«Καμπανάκι» ΕΚΤ σε ΕΕ να μην αγγίξει τα ρωσικά assets

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» ΕΚΤ σε ΕΕ να μην αγγίξει τα ρωσικά assets
Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας απαιτούνται εκατοντάδες δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε τις Βρυξέλλες να μην «βάλουν χέρι» στα χρήματα που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά assets υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ ως παγκόσμιο νόμισμα και να βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τους Financial Τimes, η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ότι τα σχέδια εκτροπής των πληρωμών για ομόλογα που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα ώστε να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία θα στείλουν ένα κακό μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές, τη στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους χρήσης ορισμένων από τα έσοδα που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση εσόδων από τόκους στα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες κεντρικές τράπεζες που διατηρούν μεγάλα αποθέματα χρήματος να «γυρίσουν την πλάτη τους» στο ευρώ, ειδικά εάν η ΕΕ ενεργεί μονομερώς, χωρίς τις άλλες χώρες της G7, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές: μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποίηση των αποθεματικών μακριά από περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά κράτη και να οδηγήσει σε διαφοροποίηση του εμπορίου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι Βρυξέλλες έχουν εξετάσει μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής διαχείρισης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη δημιουργία αποδόσεων για την Ουκρανία ή εναλλακτικά τη συλλογή ορισμένων από τις πληρωμές τόκων που προκύπτουν από αυτές. Όλα τα σχέδια που εξετάζονται ενέχουν νομικούς κινδύνους, καθώς και κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μυαλό» του Σωκράτη Κόκκαλη: Η μετεξέλιξη της Intracom Holdings και οι νέες κινήσεις

Στην Ελλάδα το παγκόσμιο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Mondelez International

Όμιλος SABO: Από το Βασιλικό Χαλκίδας δραστηριοποιείται σε 56 χώρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider