ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Τρέχουν» projects δεκάδων εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών υγείας 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Τρέχουν» projects δεκάδων εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών υγείας 
Ποιους μεγάλους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό δομών υγείας σε Αττική και Περιφέρεια προωθεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του υπ. Υγείας. «Τρέχουν» ήδη τους τελευταίους μήνες projects συνολικούς ύψους 60-70 εκατ. ευρώ

Διαγωνισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, άνω των 70 εκατ., διενεργεί ήδη η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) καθώς η μονάδα PPF αποτελεί τη Διενεργούσα των Διαγωνισμών Αρχή για λογαριασμό υγειονομικών φορέων και αρχών του υπουργείο Υγείας.

Επί της ουσίας, σε διαδικασία προώθησης βρίσκεται το πρώτο «κομμάτι» μιας μεγάλης δράσης στον χώρο της αναβάθμισης υποδομών υγείας, σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να «ωριμάσει» το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα PPF, υπό τον Π. Σταμπουλίδη, για λογαριασμό του υπ. Υγείας, project που συνδέεται, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος για την ανακαίνιση και λειτουργική - ενεργειακής αναβάθμιση των υποδομών σε 156 κέντρα υγείας, και άλλες ανάλογες βαθμίδες, ανά την Ελλάδα, όσο και με τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων της χώρας. Δηλαδή, δύο έργων μεγάλων σε συνολικό προϋπολογισμό (περίπου 250 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 450 εκατ. για το δεύτερο, χωρίς ΦΠΑ), όσο και σε σημασία.

Το αρχικό «πακέτο»

Το insider.gr στην αρχή της χρονιάς είχε αναφερθεί σε σχετικές προκηρύξεις για τα πρώτα έργα – νοσοκομεία, όπως η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της προσθήκης 5ου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) ή την επείγουσα αποκατάσταση του ορόφου του ΓΝΘ «Παπανικολάου» που κάηκε πριν από μερικούς μήνες. Και τα δύο αυτά έργα δεν είχαν υψηλό προϋπολογισμό, κάπου στα 8 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) συνολικά. Σε πρώτη φάση, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την προώθηση και ωρίμανση διαδικασιών αρχικού συνολικού ύψους σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι δύο παραπάνω δράσεις. Ανάμεσα στα έργα ήταν παρεμβάσεις σε: ΠΑ.Γ.Ν.Η. («Προσθήκη 5ου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηράκλειου»), ΓΝΘ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ («Επείγουσα αποκατάσταση δευτέρου ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος, 5δ πτέρυγας μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου», Γ.Ν.Π. ΤΖΑΝΕΙΟ, Γ.Α.Ν. ΜΕΤΑΞΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ και Ψ.Ν.Α. («Ανακαίνιση – ανακατασκευή χώρων υγιεινής (λουτρά - WC) και εκσυγχρονισμός Νοσηλευτικών Μονάδων των Νοσοκομείων Γ.Ν.Π. ΤΖΑΝΕΙΟ, Γ.Α.Ν. ΜΕΤΑΞΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ και Ψ.Ν.Α.», ύψους 4.949.000,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%), ΓΝΘ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ («ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ. “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ύψους 2.782.258,06 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%), ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΩΡΩΝ 2.232.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%,), ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΜΟΝΑ∆ΑΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ της ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ του Α.Π.Θ. ΣΤΟΓ.Ν.Θ. "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ", ύψους 2.407.258 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%), Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ύψους 16.980.747,20 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%), Π. Ν. ΠΑΤΡΩΝ (ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΓΝΠ- ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, εκτιμωμένου ύψους 658.518,68 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%).

Οι μεγάλες δημοπρατήσεις για τον εκσυγχρονισμό μονάδων

Έκτοτε η μονάδα PPF προχώρησε στη δημοπράτηση διαγωνισμών, για λογαριασμό υγειονομικών αρχών, σημαντικών projects δεκάδων εκατ. ευρώ συνολικά, σε Αττική αλλά και Περιφέρεια. Για παράδειγμα, προώθησε τον διαγωνισμό για την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΥ) ΚΟΡΩΠΙΟΥ, ΛΑΥΡΙΟΥ, ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ, ΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΣΠΑΤΩΝ», για λογαριασμό της Διοίκησης 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με συνολικό προϋπολογισμό 15.310.218,79 ευρώ (με ΦΠΑ). Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας, που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης με αξιολόγηση μελέτης. Το συνολικό Έργο υποδιαρείται σε τρία (3) τμήματα τα οποία ανατίθενται με διακριτές συμβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 59 του ν.4412/2016, ήτοι στα ακόλουθα: (α) Τμήμα Α το οποίο περιλαμβάνει τα ΚΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, ΚΥ ΛΑΥΡΙΟΥ, ΚΥ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ, (β) Τμήμα Β το οποίο περιλαμβάνει τα ΚΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΚΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και (γ) Τμήμα Γ το οποίο περιλαμβάνει τα ΚΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΚΥ ΣΠΑΤΩΝ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 11η Μαΐου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 π.μ.

Επίσης, λειτουργεί για λογαριασμό της Διοίκησης 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η ο οποία προκήρυξε ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ, ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ», ύψους 5.313.582,48 ευρώ. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 05η.05.2023.

Παράλληλα, «τρέχει» διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» με Αναθέτουσα Αρχή την Διοίκηση 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και Διενεργούσα τον Διαγωνισμό Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ, με προϋπολογισμό 1.341.944,64 ευρώ. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην υλοποίηση του έργου: «Επισκευή, αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου» με αξιολόγηση μελέτης το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της γενικότερης κατάστασης του Κέντρου Υγείας (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες, κουφώματα κ.λπ.) καθώς και στην τοποθέτηση θερμομόνωσης και αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους με στόχο την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 12.05.2023.

Αντίστοιχα, Η Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής έχει προκηρύξει ανοικτή διαδικασία κάτω των ορίων για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Τ.Ε.Π. Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ., Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΚΑΙ Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», με προϋπολογισμό 6.190.614,97 ευρώ. Αντικείμενο του Έργου είναι η ανακαίνιση και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και των εγκαταστάσεων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ., Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο των εργασιών επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργικότητας των Τ.Ε.Π. μέσω της προσαρμογής τους στο «πρότυπο ΤΕΠ». Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 9η Μαΐου 2023.

Η Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής «τρέχει» ανοικτή διαδικασία κάτω των ορίων για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Προσωρινή Μετατροπή των Τ.Ε.Ι. σε ΤΕΠ και Αναδιαρρύθμιση της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) του Γ.Ν.Α. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»», με προϋπολογισμό 3.667.280,74 ευρώ, που γίνεται μέσω του PPF. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην υλοποίηση του έργου: «Προσωρινή Μετατροπή των Τ.Ε.Ι. σε ΤΕΠ και Αναδιαρρύθμιση της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) του Γ.Ν.Α. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»» με αξιολόγηση μελέτης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 10η Μαΐου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00 π.μ..

Το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου προωθεί ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση Κέντρων Υγείας (ΚΥ) ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, ΕΜΠΩΝΑ, ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ (ΠΠΙ) ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ», με προϋπολογισμό 4.603.793,97 ευρώ. Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΠΙ) που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Εκτός αυτών, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες όπως για παράδειγμα για την Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Τ.Ε.Π., ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ - ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 5ου ΟΡΟΦΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», εκτιμώμενης αξίας 4.952.078,35 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.24%), Αναθέτουσα Αρχή είναι η Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) Αττικής. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 19η/05/2023.

Επίσης, «τρέχει» ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου Ανακατασκευή – Προσαρμογή στα νέα πρότυπα Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στα νοσοκομεία Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» , Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΚΑΙ Ε.Α.Ν. «ΜΕΤΑΞΑ», εκτιμώμενης αξίας 3.600.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.24%). Αντικείμενο του Έργου είναι η ανακαίνιση – ανακατασκευή των ΤΕΠ των Νοσοκομείων Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» και Ε.Α.Ν. «ΜΕΤΑΞΑ» και στην προσαρμογή τους στο σύγχρονο «Πρότυπο ΤΕΠ» με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν. Η υφιστάμενη κατάσταση υπό την οποία λειτουργούν, όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η προσαρμογή τους σε νέα πρότυπα είναι επιβεβλημένη. Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες ανακατασκευής θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον όσα αναφέρονται στο Τεύχος Τεχνικής Περιγραφής Εργασιών. Με στόχο την στοχευμένη λειτουργική αναβάθμιση των έργων Τ.Ε.Π. συνοδευτικά των τεχνικών τευχών παρέχεται η κάτοψη του «πρότυπου» Τ.Ε.Π. και η σχετική έκθεση «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ», βάσει των οποίων θα εκπονηθούν οι μελέτες του έργου και θα κατασκευαστούν τα σχετικά έργα.

Επιπρόσθετα, προωθείται η Ανακατασκευή – επέκταση - προσαρμογή στα νέα πρότυπα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 2.800.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α). Αντικείμενο του Έργου είναι η ανακατασκευή, αναδιαρρύθμιση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό όλων των χώρων του υπάρχοντος Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, που καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 1.350 τ.μ. περίπου και βρίσκεται στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου και την κατασκευή προσθήκης κατ’ επέκταση συνολικής επιφάνειας 465 τ.μ. περίπου. Σκοπός του έργου είναι προσαρμογή, στα νέα Πρότυπα του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ Με στόχο την στοχευμένη λειτουργική αναβάθμιση των έργων Τ.Ε.Π. συνοδευτικά των τεχνικών τευχών παρέχεται η κάτοψη του «πρότυπου» Τ.Ε.Π. και η σχετική έκθεση «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ», βάσει των οποίων θα εκπονηθούν οι μελέτες του έργου και θα κατασκευαστούν τα σχετικά έργα. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 18/05/2023.

Αντίστοιχα, σε εξέλιξη ήταν ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου Ανακατασκευή - επέκταση - προσαρμογή στα νέα πρότυπα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ», εκτιμώμενης αξίας 2.200.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%). Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 16η/05/2023. Αντικείμενο του Έργου είναι η ανακαίνιση – ανακατασκευή του ΤΕΠ του Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ» και στην προσαρμογή του στο σύγχρονο Πρότυπο ΤΕΠ με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει. Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες ανακατασκευής θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον όσα αναφέρονται στο Τεύχος Τεχνικής Περιγραφής Εργασιών που επισυνάπτεται. Με στόχο την στοχευμένη λειτουργική αναβάθμιση των έργων Τ.Ε.Π. συνοδευτικά των τεχνικών τευχών παρέχεται η κάτοψη του «πρότυπου» Τ.Ε.Π. και η σχετική έκθεση «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ», βάσει των οποίων θα εκπονηθούν οι μελέτες του έργου και θα κατασκευαστούν τα σχετικά έργα.

Ενας μεγάλος σε ύψος διαγωνισμός είναι η «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ», εκτιμώμενης αξίας 13.770.616,93 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24 %). Η παρούσα σύμβαση αφορά στην ανέγερση ενός Νέου Κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ανάγκες διάγνωσης και θεραπείας των ογκολογικών ασθενών της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες στέγασης Αίθουσας Συγκεντρώσεων (Αμφιθέατρο) και Ιατρικής Βιβλιοθήκης, για την εξυπηρέτηση του Επιστημονικού δυναμικού του Νοσοκομείου. Το Νέο Κτίριο (ΝΚ) θα ενταχθεί στο υφιστάμενο κτιριακό συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Το λειτουργικό περιεχόμενο του, θα περιλαμβάνει τα κάτωθι: α) Τμήμα Ακτινοθεραπείας β) Τμήμα Χημειοθεραπειών γ) Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής με θαλάμους Ι-131 και Ρ.Ε.Τ./CT δ) Αίθουσα Συγκεντρώσεων (Αμφιθέατρο) ε) Ιατρική Βιβλιοθήκη Το ΝΚ αναπτύσσεται σε 3 στάθμες, οι οποίες εξυπηρετούν τις κύριες λειτουργικές ανάγκες του συγκροτήματος, με υπόγειο (επίπεδο -2), στο οποίο περιλαμβάνονται βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου (αποθήκες, Η/Μ εγκαταστάσεις). Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 06.06.2023.

Ο τίτλος ενός άλλου έργου είναι «Προσθήκη νέας πτέρυγας μονάδας βραχείας νοσηλείας της κλινικής παθολογικής ογκολογίας του Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου»., προϋπολογισμού 2.431.330,65 ευρώ. Αφορά στη διαμόρφωση νέας μονάδας βραχείας νοσηλείας ογκολογικών ασθενών (Μ.Β.Ν.Ο.Α.), με τη μορφή ισόγειας επέκτασης εμβαδού 1.008,49 τ.μ. Η υφιστάμενη Μ.Β.Ν.Ο.Α. λειτουργεί σε πτέρυγα στο ισόγειο και σήμερα εξυπηρετεί 25 θέσεις, κάποιες από τις οποίες λόγω αυξημένου φόρτου είναι τοποθετημένες σε διαδρόμους και σε χώρους που δεν είναι σχεδιασμένοι για αυτή τη χρήση. Η νέα μονάδα θα μπορεί να στεγάσει μέχρι 36 θέσεις θεραπείας και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Μεταξύ άλλων, έχουν προωθηθεί και διαγωνισμοί όπως η «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», εκτιμώμενης αξίας 2.782.258,06 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%). Αντικείμενο του Έργου είναι η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, η αδειοδότηση και η υλοποίηση του έργου: «Ανακαίνιση διαφόρων τμημάτων και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Γ.Ν.Θ. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», το οποίο περιλαμβάνει την εκτέλεση διαφόρων οικοδομικών και Η/Μ εργασιών και συγκεκριμένα την ανακαίνιση του ορθοπεδικού, παθολογικού και χειρουργικού τμήματος, την ανακαίνιση του 4ου ορόφου, των κοιτώνων των ιατρών και διαφόρων κοινοχρήστων χώρων, την ανακαίνιση των ΤΕΠ, την μετατροπή των μαγειρείων σε χώρο γραφείων, την αντικατάσταση μιας γεννήτριας και τριών ανελκυστήρων και την εφαρμογή της εγκεκριμένης από την Π.Υ. μελέτης πυρασφάλειας όσον αφορά την παθητική πυροπροστασία και την εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης και φωτιστικών ασφαλείας στο κεντρικό κτίριο (κτίριο 1) του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».

Όπως, επίσης, η ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «Κατασκευή νέου Κτιρίου Διοίκησης στο Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»» εκτιμώμενης αξίας 2.500.000,00 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%), Το κτήριο θα αποτελεί μια ενότητα, για τη στέγαση της Διοίκησης. Στο κτήριο προβλέπονται: Ισόγειό με βοηθητικούς χώρους, Γραφειακά και χώροι διεκπεραίωσης υποδοχής κοινού • Α΄ όροφος με γραφεία, • Δώμα με εγκαταστάσεις μηχανήματων κλιματισμού , ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους και φωτοβολταϊκών πάνελ.

Τα 700 εκατ. ευρώ και το RRF και τα δύο «τμήματα»

Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη του 2022 οι επικεφαλής του υπ. Υγείας υπέγραψαν με τον εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, δηλαδή για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και την αναβάθμιση όλων των ΤΕΠ της χώρας ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Προφανώς και πρόκειται για μεγάλο εγχείρημα, η μονάδα PPF πρέπει να «τρέξει» δεκάδες διαγωνισμούς (αυτόνομη ή σε «πακέτα» για την κατασκευή μονάδων, για τις οποίες δεν υπάρχουν προφανώς πρόσφατες μελέτες.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr από τις αρχές κιόλας του 2022, το έργο «Υποδομές υγείας - Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων» αφορά στην επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών 80 νοσοκομείων, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στην προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Μέσω του έργου αυτού, θα αναδιοργανωθεί, εκσυγχρονισθεί και τελικά ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Δευτεροβάθμιας Υγείας, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ανθεκτικότητάς του, και την αναβάθμιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Το έργο «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης» αφορά στην υλοποίηση της ανακαίνισης και της λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Το έργο αφορά σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας (156 από σύνολο 312), καθώς και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας κτλ. Μέσω του έργου αυτού θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «ναυμαχία» της Κρήτης – «Φουντώνει» το ενδιαφέρον για το λιμάνι Ηρακλείου

Varko Bay: Ποια είναι η τουριστική επένδυση των 180 εκατ. ευρώ με βίλες και branded κατοικίες που προχωρά στη Βόνιτσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider