Κίνα: Πολυετής θα είναι η κρίση στο real estate με επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, προειδοποιούν αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Πολυετής θα είναι η κρίση στο real estate με επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, προειδοποιούν αναλυτές
Οι οικονομολόγοι της Goldman δήλωσαν ότι η αγορά ακινήτων αναμένεται να δει μια «ανάκαμψη σε σχήμα L» - που ορίζεται ως απότομες μειώσεις που ακολουθούνται από αργό ρυθμό ανάκαμψης.

Προειδοποιήσεις για την αδυναμία στο real estate της Κίνας πως θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομία για τα επόμενα χρόνια και ενδεχόμενα να επηρεάσει ακόμη και χώρες στην ευρύτερη περιοχή, «εκπέμπουν» οι τράπεζες της Wall Street.

«Βλέπουμε επίμονες αδυναμίες στον τομέα των ακινήτων, που σχετίζονται κυρίως με πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας και χρηματοδότηση ιδιωτών developers, και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση για αυτές», ανέφεραν σε σημείωμα του Σαββατοκύριακου οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον κινέζο οικονομολόγο Lisheng Wang.

Οι οικονομολόγοι της Goldman δήλωσαν ότι η αγορά ακινήτων αναμένεται να δει μια «ανάκαμψη σε σχήμα L» - που ορίζεται ως απότομες μειώσεις που ακολουθούνται από αργό ρυθμό ανάκαμψης.

«Υποθέτουμε μόνο μια ανάκαμψη σε σχήμα L στον τομέα των ακινήτων τα επόμενα χρόνια», είπαν.

«Με βάση τις εκτιμήσεις μας, η αδυναμία του real estate θα είναι πιθανότατα μια πολυετής εξέλιξη για την Κίνα, αλλά θα μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνη το 2023 από ό,τι το 2022».

Τα στοιχεία από τον Μάιο έδειξαν ότι ο τομέας ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να αλλάξει, παρά τα σημάδια ανάκαμψης νωρίτερα φέτος.

Οι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι η Κίνα πιθανότατα θα στηρίξει τον τομέα των ακινήτων μέσω πολιτικών κρατικής ενίσχυσης.

Οι κινεζικές μετοχές του κλάδουτων ακινήτων που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν την Τρίτη αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επταήμερο επιτόκιο δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης από 2% σε 1,9% - ήταν η πρώτη τέτοια μείωση από τον Αύγουστο.

Την Τρίτη, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Logan Group έκανε «άλμα» έως και 4,5% και η Country Garden σημείωσε άνοδο 4% με τις ελπίδες για περαιτέρω κίνητρα και χαλάρωση της πολιτικής στο μέλλον.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σημείωσαν επίσης ότι υπάρχουν προσδοκίες από την κυβέρνηση της Κίνας να εισαγάγει περισσότερα πακέτα ενίσχυσης της στέγασης για τη στήριξη του κλάδου.

«Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα της πολιτικής είναι να διαχειριστούμε την πολυετή επιβράδυνση παρά να δημιουργήσουμε έναν ανοδικό κύκλο», ανέφεραν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η Goldman δεν αναμένει μια «επανάληψη του προγράμματος αναβάθμισης των παραγκουπόλεων 2015-18».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στο έργο αστικής ανάπλασης της Κίνας που είχε ως στόχο να ανακαινίσει εκατομμύρια ερειπωμένα σπίτια εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου για να τονώσει την αστικοποίηση και να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης των Κινέζων πολιτών.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση επένδυσε περίπου 144 δισ. δολάρια για τους πρώτους επτά μήνες του 2018 για να αποζημιώσει τους κατοίκους των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις και τις τιμές των κατοικιών σε μικρότερες πόλεις που παλεύουν με απούλητα σπίτια.

Απόκλιση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού

Μια άλλη ανησυχία για τον τομέα των ακινήτων είναι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων ακινήτων και των ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου, δήλωσε ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της JPMorgan στην Ασία.

«Πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επίσης μια τεράστια απόκλιση μεταξύ των κρατικών developers που τα κατάφεραν καλύτερα σε αυτήν την τρέχουσα ανάκαμψη έναντι των περισσότερων του ιδιωτικού τομέα, που ακόμα δυσκολεύονται», επεσήμανε ο Hui στο CNBC.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, ζητούσε υποστήριξη για τους ανθρώπους που αγοράζουν τις πρώτες τους κατοικίες ζητώντας από τις κυβερνητικές αρχές «να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων στέγασης των νέων κατοίκων των πόλεων και των νέων».

Ο Hui είπε ότι η κίνηση της κυβέρνησης να περιορίσει τις τιμές των ακινήτων σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο θα μπορούσε να διώχνει ένα μεγάλο κομμάτι πιθανών αγοραστών-επενδυτών.

«Ενώ οι αρχές χαλάρωσαν ορισμένες από τις πολιτικές τους τους τελευταίους 6 έως 9 μήνες, νομίζω ότι η πρόθεση να διατηρήσουν προσιτές τιμές, δηλαδή να μην αφήσουν τις τιμές να ανέβουν πάρα πολύ… αυτό βγάζει πραγματικά μεγάλο μέρος της βάσης δυνητικών αγοραστών έξω από την εξίσωση», συμπλήρωσε.

Έρχεται περαιτέρω επιβράδυνση

Η Morgan Stanley, στην ενδιάμεση έκθεση προοπτικών της, προειδοποίησε ότι η περαιτέρω αδυναμία στον τομέα των ακινήτων πιθανότατα θα φέρει περισσότερους κόντρα ανέμους για την ανάπτυξη της Κίνας.

«Εάν οι προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων βαθύνουν και φέρουν τάση αποστροφής κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αυτό θα προκαλέσει βαθύτερη επιβράδυνση στην Κίνα», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Chetan Ahya.

Εάν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης αποτύχουν να στηρίξουν τον προβληματικό τομέα του real estate, θα οδηγήσει επίσης σε ανησυχίες για δευτερογενή επίδραση στην υπόλοιπη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, προειδοποίησαν οι οικονομολόγοι.

Ένας «καθοδικός κίνδυνος θα ήταν εάν ο τομέας ακινήτων της Κίνας δεν σταθεροποιηθεί ακόμη και με τη χαλάρωση που αναμένουμε», ανέφεραν. «Σε αυτό το σενάριο, η εμπιστοσύνη και οι οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν στην Κίνα, κάτι που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και θα μεταδοθεί αρνητικά στην περιοχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BNB: Η «βουτιά» στο κρυπτονόμισμα της Binance προκαλεί νευρικότητα στην αγορά

Fed: Οι αγορές προεξοφλούν «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις

Prodea Investments: Υπό ανάπτυξη projects 700 εκατ. ευρώ – Μισό δισ. τα «πράσινα» κτήρια το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider