Η Κίνα καλεί για άρση του απομονωτισμού παρά το stop στις εξαγωγές μετάλλων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα καλεί για άρση του απομονωτισμού παρά το stop στις εξαγωγές μετάλλων
Έκκληση στις ηγεσίες των κρατών του κόσμου να απορρίψουν τις τάσεις απομονωτισμού και αποσύνδεσης των οικονομιών τους και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη διατήρηση και βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων απηύθυνε ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Έκκληση στις ηγεσίες των κρατών του κόσμου να απορρίψουν τις τάσεις απομονωτισμού και αποσύνδεσης των οικονομιών τους και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη διατήρηση και βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων απηύθυνε ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση να μπλοκάρει τις εξαγωγές κινεζικών σπάνιων γαιών προς την Ευρώπη.

Μιλώντας με τους ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε στις διακρατικές συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, τονίζοντας πως όλα τα έθνη παγκοσμίως θα πρέπει να «απορρίψουν κάθε ενέργεια που φράζει, αποκόπτει ή αποσυνδέει» τις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Η πίτα της συνεργασίας μας θα πρέπει να μεγαλώσει και να παρέχει θετικά στοιχεία για όλες τις πλευρές», ανέφερε ο ηγέτης της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα «διασφαλιστεί πως τα κέρδη από τη ανάπτυξη θα μοιραστούν δίκαια σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ έρχονται μία μόλις ημέρα από την απόφαση της Κίνας να σταματήσει τις εξαγωγές δύο εξαιρετικά σπάνιων γαιών -του γαλλίου και του γερμανίου- τα οποία χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία για την παραγωγή ημιαγωγών, ως απάντηση στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στη μείωση της οικονομικής εξάρτησης από το Πεκίνο.

«Οι έλεγχοι των εξαγωγών των μετάλλων είναι μόνο η αρχή», τόνισε σε απειλητικό τόνο ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου Wei Jianguo, συμπληρώνοντας παράλληλα πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στον κλάδο της τεχνολογίας, τότε η Κίνα θα «εντείνει τα αντίμετρα», γεγονός που θα προκαλούσε «βαρύ πόνο σε ορισμένες χώρες».

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες, αρκετοί Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τις τάσεις απομονωτισμού που υιοθετούν ορισμένες χώρες αλλά και για τις δράσεις απομονωτισμού από την Κίνα, με τον πρωθυπουργό Λι να ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο θα κατακερματίσει την παγκόσμια οικονομία με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Μικρή κάμψη του πληθωρισμού, μετά την οικονομική «στροφή» του Ερντογάν

Η Citigroup υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023

Γερμανία: Σε χαμηλό 5 ετών οι συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα - Πτώση 50% σε έξι μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider