Αέριο: Επενδύσεις 261 εκατ. από την ΕΔΑ Αττικής – Σύνδεση στο δίκτυο σε 30 ημέρες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Επενδύσεις 261 εκατ. από την ΕΔΑ Αττικής – Σύνδεση στο δίκτυο σε 30 ημέρες
649 χλμ. νέων δικτύων έως το 2029, έμφαση επίσης στην ψηφιοποίηση και το «πρασίνισμα» των δικτύων διανομής.

Επενδύσεις 261 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για την περίοδο 2023-2029 η ΕΔΑ Αττικής, η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής αερίου στην Περιφέρεια Αττικής, όπως σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας. Στόχος του business plan της εταιρείας είναι να ενισχύσει τη διείσδυση του αερίου στο Λεκανοπέδιο, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ψηφιοποίηση και το «πρασίνισμα» των δικτύων, με την πρόσμιξη ανανεώσιμων αερίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, από τις προβλεπόμενες επενδύσεις τα 149,96 εκατ. προορίζονται για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων. «Πιο συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν 633 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 16 χλμ. μέσης πίεσης, ώστε το αέριο να φτάσει σε νέες περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση στο καύσιμο», σημείωσε.

Μάλιστα, στους 52 Δήμους στους οποίους αυτή τη στιγμή υπάρχουν δίκτυα της ΕΔΑ Αττικής, θα προστεθούν έως το 2026 άλλοι 6 Δήμοι (Δήμοι Μεγάρων, Ραφήνας, Μαραθώνα, Αρτέμιδος, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μάνδρας). Καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι απομακρυσμένες από τις υφιστάμενες υποδομές, για την τροφοδοσία τους με αέριο έχει προκριθεί η λύση του LNG μικρής κλίμακας (small scale LNG).

Ψηφιοποίηση και ενίσχυση ασφάλειας

Στον ίδιο «πυλώνα» με την επέκταση και αναβάθμιση των δικτύων, περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες για την υποκατάσταση μέρους του ορυκτού φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, με ανανεώσιμα αέρια. Έτσι, η ΕΔΑ Αττικής θα κατασκευάσει έως το 2029 στο Λεκανοπέδιο τέσσερα σημεία έγχυσης βιομεθανίου και ένα σημείο έγχυσης υδρογόνου.

«Υπάρχουν αρκετές μονάδες βιοαερίου στην Αττική, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν κατά 50% και μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες βιομεθανίου. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο από την πολιτεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, έως το 2029 προβλέπεται να δαπανηθούν 111,04 εκατ. ευρώ για έργα ψηφιοποίησης των δικτύων και ενίσχυσης της ασφάλειας. Έτσι, έως το 2025 θα έχουν αντικατασταθεί με «έξυπνους» μετρητές όλα τα υφιστάμενα συμβατικά «ρολόγια». Επίσης, μέχρι το 2066 θα έχει αντικατασταθεί στο σύνολό του το μήκους 55 χιλιομέτρων παλιό δίκτυο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το οποίο είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο.

«Γκάζι» στα έργα

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, το 2023 (πρώτο χρόνο υλοποίησης του business plan) «τρέχουν» επενδύσεις 41,49 εκατ ευρώ, από τις οποίες τα 23,48 εκατ. αφορούν την επέκταση και αναβάθμιση των δικτύων και τα 18,01 εκατ. έργα ψηφιοποίησης και αναβάθμισης. Έτσι, φέτος πρόκειται να κατασκευαστούν 122,44 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης & 1,5 χλμ. μέσης πίεσης, όπως και παροχετευτικοί αγωγοί για την εγκατάσταση 14.514 μετρητών. Επίσης, εντός του 2023 θα αντικατασταθούν 10 χλμ. δικτύου από χυτοσίδηρο στο ιστορικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, οι υψηλοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΕΔΑ Αττικής (μέσω της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas), η εταιρεία «απαγκιστρώθηκε» από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνεπάγεται το καθεστώς προμηθειών και εργολαβιών για τις δημόσιες εταιρείες.

Όπως είχε ανακοινώσει η Italgas κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Πλάνου της ιταλικής εταιρείας για την περίοδο 2023-2029, οι τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) θα συγχωνευτούν σε μία έως το τέλος του έτους. Η ύπαρξη μίας ενιαίας εταιρείας, που θα συνεχίσει να υπάγεται στη ΔΕΠΑ Υποδομών, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη από πλευράς αποδοτικότητας και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη, η διαδικασία συγχώνευσης θα ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο.

Ανέκαμψε το ενδιαφέρον για το αέριο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 19,6 εκατ., ενώ οι διανεμόμενοι όγκοι έφτασαν τα 202,1 Nm3, περίπου στα ίδια επίπεδα με το περσινό έτος. Παράλληλα, οι νέες συνδέσεις άγγιξαν τις 5.061, καθώς το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για το αέριο έχει αναζωογονηθεί από τα μέσα Απριλίου.

«Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση ήταν η χειρότερη περίοδος για το φυσικό αέριο, ο κόσμος συνεχίζει να εμπιστεύεται το καύσιμο και την ΕΔΑ Αττικής», σημείωσε ο CEO της εταιρείας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, από τον Μάιο έχουν «επιστρέψει» στο αέριο και 7 βιομηχανικοί καταναλωτές στο Λεκανοπέδιο, οι οποίοι το είχαν αντικαταστήσει με άλλα εναλλακτικά καύσιμα (ντίζελ, LPG).

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι νέες συνδέσεις είχαν φτάσει τις 24.000 το 2021, αριθμός ρεκόρ για την ΕΔΑ Αττικής. Το 2022, περιορίστηκαν σχεδόν στο 50%, δηλαδή λίγο παραπάνω από 12.000, ενώ εκτιμάται πως το 2023 θα κλείσει με 13.500 καινούριες συνδέσεις.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, φαίνεται πως σημαντική μερίδα καταναλωτών τήρησε στάση αναμονής πέρυσι, ανησυχώντας περισσότερο για το αν θα υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας της χώρας με καύσιμο, και όχι τόσο για την τιμή του αερίου. «Διαχρονικά το αέριο ήταν περίπου 20% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ και μέσα στην κρίση ήταν 6% πιο οικονομικό», σημείωσε ο κ. Μπακούρας.

Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Παράλληλα, η ΕΔΑ Αττικής έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους καταναλωτές. Έτσι, έχει ελαχιστοποιήσει τον χρόνο υλοποίησης νέων συνδέσεων, δηλαδή της κατασκευής του αντίστοιχου σημείου παροχής (καθώς η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης γίνεται από τεχνικό που θα επιλέξει το νοικοκυριό ή η επιχείρηση).

Έτσι, το σημείο παροχής είναι έτοιμο από την εταιρεία σε 30 ημέρες από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου. Επιπλέον, σε 10 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, θα μπορεί μέσα από το site της εταιρείας να ελέγχει πώς προχωρά η διαδικασία.

Επίσης, η ΕΔΑ Αττικής έχει εγκαινιάσει μία νέα ψηφιακή υπηρεσία για την υπογραφή συμβολαίου σύνδεσης, ώστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει σημεία εξυπηρέτησης των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για σύνδεση στο αέριο, μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργατών της. Σε αυτά τα σημεία, κάθε καταναλωτής μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία για τη διαδικασία σύνδεσης, αλλά και να υποβάλει τη σχετική αίτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Θετικό σήμα» για τη συγκράτηση των τιμών αερίου και ρεύματος από το φθινόπωρο

Lamda – Ελληνικό: Περιβαλλοντικό «ΟΚ» από ΥΠΕΝ για το Commercial Hub – Πώς θα είναι η ανάπτυξη

Αέριο: Ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει στον αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας και το τμήμα στη γειτονική χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider