ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται προκηρύξεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση 70 υγειονομικών δομών – «Τρέχουν» διαγωνισμοί 90 εκατ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται προκηρύξεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση 70 υγειονομικών δομών – «Τρέχουν» διαγωνισμοί 90 εκατ.
Ετοιμάζει μεγάλο «πακέτο» νέων διαγωνισμών για εκσυγχρονισμό μονάδων. Οι νέες προκηρύξεις, συνολικής αξίας άνω των 17 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση δομών σε νησιά του Αιγαίου και περιοχές της Β. Ελλάδας που «βγήκαν» προχτές. «Τρέχουν» ήδη διαδικασίες 70 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη δράση των 700 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό περίπου 70 υγειονομικών μονάδων, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού αρκετά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρύξει το προσεχές χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ.

Ως γνωστόν, και όπως αρκετές φορές έχει αναδείξει το insider.gr, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ έχει οριστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή ως αρμόδια για την ωρίμανση και την υλοποίηση δράσεων μεταρρύθμισης και αναβάθμισής του συστήματος υγείας (σε μεγαλύτερες νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης), συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ήδη προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στην προκήρυξη διαγωνισμών, συνολικής αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την αναβάθμιση υγειονομικών δομών σε περιοχές της Ελλάδας, όπως εν προκειμένω σε νησιά του Αιγαίου και στη Β. Ελλάδα. Έργα που προστίθενται στου πολλούς διαγωνισμούς που ήδη «τρέχουν», ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, με τους δύο τωρινούς διαγωνισμούς και αυτούς που ήδη «τρέχουν» ανεβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός στα επίπεδα ήδη των 90-100 εκατ. ευρώ και προφανώς έπεται και συνέχεια με το νέο «πακέτο» των 70 δομών, που θα ανεβάσει προσεχώς το «πακέτο» στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ και άνω.

Το cluster του Αιγαίου

Τις προηγούμενες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε, όπως αναφέραμε, σε 3 ακόμα προκηρύξεις. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Άνδρου, Τήνου, Πάτμου, Πάρου, Μήλου, Ίου και Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) Αστυπάλαιας», με προϋπολογισμό σχεδόν 9,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Ο άλλος διαγωνισμός αγορά στην «Ανακαίνιση Νοσηλευτικών Μονάδων και αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» εκτιμώμενης αξίας 1.980.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Αντικείμενο του έργου αποτελεί η εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης 8 Νοσηλευτικών Μονάδων (Κλινικών), των Χειρουργείων και του Τρήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ». Το Τ.Ε.Π. βρίσκεται στο ισόγειο και οι Νοσηλευτικές Μονάδες (Κλινικές) βρίσκονται στον Γ’ και Δ’ όροφο του κτιριακού συγκροτήματός του νοσοκομείου.

Οι μονάδες της Μακεδονίας

Ο τρίτος διαγωνισμός αφορά στην επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 5 ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 3ης Υ.ΠΕ. ΤΜΗΜΑ Α: ΚΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΚΥ ΑΡΝΙΣΣΑΣ, ΤΜΗΜΑ Β: ΚΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ, ΚΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΚΥ ΣΕΡΒΙΩΝ», ύψους 8,15 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των 5 Κέντρων Υγείας ,της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, με την αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.). Το συνολικό έργο υποδιαρείται στα ακόλουθα δύο τμήματα τα οποία ανατίθενται με διακριτές συμβάσεις: ΤΜΗΜΑ Α το οποίο περιλαμβάνει δύο (2) Κέντρα Υγείας (ΚΥ Αμυνταίου, ΚΥ Άρνισσας) και ΤΜΗΜΑ Β το οποίο περιλαμβάνει: τρία (3) Κέντρα Υγείας (ΚΥ Τσοτυλίου, ΚΥ Άργους Ορεστικού, ΚΥ Σερβίων).

Το «πακέτο» των 8 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο ήδη σήμερα το πρωί πρόλαβε να «βγάλει» και νέο «πακέτο» έργων ύψους σχεδόν 8 εκατ. ευρώ. Το οποίο αφορά σε ενεργειακή αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό, βελτίωση και ανακαίνιση σε τρία ξεχωριστά τμήματα και ειδικότερα σε: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι. Αλοννήσου), δύο Κέντρα Υγείας (ΚΥ Γόννων, ΚΥ Ελασσόνας), τέσσερα(4) Κέντρα Υγείας (ΚΥ Λιδωρικίου, Ιτέας, Αλιάρτου, Διστόμου). Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η ενεργειακή αναβάθμιση

Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 με αρχές ’90. Τα Κέντρα Υγείας έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 800 τ.μ. και 1300 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.).

Όπως αναφέρεται στις παραπάνω προκηρύξεις, η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και η ανακατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών Δικτύων. Η κτιριακή λειτουργία τους βελτιώνεται περαιτέρω με την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την αντικατάσταση εξοπλισμού και τη δημιουργία διατάξεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού για τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας, κατά περίπτωση.

Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου. Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών των ΚΥ της ΠΦΥ (σύμφωνα με τα πρότυπα των Μονάδων Συντονισμού Διαβήτη) στα περισσότερα από τα συνολικά 312 Κέντρα Υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης.

Τρέχουν» διαγωνισμοί δεκάδων εκατ. ευρώ – Στο RRF αναβαθμίσεις 700 εκατ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη, όπως προ μηνός αναφέραμε, «τρέχουν» διαγωνισμοί άνω των 70 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη του 2022 οι επικεφαλής του υπ. Υγείας υπέγραψαν με τον εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, δηλαδή για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και την αναβάθμιση όλων των ΤΕΠ της χώρας ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Προφανώς και πρόκειται για μεγάλο εγχείρημα, η μονάδα PPF πρέπει να «τρέξει» δεκάδες διαγωνισμούς (αυτόνομη ή σε «πακέτα» για την κατασκευή μονάδων, για τις οποίες δεν υπάρχουν προφανώς πρόσφατες μελέτες.

Το έργο «Υποδομές υγείας - Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων» αφορά στην επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών 80 νοσοκομείων, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στην προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Το έργο «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης» αφορά στην υλοποίηση της ανακαίνισης και της λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Το έργο αφορά σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας (156 από σύνολο 312), καθώς και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας κτλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Πώς χειρίστηκαν δάνεια 90,5 δισ. ευρώ - Τι ρύθμισαν, τι «κούρεψαν», τι έβγαλαν σε πλειστηριασμό

«Ανοίγει ο δρόμος» για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού

Σιδηρόδρομος: Μεγαλώνει η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στο «βόρειο» ΣΔΙΤ ανάταξης 300 εκατ. λόγω... κόστους

gazzetta
gazzetta reader insider insider