Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τεράστιο το ενδιαφέρον – Ξεπέρασαν τις 280.000 οι αιτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τεράστιο το ενδιαφέρον – Ξεπέρασαν τις 280.000 οι αιτήσεις
Έως και πάνω από 350.000 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα, με βάση το γεγονός ότι απομένουν 12 ημέρες για το κλείσιμο της πλατφόρμας. Υπερκάλυψη του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το οποίο εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 120.000 δικαιούχοι.

Κυριολεκτικά στα ύψη κινείται το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και τη διεκδίκηση επιδότησης για την αγορά και εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος, το οποίο θα μειώσει έως και 65% την κατανάλωση ρεύματος (και επομένως και των λογαριασμών ηλεκτρικού) για ζεστό νερό χρήσης.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τα αιτήματα ένταξης στο πρόγραμμα κινούνται ήδη στις 280.000. Κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουν να υποβάλλονται με καταιγιστικό ρυθμό και τις τελευταίες δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από τότε που έσπασε το φράγμα των 200.000 αιτήσεων, όπως είχε γράψει το Insider.gr. Οι 80.000 νέες αιτήσεις, που υποβλήθηκαν στο μεταξύ, «μεταφράζονται» ούτε λίγο ούτε πολύ σε πάνω από 5.500 υποβολές ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα κλείσει στις 20 Ιουνίου, δηλαδή σε 12 ημέρες από σήμερα. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως αναθεωρούνται προς τα πάνω και οι εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των ενδιαφερομένων. Κι αυτό γιατί, αν η «προσέλευση» εξακολουθήσει να παραμένει σε παραπλήσια επίπεδα, τότε η διαδικασία θα κλείσει με τα αιτήματα να «φλερτάρουν», ή και να ξεπερνούν, τα 350.000.

Υπερκάλυψη του προϋπολογισμού

Όπως είναι γνωστό, ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν περίπου 120.000 ωφελούμενοι. Επομένως, ακόμη κι αν δεν υποβαλλόταν καμία νέα αίτηση έως τις 30 Ιουνίου, είναι προεξοφλημένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι θα μείνουν εκτός του πρώτου «κύματος» ένταξης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το πρώτο «κύμα» θα προκύψει με την κατάταξη όλων των αιτήσεων σε σειρά προτεραιότητας, με βάση μία σειρά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, καθώς και το αν υπάρχουν στην οικογένεια μέλη ΑμεΑ ή εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, θα πριμοδοτηθούν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Ωστόσο, από όσα νοικοκυριά δεν εξασφαλίσουν ενίσχυση, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, ώστε σε επόμενη φάση να συνεχιστούν οι υπαγωγές στο πρόγραμμα. Μία τέτοια δυνατότητα θα δοθεί από τα ποσά που θα αποδεσμευθούν από ωφελούμενους οι οποίοι τελικά δεν θα εξαργυρώσουν το voucher – όπως έχει ήδη συμβεί στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Επίσης, δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα εξευρεθούν στην πορεία νέα κεφάλαια για την αύξηση των δικαιούχων.

Όφελος έως 8.000 ευρώ στο ρεύμα

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για τη διεκδίκηση ένταξης στο πρόγραμμα είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, αλλά και αποσυρθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (τουλάχιστον 40 λίτρων) που χρησιμοποιείτο προηγουμένως για ζεστό νερό χρήσης. Οι επιδοτήσεις φτάνουν τα 904 ευρώ για την χαμηλότερη κατηγορία, ξεκινώντας από τα 500 ευρώ για τα υψηλότερα εισοδήματα (χωρίς μάλιστα να συνυπολογισθεί η επιδότηση του ΦΠΑ).

Όπως έχουν αναφέρει στο Insider.gr παράγοντες του κλάδου, οι ενισχύσεις είναι αρκετά υψηλές, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν ένα ποιοτικό και ανθεκτικό μοντέλο ηλιακού, το οποίο θα έχει διάρκεια «ζωής» τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η επιδότηση θα επιτρέψει να γίνει άμεσα η απόσβεση της αγοράς, σε λιγότερο από 3 χρόνια. Για τα υπόλοιπα 17 έτη που θα παραμείνει σε λειτουργία ο ηλιακός, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Coffee Island επενδύει στην Coffe-Eco: Πώς τα υπολείμματα espresso γίνονται... χρυσός

gazzetta
gazzetta reader insider insider