Σπ. Θεοδωρόπουλος: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη – Θα επιμείνει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπ. Θεοδωρόπουλος: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη – Θα επιμείνει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
Πως τοποθετήθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας στο θέμα των επιχειρηματικών κερδών που πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει. Ειδικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους, γιατί έχουν την “ανάσα” των χρηματαγορών στην πλάτη τους». Με αυτό τον τρόπο τοποθετήθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο θέμα των επιχειρηματικών κερδών που πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές, δημιουργώντας το φαινόμενο του πληθωρισμού της «απληστίας», το λεγόμενο greedflation.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην παρουσίαση του βιβλίου για τον πληθωρισμό του δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο κ. Θεοδωρόπουλος συμπλήρωσε ότι η εθελοντική μείωση των κερδών των επιχειρήσεων είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς υπάρχουν οι κανόνες της αγοράς. «Να είμαστε ειλικρινείς, να μην το παίζουμε ότι μπορούμε να βάλουμε πλάτη, στις μεγάλες εταιρείες αυτό είναι αδύνατο. Μπορούμε να βάλουμε πλάτη λίγες επιχειρήσεις μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης να μειώσει τα κέρδη», είπε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έβγαλε στην επιφάνεια διάφορους παράγοντες «οι οποίοι είναι σταθεροί και μακροχρόνιοι και δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα». Τέτοιοι παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις σοδειές, η οικονομική ανάπτυξη σε Κίνα και Ινδία αλλά και η έλλειψη εργατών γης. «Νομίζω θα αργήσει να επέλθει ισορροπία στα τρόφιμα. Δεν θα επανέλθουμε στις τιμές των πρώτων υλών εκεί που ήταν» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είπε πως ο περιορισμός της ζήτησης μέσω της αύξησης των επιτοκίων δεν επαρκεί αλλά χρειάζεται και αύξηση της προσφοράς. «Εκτός από μέτρα νομισματικής πολιτικής χρειαζόμαστε και πολιτικές που δεν είναι νομισματικής φύσεως, αλλά υποστήριξης της αύξησης της προσφοράς. Πρέπει να βοηθήσουμε να αυξηθεί η προσφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της συγκράτησης των μισθών για να συγκρατηθεί και ο πληθωρισμός ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως ειδικά στην Ελλάδα οι μισθοί δεν μπορούν να διατηρηθούν χαμηλά, γιατί έτσι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορεί να προσελκύσει ούτε ελληνικά μυαλά, ούτε μετανάστες. «Πρέπει να δούμε τους μισθούς με διαφορετικό μάτι», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός «απληστίας»: Οι παροτρύνσεις από κεντρική τράπεζα και κυβέρνηση – Η πρώτη αντίδραση της βιομηχανίας

Ευρωζώνη: Σε αρνητικό έδαφος οι τιμές παραγωγού - Πρώτη φορά εδώ και 1,5 χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider