Lamda – Ελληνικό: Περιβαλλοντικό «ΟΚ» από ΥΠΕΝ για το Commercial Hub – Πώς θα είναι η ανάπτυξη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Περιβαλλοντικό «ΟΚ» από ΥΠΕΝ για το Commercial Hub – Πώς θα είναι η ανάπτυξη
Ένα ακόμα «βήμα» για την υλοποίηση του Commercial Hub στο Ελληνικό, εκτιμωμένου ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί στο βόρειο μέτωπο της έκτασης, έγινε με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η γενική εικόνα του project.

Ένα ακόμα «βήμα» έγινε μόλις προ ημερών για την υλοποίηση του Commercial Hub στο Ελληνικό, του επιχειρηματικού κόμβου που θα αναπτυχθεί στο βόρειο μέτωπο της έκτασης και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, projects όπως το Vouliagmenis Mall, κ.α., εκτιμώμενου κόστους άνω των 400 - 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Commercial Hub: Ανέγερση Κτιρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης Εμπορικού Κέντρου, Γραφείων και Εμπορικών Καταστημάτων, θέσεων στάθμευσης και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», στο οικόπεδο Α-Π4.17.1 του Ο.Τ. Α-Π4.17 του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, των εταιρειών «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε.» και «LAMDA VOULIAGMENIS S.M.S.A.». Η εγκριτική απόφαση κοινοποιήθηκε προς την ΕΛΛΗΝΙΚΟ MΑΕ, τον φορέα δηλαδή της Lamda Development που προωθεί τη μεγάλη ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι το project έχει λάβει το «πράσινο φως» και από την Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της Lamda, οι αρχικές κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται για το καλοκαίρι του 2023 με τις βασικές για το 2024.

Εμπορικά κέντρα, γραφεία, καταστήματα

Το οικοδομικό τετράγωνο Α-Π4.17 αποτελεί το μεγαλύτερο του Πόλου, με συνολική επιφάνεια 148,37 στρέμματα και έχει διαιρεθεί σε δύο οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Το «Commercial Hub» χωροθετείται στο οικόπεδο Α-Π4.17.1, που καταλαμβάνει έκταση πάνω από 122 στρέμματα. Το «Commercial Hub» περιλαμβάνει Εμπορικό Κέντρο, Γραφεία και Εμπορικά Καταστήματα, που χωροθετούνται στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, καθώς και ένα σύνολο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους. Η συνολική πραγματοποιούμενη επιφάνεια δόμησης ανέρχεται σε 185.448,60 τ.μ., εκ των οποίων το Εμπορικό Κέντρο (και οι εσωτερικοί & εξωτερικοί χώροι) 129.424,64 τ.μ., τα Γραφεία 27.483,65 τ.μ. και τα Εμπορικά Καταστήματα (εσωτερικοί & εξωτερικοί χώροι) 28.540,31 τ.μ.

Η χρήση του Εμπορικού Κέντρου εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Η χρήση των Εμπορικών Καταστημάτων αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του «Commercial Hub». Η περιοχή αυτή αποτελεί μία ζώνη με ανεξάρτητες εισόδους για τους επισκέπτες. Μια κεντρική πλατεία με φυτεμένο χώρο πρασίνου συνδέει όλους τους κτιριακούς όγκους των Εμπορικών Καταστημάτων μεταξύ τους. Οι Γραφειακοί χώροι αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, ενώ οι αντίστοιχες είσοδοι – έξοδοι αυτών αναπτύσσονται στους δύο υποκείμενους ορόφους. Ο σχεδιασμός του χώρου των γραφείων περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και συνεδριάσεων, χώρους γραφείων, βοηθητικούς χώρους κ.λπ. Το «Commercial Hub» περιλαμβάνει και μια σειρά έργων που σχετίζονται με αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφου, συναυλιών ή συνδυασμός αυτών με αριθμό θεατών περίπου 840, πέραν των υποδομών που αφορούν σε κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές (super markets), πολυκαταστήματα (στεγασμένοι χώροι σε έναν ή περισσότερους ορόφους) κ.α. Ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης ανέρχεται σε 3.946. Στο συνολικό χώρο στάθμευσης εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες από την νομοθεσία (Π.Δ. 111/2004) θέσεις στάθμευσης, για τις επιμέρους χρήσεις, καθώς και οι θέσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα (20% των προβλεπόμενων θέσεων, ήτοι 789 θέσεις), αλλά και για ΑΜΕΑ (5% των προβλεπόμενων θέσεων, ήτοι 199 θέσεις) και ηλεκτροκίνητα οχήματα ΑΜΕΑ (18% των θέσεων ΑΜΕΑ και 1% των συνολικών θέσεων, ήτοι 35 θέσεις). Ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων ανέρχεται σε 158 θέσεις, που καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 8.001 τ.μ.

Τα μέγιστα επιτρεπόμενα στοιχεία του έργου έχουν ως εξής:

  • Κάλυψη (60%) 73.338,47 m² (0,6 x 122.230,782 m²).
  • Επιφάνεια Δόμησης (ΣΔ 1,53) 187.013,10 m².
  • Ύψος κτιρίων (κατά ΝΟΚ) 19,50 m.
  • Υποχρεωτικός ακάλυπτος [40% της επιφάνειας] 48.892,31 m².
  • Επέκταση υπογείου, εκτός κάλυψης [70% του υποχρεωτικού ακάλυπτου] 34.224,62 m².
  • Όγκος 1.028.572,03 m³.
  • Ημιυπαίθριοι χώροι [20% της δόμησης] 37.402,62 m².
  • Ημιυπαίθριοι χώροι & εξώστες [40% της δόμησης] 74.805,24 m².
  • Υποχρεωτική φύτευση (ΝΟΚ 4067/2012, άρθρ. 17) 23.815,00m² σε ισόγεια επίπεδα και 15.880,00 m² σε δώματα.
  • Απαιτούμενος αριθμός δέντρων (Βάσει του Κτιριοδομικού Κανονισμού/άρθ. 336 & 256) 611 δέντρα στο γήπεδο, 737 στα προκήπια.
  • Απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης 3.946.
  • Απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων 158 θέσεις.

Οδικό δίκτυο

Η είσοδος και η έξοδος προς/από το νέο οδικό δίκτυο της ανάπτυξης του Ελληνικού και κατ’ επέκταση προς/από το «Commercial Hub», θα εξυπηρετείται από τους κύριους οδικούς άξονες Λ. Βουλιαγμένης και Λ. Ποσειδώνος, καθώς επίσης και από τον άξονα της Λ. Αλίμου, ο οποίος συνδέει τις δύο προαναφερθείσες λεωφόρους. Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου προβλέπεται η κατασκευή του βασικού εσωτερικού οδικού δικτύου Ελληνικού.

Δίκτυο ηλεκτροδότησης

Προβλέπεται σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο, μέσω των νέων δικτύων και υποσταθμών που θα κατασκευασθούν. Αναλυτικότερα, το δίκτυο καλωδίωσης της Μέσης Τάσης της Ανάπτυξης τροφοδοτείται από τον υφιστάμενο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης 150kV/20kV, ο οποίος αποτελεί το Κέντρο Διανομής Ελληνικού και ο οποίος επαρκεί για τις ανάγκες των αρχικών φάσεων του έργου. Η ηλεκτροδότηση του «Commercial Hub» θα γίνεται από το δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, μέσω δύο αποκλειστικών γραμμών (20MVA max), το οποίο είναι επαρκές για τις ανάγκες του Έργου. Οι γραμμές θα εισέρχονται στον υποσταθμό διανομής, που θα είναι εφοδιασμένος με πίνακες ελέγχου. Από εκεί θα γίνεται η τροφοδοσία του Κτιρίου.

Δίκτυο Φυσικού Αερίου

Υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο, κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης καθώς και στη λεωφόρο Αλίμου. Η διασύνδεση με αυτά θα γίνεται με κατάλληλη επέκταση των δικτύων μέσης πίεσης, μέχρι τα όρια του Μητροπολιτικού Πόλου, όπου εγκαθίστανται νέοι σταθμοί διανομής και ρύθμισης φυσικού αερίου. Για την εξυπηρέτηση του Έργου προβλέπονται πέντε σημεία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου. Η μία σύνδεση αφορά τους λέβητες για τα συστήματα HVAC και οι άλλες τέσσερεις τις κουζίνες των χώρων εστίασης.

Τηλεπικοινωνίες

Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή περιλαμβάνει το υπόγειο δίκτυο αγωγών και το δίκτυο οπτικών ινών. Η αρχιτεκτονική του δικτύου είναι η FΤTP-«Οπτική ίνα στις ιδιοκτησίες», σύμφωνα με το οποίο όλες οι εγκαταστάσεις συνδέονται με το δίκτυο των οπτικών ινών.

Ύδρευση

Η υδροδότηση του «Commercial Hub» θα πραγματοποιείται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, μέσω κατάλληλου αριθμού υδρομετρητών και θα περιλαμβάνει δίκτυο παροχής πόσιμου νερού, δίκτυο παροχής ζεστού νερού χρήσης και δίκτυο άρδευσης και καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου. Η κάλυψη των απαιτήσεων του Εμπορικού Κέντρου, των Γραφείων και των Εμπορικών Καταστημάτων σε πόσιμο νερό θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητα συστήματα, με ανεξάρτητες συνδέσεις με το κεντρικό δίκτυο πόσιμου νερού. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών θα εγκατασταθούν μία δεξαμενή και ένας αντλητικός σταθμός σε κάθε τμήμα του συγκροτήματος (εμπορικό κέντρο, γραφεία, εμπορικά καταστήματα) στους χώρους στάθμευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύγκλιση επιτοκίων Ελλάδας - Ευρωζώνης στα στεγαστικά δάνεια – Ψαλίδα άνω των 2 μονάδων στα επιχειρηματικά και μίας μονάδας στις καταθέσεις

Ακίνητα: «Ψηφίζουν Ελλάδα» οι νέοι σε ηλικία Ευρωπαίοι αγοραστές

Oφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Σενάρια παράτασης ή νέας ευνοϊκής ρύθμισης - Έρχεται δημοσιοποίηση για τους μεγαλοφειλέτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider