Ρεκόρ φυγής επενδύσεων από τη Γερμανία το 2022 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ φυγής επενδύσεων από τη Γερμανία το 2022 
Στα 125 δισ. ευρώ η καθαρήεκροή κεφαλαίων πέρσι. Φεύγουν επενδύσεις από τη Γερμανία προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας.

Τις υψηλότερες καθαρές εκροές κεφαλαίων κατέγραψε η Γερμανία το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ξένες επενδύσεις στη Γερμανία ειδικότερα έχουν πρόσφατα καταρρεύσει σχεδόν πλήρως: Ενώ οι εκροές ήταν σχεδόν 135,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν στη Γερμανία. Συνεπώς οι καθαρές εκροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 125 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σχεδόν το 70% των χρημάτων τα οποία έφυγαν από τη Γερμανία κατέληγαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το αποτέλεσμα αυτό αντιπροσωπεύει τις υψηλότερες καθαρές εκροές που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία, όπως καταδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (ΙW).

Για το γεγονός αυτό ευθύνονται τρεις εξελίξεις, οι οποίες -σύμφωνα με το γερμανικό think tank- καθιστούν τη Γερμανία όλο και λιγότερο ελκυστική ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων:

  • Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων αποτελεί τεράστιο βάρος για τις επιχειρήσεις. Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 76% των εταιρειών του βιομηχανικού τομέα των μεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε το κόστος εργασίας και την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση - μπροστά από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την αυξανόμενη γραφειοκρατία.
  • Επενδυτικά πακέτα, όπως ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), καθιστούν τις επενδύσεις εκτός Γερμανίας πιο ελκυστικές. Ακόμη και με ευρωπαϊκές επενδυτικές επιθέσεις όπως το πρόγραμμα NextGenerationEU, τα περισσότερα χρήματα περνούν από τη Γερμανία. Επιπλέον, το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον τόσο καλά όσο παλαιότερα μπροστά στον αυξανόμενο προστατευτισμό.
  • Με την εξαφάνιση της μηχανής εσωτερικής καύσης, η γερμανική οικονομία χάνει ένα σημαντικό μοναδικό πλεονέκτημα στη βασική της βιομηχανία.

Η Γερμανία μπορεί να αντέξει αυτά τα ελλείμματα όλο και λιγότερο μπροστά στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Ειδικά οι ΗΠΑ προσελκύουν με επιτυχία επενδύσεις. Οι δαπάνες για την κατασκευή νέων εργοστασίων υπερδιπλασιάστηκαν εκεί πέρυσι, σημειώνει η Handelsblatt.

Η μελέτη του IW έρχεται σε μια κακή στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει να φτιασιδώσει την τσαλακωμένη (από επενδυτική άποψη) εικόνα της Γερμανίας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, χρησιμοποιώντας τη συμφωνία με την Intel άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πού βρίσκεται σήμερα η Γερμανική οικονομία

Αλλά η αίγλη της συμφωνίας με την Intel έρχεται σε αντίθεση με τη γενική κατήφεια. Αφού η καθαρή εκροή επενδύσεων είχε εξασθενήσει μεταξύ 2014 και 2018, αυξήθηκε και πάλι απότομα από το 2019, ανεβαίνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με το IW, το οποίο ανέλυσε στοιχεία από τον οργανισμό βιομηχανικών χωρών ΟΟΣΑ. Οι άμεσες επενδύσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν ιδιαίτερα δραματική πτώση, από 79 δισ. ευρώ σε μόλις 13 δισ. ευρώ.

Όταν υπογράφηκε η σύμβαση με την Intel, ο οικονομολόγος Γιούστους Χάουκαπ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι πολλές άλλες εταιρείες γύριζαν σήμερα την πλάτη στη Γερμανία. Η BASF, για παράδειγμα, μειώνει τις γερμανικές δραστηριότητές της και προτιμά να επενδύσει δέκα δισεκατομμύρια στην Κίνα. Η Biontech θέλει να μεταφέρει την έρευνα για τον καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία. Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον Iνστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (IW), η πολιτική έχει μερίδιο σε αυτή την ανησυχητική τάση. Οι Γερμανοί, από όλους τους λαούς, οι οποίοι επαινούνται παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητά τους, έχουν γίνει πρόσφατα λιγότερο αποτελεσματικοί. Η γερμανική βιομηχανία κατατάσσεται μόλις στην 20ή θέση μεταξύ 36 χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την ανάπτυξη της παραγωγικότητας τα τελευταία 15 χρόνια.

Η Γερμανία έχει, επίσης, πρόβλημα κόστους. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας τρομάζουν τους επενδυτές εξίσου με τους υψηλούς εταιρικούς φόρους. Ταυτόχρονα, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας αυξάνεται όλο και περισσότερο και ξεπερνά πλέον το όριο του 40%. Και το επόμενο άλμα στις εισφορές έρχεται ήδη την 1η Ιουλίου, καθώς αυξάνεται η εισφορά για τη νοσηλευτική περίθαλψη.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες γερμανικές εταιρείες εγκαταλείπουν την εγχώρια αγορά τους για λόγους κόστους από ό,τι ποτέ άλλοτε τα τελευταία 15 χρόνια, όπως έδειξε έρευνα του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου την άνοιξη. Η επιδεινούμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει τις εταιρείες να προτιμούν να επενδύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Οι κανονισμοί της ΕΕ ενδέχεται επίσης να έχουν συμβάλει στην πρόσφατη έντονη εκροή κεφαλαίων. Το IW υπογραμμίζει την αυστηροποίηση των ορίων εκπομπών επιβατικών αυτοκινήτων στα τέλη του 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προκάλεσε στην αυτοκινητοβιομηχανία απώλεια «μέρους της ανταγωνιστικότητάς της».

Επιπλέον, υπάρχουν επιπτώσεις από το ταμείο ανασυγκρότησης, μέσω του οποίου η ΕΕ έχει διανείμει περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη της από το 2021. «Δεδομένου ότι οι υψηλότερες πληρωμές και οι επενδύσεις που προκαλούνται από αυτές δεν πραγματοποιούνται στη Γερμανία, αυτό μπορεί να έχει συμβάλει στην εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό», γράφει το IW.

Το αν η εκροή άμεσων επενδύσεων από τη Γερμανία θα διαρκέσει δεν είναι ακόμη σαφές, λένε από το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (RWI) στο Έσσεν. Ειδικά οι εισροές επενδύσεων ακολουθούν συχνά κύκλους αρκετών ετών και μετά την πτώση τους αυξάνονται τακτικά ξανά. Αλλά ξεκαθαρίζει επίσης πως “οι εισροές είναι εμφανώς αδύναμες το τελευταίο διάστημα.

Από τη μία πλευρά, αυτό έχει να κάνει με βραχυπρόθεσμους παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εμπλοκές στον εφοδιασμό και η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να έχουν επιδεινωθεί οι γενικές επενδυτικές συνθήκες στη Γερμανία, για παράδειγμα λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών έγκρισης ή της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

Οι ΗΠΑ βασίζονται σε επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων

«Για να αποτρέψουμε την αδυναμία να γίνει τάση, πρέπει να λάβουμε τώρα αντίμετρα», λένε από το γερμανικό Iνστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (RWI). Οι πολιτικοί πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση. Διαφορετικά, η Γερμανία και η Ευρώπη κινδυνεύουν να μείνουν όλο και περισσότερο πίσω, ιδίως από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί μεγάλη πίεση στην Ευρώπη με τη συνεπή πολιτική της για την οικονομία της. Τα «Bidenomics», η οικονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, φαίνεται να εκπληρώνει αυτό που ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ μόνο είχε εξαγγείλει. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, οι δαπάνες για την κατασκευή νέων εργοστασίων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 189 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως - τριπλάσιο ποσό από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 2010. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται ακόμη στη μελέτη του IW. Το αποτέλεσμά της, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν επίσης μάλλον αδύναμες επιδόσεις σε διεθνή σύγκριση, είναι επομένως παραπλανητικό στο σημείο αυτό.

Ο Τζόζεφ Κουίνλαν, στρατηγικός επενδυτής της Merrill Lynch και της Bank of America Private Bank, μιλάει ήδη για την έναρξη ενός «κατασκευαστικού υπερ-κύκλου» στις ΗΠΑ - κυρίως χάρη στις άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Όταν εξετάζετε τις τιμές της ενέργειας και τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, η αμερικανική αγορά είναι περισσότερο από ποτέ η καλύτερη επιλογή», λέει επίσης ο Πατ Γουίλσον, υπεύθυνος για την οικονομική ανάπτυξη στην αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια, η οποία επωφελείται ιδιαίτερα από την επενδυτική έκρηξη στις ΗΠΑ.

Το 74% των επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους προήλθε από το εξωτερικό. Συνήθως είναι 25 έως 30% σε μια συγκρίσιμη περίοδο, λέει ο Γουίλσον. Όταν ταξιδεύει στη Γερμανία, «κάθε επιχειρηματίας με τον οποίο μιλάω αναζητά να επεκταθεί στις ΗΠΑ».

Μόνο από το φθινόπωρο του 2022, μισή ντουζίνα γερμανικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει νέα σχέδια στην αμερικανική πολιτεία. Η Hapag-Lloyd θέλει να επενδύσει 18 εκατομμύρια δολάρια στη νέα της έδρα στη Βόρεια Αμερική, η Böhringer Ingelheim 57 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ερευνητικό κέντρο, η Aurubis 340 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων.

Τον Απρίλιο, η γερμανική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Miele ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει την πρώτη της βορειοαμερικανική μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Horváth σε γερμανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt, ενώ σχεδόν κάθε τρίτη εταιρεία θα μειώσει το δυναμικό του προσωπικού σε τοποθεσίες στη Δυτική και Νότια Ευρώπη μέσα στην επόμενη πενταετία, το 71% των εταιρειών θα αυξήσει το προσωπικό της στη Βόρεια Αμερική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μεγάλα στοιχήματα του Τουρισμού για την νέα ηγεσία του υπουργείου

Λέιν προς αγορές: Μην «στοιχηματίζετε» σε μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη διετία

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider