Πάουελ (Fed): Τουλάχιστον 2 ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Τουλάχιστον 2 ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023
Ο Αμερικανός τραπεζίτης είπε «είμαστε πολύ διστακτικοί στο να πούμε» εάν η αναταραχή στον κλάδο έχει παρέλθει.

Τελευταία ενημέρωση: 12:06

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ στενά στις εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επαναλαμβάνοντας πως η τράπεζα θα πρέπει να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική μέχρι το τέλος του 2023.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο Πάουελ έκανε τις δηλώσεις λίγους μήνες μετά από τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ -όπως η Silicon Valley Bank- που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στις αγορές σχετικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης είπε «είμαστε πολύ διστακτικοί στο να πούμε» εάν η αναταραχή στον κλάδο έχει παρέλθει. «Η δουλεία μας είναι να ανησυχούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν ακόμη κάποια τρωτά σημεία χρηματοδότησης στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Πάουελ, φέρνοντας ως παράδειγμα μέρος της αγοράς ακινήτων.

«Υπάρχει μια προσαρμογή των αξιών των ακινήτων σε εξέλιξη, κυρίως όσον αφορά τα γραφεία. Η εργασία από το σπίτι έχει αλλάξει τα πράγματα», είπε.

Για τα επιτόκια της Fed

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής τράπεζας, ο Πάουελ επανέλαβε πως «βλέπει» ότι η Fed θα χρειαστεί να προχωρήσει σε «τουλάχιστον] 2 αυξήσεις των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του έτους, ώστε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να επανέλθει στον στόχο της τράπεζας, του 2%.

Αναφερόμενος στα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), ο Πάουελ είπε πως μια ισχυρή πλειοψηφία «αναμένει πως θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια δύο ή περισσότερες φορές μέχρι το τέλος του έτους. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της» τόνισε ο επικεφαλής της Fed.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Πάουελ δήλωσε από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας «πιστεύουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής τράπεζας. Ο ίδιος ανέφερε πως εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BNP Paribas: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Orange για τους πελάτες τραπεζικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider