Η Κίνα επιβάλλει περιορισμό στις εξαγωγές 2 κρίσιμων μετάλλων -Ρίσκο για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα επιβάλλει περιορισμό στις εξαγωγές 2 κρίσιμων μετάλλων -Ρίσκο για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης
Μια κίνηση που αναμένεται να περιπλέξει περισσότερο την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και δείχνει τα «όρια» της φιλοδοξίας της Δύσης να πάρει τις εφοδιαστικές αλυσίδες από το Πεκίνο. 

Στην επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές δυο κρίσιμων μετάλλων προχωρά η Κίνα, σε μια κίνηση που αναμένεται να πλήξει βασικούς τομείς για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και δείχνει τα «όρια» της φιλοδοξίας της Δύσης να στρέψει τις εφοδιαστικές αλυσίδες μακριά από το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αποφάσισε το γάλλιο και το γερμάνιο να υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγών από την 1η Αυγούστου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι έλεγχοι αυτοί είναι σύμφωνοι με τον νόμο και δεν έχουν στόχο καμία συγκεκριμένη χώρα.

Η ΕΕ λαμβάνει το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου της από την Κίνα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός και των δύο ορυκτών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων.

Η κίνηση έρχεται εβδομάδες αφότου η ΕΕ παρουσίασε μια νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας, η οποία επιδιώκει την εποπτεία των εξαγωγών κρίσιμης τεχνολογίας και μπορεί να περιορίσει τις εξερχόμενες επενδύσεις στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η πρόταση αποτελεί μέρος της αυξανόμενης ανάγκης για την ενίσχυση των εργαλείων ασφάλειας καθώς χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το εμπόριο και τον έλεγχο κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων για την προώθηση πολιτικών και ακόμη και στρατιωτικών στόχων.

«Η απόφαση της Κίνας είναι μια έντονη υπενθύμιση ποιος έχει το πάνω χέρι σε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε στο Bloomberg η Simone Tagliapietra, ερευνήτρια στο think-tank Bruegel. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να αποβάλει τον κίνδυνο από τις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών της Κίνας, επομένως αυτό είναι πραγματικά μια ασύμμετρη εξάρτηση».

Το γάλλιο είναι ένα μαλακό μέταλλο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, ημιαγωγών και διόδων εκπομπής φωτός, ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών ινών για τη μεταφορά δεδομένων και πληροφοριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα κατά ΔΟΑΕ: Καμία έκθεση δεν δίνει δικαίωμα στην Ιαπωνία για ρίψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Οργή στη Βρετανία για Λιζ Τρας: Έβγαλε 93.000 ευρώ σε 4 ώρες

Γερμανία: Συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάιο - Κάτω από τις εκτιμήσεις οι εξαγωγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider