Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε την αύξηση συντάξεων/μισθών και μείωση φόρων - Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς βάζει ξανά στο «μάτι του κυκλώνα»

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε την αύξηση συντάξεων/μισθών και μείωση φόρων - Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς βάζει ξανά στο «μάτι του κυκλώνα»
Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ξαναμπαίνουμε δημοσιονομικά στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς μας παρακολουθούν αγορές και οίκοι αξιολόγησης.

Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ξαναμπαίνουμε δημοσιονομικά στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς μας παρακολουθούν αγορές και οίκοι αξιολόγησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στο Real FM, τελευταία πριν τις εκλογές. Προανήγγειλε νέες μόνιμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε μία δεύτερη τετραετία, με νέες μειώσεις φόρων και νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και για μείωση ΦΠΑ αν κι εφόσον υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.

Κάνοντας κριτική στις προεκλογικές εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κοστολογημένο πρόγραμμα στα 5 δισ. ευρώ, όσο είχε εξαγγείλει και τον Σεπτέμβριο 2022 στη ΔΕΘ κι ενώ έχει προσθέσει σειρά επιπλέον μέτρων, διατηρεί την ίδια κοστολόγηση.

Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, προειδοποίησε ο κ. Σταϊκούρας, είτε θα μας ζητηθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα, είτε θα ξαναμπούμε σε μνημόνια. Εξηγώντας ο υπουργός είπε πως αν αυτή τη στιγμή από τα 36 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα δοθούν τα 10 δισ. για παροχές τότε αυτόματα δημιουργούμε έλλειμμα, και προσελκύουμε την αρνητική προσοχή των αγορών.

Τα πεπραγμένα και τα σχέδια της ΝΔ για μισθούς, συντάξεις, φόρους

Αναφορικά με τα πεπραγμένα αλλά και τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, με την μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ επανέλαβε την πρόθεση για την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για την αύξηση του αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους συνταξιούχους, για τους οποίους υπενθύμισε πως τα 2/3 εξ αυτών γνώρισαν την προηγούμενη τετραετία μία αύξηση συντάξεων κατά 7,75% ενώ οι υπόλοιποι ενισχύθηκαν με 200-300 ευρώ, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, με το συνολικό «πακέτο» στήριξης να φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε νέες αυξήσεις στις συντάξεις εάν επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά και με το καθεστώς της προσωπικής διαφοράς ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ και πάντα εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Ο υπουργός για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μεικτά έως το τέλος της επόμενης τετραετίας αλλά και στο σχέδιο για «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Όσον αφορά στη φορολογία, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα φέτος να έχει πληρωθεί 1 δισ. ευρώ λιγότερος ΕΝΦΙΑ από το 2018. Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή μείωση του ΦΠΑ είπε πως η κυβέρνηση θα το δει, σε περίπτωση επανεκλογής αν και εφόσον υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, αν και εξήγησε πως οι εξαγγελίες Τσίπρα για μείωση 6% στον ΦΠΑ τροφίμων επιφέρουν κόστος 1,5 δισ. ευρώ.

Για άλλη μία φορά, υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τους στόχους της ανάπτυξης της, ενώ σχολίασε πως αν δεν είχαμε εκλογές θα είχαμε ήδη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το «αγκάθι» του ιδιωτικού χρέους καθώς πολλά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος ενός επίμονου πληθωρισμού, και η συσταλτική νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider