Αποπληθωρισμός σε ενέργεια και υπηρεσίες τον Μάιο – Ποια τρόφιμα έγιναν «απλησίαστα», αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποπληθωρισμός σε ενέργεια και υπηρεσίες τον Μάιο – Ποια τρόφιμα έγιναν «απλησίαστα», αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός
«Έπεσαν» ενέργεια και υπηρεσίες, αλλά επιμένει ο πληθωριστικός «πυρήνας», όπως διαφάνηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο. Ανησυχητικές οι αυξήσεις και στα τρόφιμα.

Μεγάλη συμβολή στη νέα επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού παρείχε ο κλάδος της ενέργειας αλλά και εκείνος των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή, «τραβώντας» προς τα κάτω τον γενικό δείκτη, με αύξηση 2,8% τον μήνα Μάιο.

Στον αντίποδα βρέθηκαν για άλλη μια αφορά τα τρόφιμα τα οποία συνεχίζουν να «αντιστέκονται», την ίδια στιγμή που και ο δομικός πληθωρισμός προβληματίζει, «ισοφαρίζοντας» το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην κατηγορία «Υγραέριο-Φυσικό Αέριο» με μία «κατρακύλα» της τάξης του 43,1%, ακολουθούμενη από τον Ηλεκτρισμό ο οποίος μειώθηκε κατά 24,1%. Το Πετρέλαιο Θέρμανσης, εξαιτίας και του εποχιακού του χαρακτήρα, μειώθηκε κατά 20,7%, ενώ η γενική κατηγορία Καύσιμα και Λιπαντικά «έχασε» 16,8%.

Αποπληθωριστικές τάσεις όμως καταγράφηκαν και σε διάφορες κατηγορίες υπηρεσιών, και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με την επικοινωνία, αν και η μεγαλύτερη μείωση τιμών σημειώθηκε στην κατηγορία «Χειρισμός εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς» με 11,9%. Η Παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ μειώθηκε κατά 7,1%, τα Πακέτα Τηλεφωνικών Υπηρεσιών με Τηλεόραση κατά 3,9%, ενώ μικρότερη πτώση κατέγραψαν και οι Τηλεφωνικές Υπηρεσίες στο -2,2% και οι Υπηρεσίες Σταθερής Τηλεφωνίας με -2,2%.

Στο σύνολο τους, το ποσοστό μεταβολής στις τιμές των υπηρεσιών κινήθηκε στο -0,1%, σε συνέχεια του -0,9% τον Απρίλιο, και του -0,5% τον Μάρτιο.

Εξακολουθεί η ανιούσα στα τρόφιμα

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι το ίδιο ρόδινη σε ό,τι αφορά σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα Τρόφιμα, τα οποία με μία άνοδο της τάξης του 11,6% είναι ο κλάδος με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης, μετά την Ένδυση και Υπόδηση, με 11,8%.

Έτσι, πολύ πιο ακριβά για τον καταναλωτή έγιναν τον Μάιο βασικά είδη διατροφής, όπως η Ζάχαρη η οποία εκτινάχθηκε κατά 31,1%, το Διατηρημένο Γάλα 26,6%, το Ελαιόλαδο 22,2%, τα Τυριά 20,3% και τα Αλλαντικά 20,1%. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και τα Αυγά με 18%, ενώ τα Παρασκευάσματα με βάση το κρέας «τσίμπησαν» 17,8%. Σημαντικά αυξήθηκε και το Βούτυρο κατά 14,8% αλλά και το Χοιρινό κατά 14,7%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Πτήσεις Εξωτερικού, με τα ναύλα να αυξάνονται κατά 36%, ενώ η Μεταφορά Επιβατών με ταξί κέρδισε 32,9%.

Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, για άλλον έναν μήνα ο «πυρήνας» του πληθωρισμού εμφανίζεται ανθεκτικός απέναντι στις τάσεις αποκλιμάκωσης. Μάλιστα, κι ενώ ο γενικός δείκτης τιμών επιβραδύνθηκε ραγδαία, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης άγγιξε το 6,7%, «ισοφαρίζοντας» το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 2023, ενώ αποτελεί και τον 5o συνεχόμενο μήνα, δηλαδή όλο το 2023, στον οποίο αγγίζει ή και ξεπερνά το 6%. Σε μηνιαία βάση, η διαφορά είναι της τάξης του 0,6%, καθώς τον Απρίλιο ανήλθε σε 6,1%, επιβραδυνόμενος σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα παράδοξα της «φύσης» του πληθωρισμού που «πέφτει», με τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης να... αυξάνονται

Άνοδος ΑΕΠ κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Στήριξη από επενδύσεις & ιδιωτική κατανάλωση

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 2,8% τον Μάιο - «Βούλιαξαν» οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider