Ελληνικό: Τα μεγάλα τουριστικά projects των Lamda και ΤΕΜΕΣ – Τα ξενοδοχεία και οι δεκάδες branded residences

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: Τα μεγάλα τουριστικά projects των Lamda και ΤΕΜΕΣ – Τα ξενοδοχεία και οι δεκάδες branded residences
Πιάνει «πόστο» στο Ελληνικό το φημισμένο Mandarin Oriental Hotel Group. Τι περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πλάνο. Εν αναμονή για τη δεύτερη συμφωνία με διεθνή hotel operator. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για συνολική επένδυση μισού δις ευρώ. Τι προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες.

Το νέο της «πόστο», το δεύτερο μετά το πολυτελές τουριστικό θέρετρο Costa Navarino, «πιάνει» το φημισμένο Mandarin Oriental Hotel Group, αυτή τη φορά στη μεγάλη ανάπτυξη της Lamda στο Ελληνικό. Χθες, η εισηγμένη με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε αυτό που ανέμενε η αγορά, δηλαδή την πρώτη εμβληματική συνεργασία, που είναι μεταξύ του Mandarin Oriental Hotel Group, της Lamda Development και της ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων ομίλου Κωνσταντακόπουλου, στο παράκτιο μέτωπο της επένδυσης του Ελληνικού, για τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences).

Πλέον, η αγορά αναμένει και την άλλη συμφωνία με διεθνή hotel operator για το δεύτερο ξενοδοχείο στο πρώην αεροδρόμιο, με τα δύο ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας άνω των 300 δωματίων, να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι του 2027. Η δε επένδυση φέρεται να έχει αυξηθεί στα επίπεδα σχεδόν του μισού δισ. ευρώ (μαζί με την αξία της γης), έναντι αρχικής πρόβλεψης για 300 εκατ. ευρώ. Προς πώληση θα διατεθούν μερικές δεκάδες (το αρχικό πλάνο προέβλεπε συνολικά 66) παραθεριστικές κατοικίες που θα αναπτυχθούν στα οικόπεδα των δύο θέρετρων, με εκτιμώμενα έσοδα μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Στο Ελληνικό το πρώτο Mandarin Oriental της Αθήνας

Για να μείνουμε στο πρώτο deal, η εταιρεία BELT Riviera Α.Ε., η οποία έχει συσταθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε., υπέγραψε συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση του Mandarin Oriental, Athens. Πρόκειται για το νέο ξενοδοχείο και τις πολυτελείς κατοικίες / διαμερίσματα (branded residences) που θα αναπτυχθούν στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό, η επένδυση περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες / διαμερίσματα (branded residences), με μοναδική θέα στον Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Το ξενοδοχείο θα προσφέρει την υψηλής ποιότητας φιλοξενία για την οποία είναι γνωστή η Mandarin Oriental, καθώς και πολλαπλές γαστρονομικές επιλογές κι εμπειρίες αναψυχής. Επίσης, θα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συναντήσεων και εκδηλώσεων, απέχοντας μόλις λίγα λεπτά από την κοσμοπολίτικη περιοχή της Μαρίνας του Άγιου Κοσμά. Το Spa του Mandarin Oriental, Athens θα φέρει την υπογραφή του Ομίλου Mandarin Oriental και θα περιλαμβάνει θεραπείες ευεξίας και ομορφιάς, εμπνευσμένες από την Ελλάδα. Με σύγχρονο σχεδιασμό υψηλής αισθητικής και μια προνομιακή παραθαλάσσια τοποθεσία στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρα, το Mandarin Oriental, Athens θα αποτελέσει έναν πραγματικά μοναδικό προορισμό για όλους τους επισκέπτες.

Η «διπλή» υπογραφή για τα projects

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι «έπεσαν υπογραφές» για την ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών πεντάστερων ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού από την Lamda Development και την ΤΕΜΕΣ ΑΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη το Νοέμβριο 2020 (30% Lamda, 70% TEMES).

Πάντως, όπως ανακοινώνονταν τότε, η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας BELT Riviera ΑΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ (100% θυγατρική της Lamda Development) προέβλεπε ότι θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 160 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 17 επώνυμων πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 38,3 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξία κτήσης του ακινήτου ποσού περίπου 22,3 εκατ. και η συμμετοχή στο αναλογούν κόστος υποδομών Μητροπολιτικού Πόλου ποσού περίπου 16 εκατ. ευρώ, και καταβάλλεται σε δόσεις.

Η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας MALT Riviera ΑΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ (100% θυγατρική της Lamda Development) για την απόκτηση εκ μέρους της πρώτης ποσοστού 100% του δικαιώματος επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, στο οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences). Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 52,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξία κτήσης του δικαιώματος επιφανείας επί του ακινήτου ποσού περίπου 32,5 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή στο αναλογούν κόστος υποδομών Μητροπολιτικού Πόλου ποσού περίπου 20 εκατ. ευρώ, και καταβάλλεται σε δόσεις. O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators). Μένει να δούμε αν και εδώ θα έχουμε επικαιροποίηση των πλάνων και αλλαγές στη δυναμικότητα.

Η πρώτη δόση 30 εκατ. ευρώ

Στις 06/03/2023 εισπράχθηκε η πρώτη δόση συνολικού ποσού περίπου 30 εκατ. ευρώ αναφορικά με την πώληση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ των δύο ακινήτων επί των οποίων θα αναπτυχθούν από κοινού με την ΤΕΜΕΣ τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα (branded residences) στο Παράκτιο Μέτωπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» σε ΗΛΕΚΤΩΡ - WATT για περιβαλλοντική σύμβαση 54 εκατ. ευρώ στη Δυτ. Αττική

Γιατί μπήκαν στο «μικροσκόπιο» αναλυτών οι υποδομές – Τα projects, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο νέος... υπουργός

Υποδομές: Τα μεγάλα «στοιχήματα», τα έργα 15 δισ. και οι εκκρεμότητες της επόμενης ημέρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider