Τουρκία: Μικρή κάμψη του πληθωρισμού, μετά την οικονομική «στροφή» του Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Μικρή κάμψη του πληθωρισμού, μετά την οικονομική «στροφή» του Ερντογάν
Ο δομικός πληθωρισμός στην Τουρκία κινήθηκε πάνω από τα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Ιούνιο, εν μέσω της «στροφής» της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν σε περισσότερες «παραδοσιακές» οικονομικές πολιτικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Turkstat την Τετάρτη, ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 38,21% έναντι 39,59% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 38,35%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 3,92% από 0,04% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,30%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 47,33% έναντι 46,62% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 47,60%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές καταγράφηκε στα τρόφιμα (+53,9% έναντι αύξησης 52,5% τον Μάιο) και στα αλκοολούχα ποτά - καπνικά προϊόντα (+40,9% από άνοδο 30,1% τον Μάιο).

Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 14,7% (έναντι ανόδου 20,7% τον Μάιο) και οι τιμές στον κλάδο της μεταφοράς αυξήθηκαν 20,8% (έναντι αύξησης 23,7% τον Μάιο).

Εξάλλου, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) για τον Ιούνιο σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 40,42% έναντι 40,76% τον Μάιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 0,65% τον Μάιο.

Η «στροφή»

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω της διαφορετικής οικονομικής πολιτικής που φαίνεται πως έχει επιλέξει η Άγκυρα μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της χώρας τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε τον Ιούνιο αύξηση των βασικών της επιτοκίων στο15% από 8,5%.

Ο Ερντογάν επέλεξε να διορίζει ως διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, πρώτη τραπεζίτρια της Goldman Sachs, με στόχο να δείξει στις αγορές πως θα παρακολουθήσει μια περισσότερο «παραδοσιακή» προσέγγιση για την καταπολέμηση του πληθωρισμό, με «σφιχτή» νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Σε χαμηλό 5 ετών οι συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα - Πτώση 50% σε έξι μήνες

Κίνα: Χαμηλό 5 μηνών στις υπηρεσίες τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider