Τι σκέφτεται η Fed για τα επιτόκια: Διάλειμμα τον Ιούνιο και μετά πάλι αυξήσεις;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σκέφτεται η Fed για τα επιτόκια: Διάλειμμα τον Ιούνιο και μετά πάλι αυξήσεις;
Μία παύση τον Ιούνιο και επιστροφή στις αυξήσεις των επιτοκίων, αργότερα, φαίνεται ότι εξετάζει η Fed, σύμφωνα με τα σήματα που εξέπεμψαν την Τετάρτη δύο αξιωματούχοι. 

Μία παύση τον Ιούνιο και επιστροφή στις αυξήσεις των επιτοκίων αργότερα, φαίνεται ότι εξετάζει η Fed, σύμφωνα με τα σήματα που εξέπεμψαν την Τετάρτη δύο αξιωματούχοι.

Αυτό, καθώς οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα ανέμεναν ευρέως μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 13η1-14ης Ιουνίου, ωθώντας τους αξιωματούχους της Fed να πάρουν θέση δημοσίως υπέρ ενός διαλείμματος, διαμηνύοντας δηλαδή ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να «παραλείψει» μία αύξηση και να επανέλθει αργότερα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μία παύση θα μπορούσε να δώσει στους αξιωματούχους της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ χρόνο να μελετήσουν τις επιπτώσεις των δέκα διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, όπως επίσης και των πρόσφατων τραπεζικών αναταραχών.

«Μία απόφαση να διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις μας, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ότι έχουμε φτάσει στο ''ταβάνι'' αυτού του κύκλου (σ.σ. σύσφιξης)» δήλωσε χθες ο Φίλιπ Τζέφερσον, πυροδοτώντας εικασίες για πιθανή παύση τον Ιούνιο και επιστροφή στις αυξήσεις αργότερα. «Πράγματι, η παράλειψη μιας αύξησης επιτοκίων σε μία προσεχή συνεδρίαση θα επέτρεπε στην επιτροπή να δει περισσότερα δεδομένα προτού λάβει αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης» σημείωσε σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

Η τοποθέτησή του έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν ληφθεί υπ'όψιν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει τον Τζέφερσον για τη θέση του αντιπροέδρου της Fed - ρόλος που βοηθά τον επικεφαλής της Τράπεζας στη διαμόρφωση της ατζέντας εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Αλλά και ο Πάτρικ Χάρκερ, επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια με δικαίωμα ψήφου στην FOMC φέτος, προέκρινε επίσης μία παύση τον Ιούνιο.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια μικρή παράλειψη σε μία συνάντηση και, ειλικρινά, αν πρόκειται να πάμε σε μια περίοδο όπου πρέπει να αυστηροποιήσουμε την πολιτική μας, μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε άλλη συνάντηση» ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος, μιλώντας σε συνέδριο.

Όσον αφορά στις προθέσεις των υπόλοιπων αξιωματούχων της Fed, οι τάσεις που δημιουργούνται είναι μικτές, με τα τελευταία «μπερδεμένα» μηνύματα να υποδηλώνουν ενδεχομένως τις δύσκολες συζητήσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Το τελευταίο διάστημα, αξιωματούχοι της Fed έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναχαίτιση του πληθωρισμού σε ικανοποιητικό βαθμό.

Πάντως, ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ, ίσως ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για ένα «διάλειμμα» τον Ιούνιο, σε τοποθέτησή του στις 19 Μαΐου.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο στη σύσφιξη και η στάση μας είναι περιοριστική και αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα σχετικά με τις καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης μέχρι στιγμής και την έκταση της πιστωτικής σύσφιξης από τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις» είπε. «Έχοντας φτάσει ως εδώ, έχουμε την

«Αυτό που ακούσαμε από τον Πάουελ φάνηκε να θέτει το σκηνικό για μια παύση» παρατήρησε σύμφωνα με την Wall Street Journal ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius.

Πλέον, οι επενδυτές δίνουν 66% πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά μέχρι τον Ιούλιο.

«Για μια επιτροπή που φαίνεται ολοένα και πιο διχασμένη ως προς το τι πρέπει να κάνει βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας εύλογος συμβιβασμός: Να παραλείψει μία αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου και να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση για αύξηση τον Ιούλιο» δήλωσε ο Matthew Luzzetti, επικεφαλής οικονομολόγος στην Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: «Λευκός καπνός» στη ψηφοφορία στη Βουλή για το όριο χρέους - «Κρίσιμο βήμα μπροστά»

Μπεζ Βίβλος (Fed): Επιδεινώθηκε το outlook για την αμερικανική οικονομία

FDIC: Βουτιά 2,5% στις καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών - Σταθερά τα κέρδη το 1ο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider