Goldman Sachs: Η Δύση χρειάζεται πάνω από 25 δισ. δολάρια για να «φτάσει» την Κίνα σε σπάνια μεταλλεύματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Η Δύση χρειάζεται πάνω από 25 δισ. δολάρια για να «φτάσει» την Κίνα σε σπάνια μεταλλεύματα
Οι σπάνιες γαίες που προέρχονται από την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.

«Ψηλά» στην προσοχή των διεθνών αγορών βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η απόφαση της Κίνας για επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές δυο κρίσιμων μετάλλων, του γάλλιου και του γερμάνιου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι έλεγχοι αυτοί είναι σύμφωνοι με τον νόμο και δεν έχουν στόχο καμία συγκεκριμένη χώρα.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτίμησε την Πέμπτη ότι η Δύση μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 25 δισ. δολάρια σε επενδύσεις για να ανταποκριθεί στην προσφορά σπάνιων γαιών της Κίνας.

Η αγορά νεοδυμίου και πρασεοδυμίου

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις σπάνιες γαίες που προέρχονται από την Κίνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η αγορά των νεοδυμίου και πρασεοδυμίου (NdPr), που χρησιμοποιούνται σε μαγνήτες, σε κλάδους από τις ηλεκτροκίνητες μεταφορές έως την άμυνα, θα είναι καλά εφοδιασμένη μεσοπρόθεσμα λόγω των αυξήσεων στις ποσοστώσεις εξόρυξης της Κίνας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman, προβλέποντας πλεόνασμα στην αγορά έως το 2027.

Εξορύσσοντας περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου NdPr και αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 90% του μεταγενέστερου τμήματος μετάλλων και μαγνητών, η Κίνα αύξησε την παραγωγή της σε περίπου 50.000 τόνους φέτος από περίπου 34.000 τόνους το 2021, ανέφερε η τράπεζα.

Η αγορά ωθήθηκε σε πλεόνασμα μετά την αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής της Κίνας για το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 20%, σημείωσε η Goldman, μειώνοντας τις προβλέψεις για τις τιμές του NdPr.

Η αναπαραγωγή της παραγωγής των 50.000 τόνων ετησίως της Κίνας θα μπορούσε να κοστίσει στη Δύση οπουδήποτε μεταξύ 15 και 30 δισ. δολαρίων, εκτίμησε η Goldman.

Η Goldman ανέμενε ότι η ζήτηση για NdPr θα μπορούσε να ξεπεράσει την προσφορά από το 2028 και μετά, λόγω του διπλασιασμού του μεριδίου της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες στο 50% μέχρι το 2030.

Αλλά από τα περισσότερα από 20 έργα εκτός Κίνας που θα μπορούσαν να παράγουν περίπου 20.000 τόνους NdPr κάθε χρόνο, η Goldman πιστεύει ότι «μόνο 2-3 από αυτά τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν αυτή τη δεκαετία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κρήτη ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider