντικά χαμηλότερο" από αυτό των ανδρών.

»Μόλις το 20% του συνόλου των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζεται», σημείωνε η επενδυτική τράπεζα σε ξεχωριστή έκθεση τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι το χαμηλό ποσοστό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες απασχολούνται κυρίως με μεροκάματα, τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη από τα οικονομικά μέτρα της επίσημης απασχόλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ημιαγωγοί: Πλήγμα 19,5 δισ. δολαρίων στην Ινδία - Η Foxconn αποσύρεται από την κατασκευή εργοστασίου

Μια τράπεζα από την Ινδία γίνεται η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο, με άξια 172 δισ. δολαρίων 

Morgan Stanley: Τα επιχειρηματικά κέρδη δεν είναι αρκετά για ένα ράλι στις μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider