Καζάκς (ΕΚΤ): Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο, ακόμα και με επιβράδυνση - «Πολύ αργότερα» οι μειώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καζάκς (ΕΚΤ): Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο, ακόμα και με επιβράδυνση - «Πολύ αργότερα» οι μειώσεις
«Η χαλαρότητα της οικονομίας είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, με ισχυρούς κινδύνους επιμονής», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Σήμα» για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε ο αξιωματούχος Μάρτινς Καζάκς, από την Σίντρα της Πορτογαλίας όπου πραγματοποιείται το ετήσιο φόρουμ της κεντρικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά την επόμενη συνεδρίασή της, δήλωσε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός.

Οι τελευταίες οικονομικές έρευνες έχουν «ζωγραφίσει» μια επιδεινούμενη εικόνα για την Ευρωζώνη και την οικονομική της πρώτη δύναμη, τη Γερμανία, οι οποίες αρχίζουν να αισθάνονται την επίδραση του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της ασθενέστερης από ό,τι αναμενόταν οικονομικής απόδοσης της Κίνας μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας.

Όμως ο Καζάκς ανέφερε ότι αναμένει η οικονομία της Ευρωζώνης απλώς να επιβραδυνθεί ή να μείνει στάσιμη, αντί να συρρικνωθεί, και αυτό δεν πρέπει να σταματήσει την ΕΚΤ στον αγώνα της ενάντια στον πληθωρισμό.

«Η χαλαρότητα της οικονομίας είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, με ισχυρούς κινδύνους επιμονής», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των 22 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και είπε ότι η ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων είναι σχεδόν εγγυημένη και για τον Ιούλιο, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Καζάκς εντάσσεται στην διευρυνόμενη ομάδα «γερακιών» που προβλέπουν ότι η αύξηση των επιτοκίων του επόμενου μήνα δεν θα είναι η τελευταία, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι από το να «κάνουν πολύ λίγα» υπερισχύουν των κινδύνων από το να «κάνουν πολλά».

«Κατά την άποψή μου θα χρειαστεί ακόμα να αυξήσουμε τα επιτόκια και δεν νομίζω ότι τον Ιούλιο θα είμαστε αρκετά άνετοι για να πούμε, τελειώσαμε», προσέθεσε. «Νομίζω ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν τον Ιούλιο, αλλά πότε και κατά πόσο θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο τραπεζικών καταθέσεων στο 3,5% τον Ιούνιο και αναμένεται να το ωθήσει στο 4,0% μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως ο Καζάκς αμφισβητεί τα στοιχήματα της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα με την τιμολόγηση των αγορών είναι η προσδοκία να μειωθούν τα επιτόκια γρήγορα», εξήγησε. «Κατά την άποψή μου είναι λάθος και ο λόγος είναι ότι η αγορά πρέπει να τιμολογεί πάνω σε ένα διαφορετικό μακροοικονομικό σενάριο με τον πληθωρισμό να πέφτει πολύ πιο γρήγορα».

Πρόσθεσε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει «πολύ αργότερα» από ό,τι αναμένει η αγορά, ή προς τα μέσα της τριετούς περιόδου πρόβλεψής της.

«Θα έβλεπα την ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια όταν καταστεί βέβαιο ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να αρχίσει σημαντικά και επίμονα να υποβαθμίζει τον στόχο μας του 2%,» είπε. «Και όχι στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης αλλά προς τα μέσα της περιόδου πρόβλεψης».

Ο Καζάκς συμπλήρωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να ξεκινήσει η συζήτηση για την πώληση ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP της ΕΚΤ την τελευταία δεκαετία, αλλά «θα χρειαστεί να γίνουν συζητήσεις» γι' αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Fed τον Ιούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β.

Foreign Affairs: Η αρχή του τέλους του Πούτιν;

Ίδρυμα Αντενάουερ: Οι 3 λόγοι της εκλογικής επιτυχίας της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider