Μελέτη: Πάνω από 50 εκατ. το ετήσιο οικονομικό όφελος από τη χρήση του Paxlovid στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μελέτη: Πάνω από 50 εκατ. το ετήσιο οικονομικό όφελος από τη χρήση του Paxlovid στην Ελλάδα
Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσει την οικονομική επίπτωση της ένταξης του φαρμάκου στο ελληνικό σύστημα υγείας. 

Σημαντική μείωση των νοσηλειών και εξοικονόμηση του συνοδευόμενου κόστους και των συνολικών πόρων του συστήματος υγείας επιφέρει η χρήση του συνδυασμού νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης (Paxlovid) για τη διαχείριση των λοιμώξεων με SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο 49ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.

Όπως προκύπτει, συνολικά, η χρήση του αντι-ιικού χαπιού της Pfizer εκτιμάται ότι μειώνει τα κόστη για το σύστημα υγείας κατά περισσότερο από 52 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Eίναι γνωστό ότι ο ιός SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα και θνησιμότητα για τους ασθενείς και επιφέρει σημαντικό οικονομικό φορτίο στα συστήματα υγείας. Η νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με λοίμωξη από SARS-CoV-2, που δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο. Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσει την οικονομική επίπτωση της ένταξης της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε ένα σύνθετο οικονομικό μοντέλο για τον πληθυσμό που δύναται να λάβει το συνδυασμό νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης και αναλύθηκε η χρήση του σε σύγκριση με τη ρεμδεσιβίρη και την καθιερωμένη ιατρική πρακτική (SoC) στην Ελλάδα. Το μοντέλο βασίζεται σε συνδυασμό επιδημιολογικών δεδομένων αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τον εκτιμώμενο αριθμό νοσηλειών. Τα επιδημιολογικά δεδομένα προέκυψαν από βιβλιογραφική ανασκόπηση, τα δεδομένα αποτελεσματικότητας από τις κλινικές μελέτες των θεραπειών και τα δεδομένα κόστους από ελεύθερα διαθέσιμες πηγές.

Μείωση σε νοσηλείες και κόστη

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση της ρεμδεσιβίρης με 60% μερίδιο αγοράς και της SoC με 40% μερίδιο αγοράς εκτιμάται ότι ισοδυναμούν με 4.781 νοσηλείες, οι οποίες αποτιμώνται σε 64.284.724 ευρώ. H ένταξη της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης με μερίδιο αγοράς 60% εκτιμάται ότι μειώνει το μερίδιο αγοράς της ρεμδεσιβίρης σε 10% και της SoC σε 30% και επιφέρει ετησίως 2.095 λιγότερες νοσηλείες και μείωση στο κόστος νοσηλείας κατά 28.166.859 ευρώ. Συνολικά, η χρήση της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης εκτιμάται ότι μειώνει τα κόστη για το σύστημα υγείας κατά 52.230.493 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι το φάρμακο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Ιανουάριο του 2022. Στην Ελλάδα έφτασε η πρώτη παρτίδα και ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη χορήγησή του το Μάρτιο του ίδιου έτους. Το Paxlovid δρα αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού, κάτι που συμβαίνει στην αρχή της λοίμωξης. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο πρέπει να χορηγείται στα πρώτα 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, η θεραπεία μειώνει έως 89% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ευάλωτους ασθενείς, εφόσον χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 2 δισ. το χρόνο η «τρύπα» στη δημόσια χρηματοδότηση για την υγεία

ΕΟΔΥ: Είκοσι θάνατοι από Covid-19, 29 διασωληνωμένοι

ECDC: Ο κίνδυνος από την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού αυξάνεται στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider