Μαρίνα Βουλιαγμένης: «Πράσινο φως» στον κανονισμό λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, ύψους 53 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρίνα Βουλιαγμένης: «Πράσινο φως» στον κανονισμό λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, ύψους 53 εκατ. ευρώ
Εγκρίθηκε προ ημερών ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης. Ποια είναι η επένδυση άνω των 53 εκατ. ευρώ της Astir Marina Vouliagmenis με 59 νέες θέσεις ελλιμενισμού, χώρους καταστημάτων και εστίασης κ.α.

Εγκρίθηκε προ ημερών από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και «πήρε» και το σχετικό ΦΕΚ (απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 15 Μαΐου 2023) ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης, υφιστάμενων, νομίμως αδειοδοτημένων χώρων και εγκαταστάσεων χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης.

Ειδικότερα στους κοινόχρηστους χώρους των χερσαίων εγκαταστάσεων και στη θαλάσσια ζώνη του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης δύνανται να αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες (εμπορικές, τουριστικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάσης φύσεως, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.λπ.) είτε από τον Φορέα Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης είτε από τρίτους στους οποίους ο Φορέας Διαχείρισης δύναται να παραχωρεί, με ή χωρίς αντάλλαγμα, χώρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Α.Ε. (Astir Marina) και οι Άραβες μέτοχοι – επενδυτές (και του περίφημου Αστέρα Βουλιαγμένης – Αστήρ Παλάς) προωθούν μια σημαντική επένδυση άνω των 53 εκατ. ευρώ. Τα έργα είναι σε εξέλιξη από την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ με τη μαρίνα, με την πλήρη αναβάθμισή της, να αποκτά 59 θέσεις ελλιμενισμού́, καταστήματα λιανικής και εστίασης, υπογείους χώρους στάθμευσης κ.α.. Κατά πληροφορίες της αγοράς μάλιστα, «πόστο» στη μαρίνα θα πιάσουν καταστήματα διεθνών οίκων, όπως είναι οι Gucci, Louis Vuitton, Dior κ.α.

Η συμφωνία με τους Μονεγάσκους

Στις αρχές Μαΐου, η Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Α.Ε. (Astir Marina), ανακοίνωσε την υπογραφή τριετούς συνεργασίας με την Société Monégasque Internationale Portuaire (SMIP). Στο πλαίσιο της ανάπλασης της ιστορικής μαρίνας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η διοίκηση της Αστήρ προχώρησε στη σημαντική συνέργεια με τον κύριο διαχειριστή των λιμένων του πριγκιπάτου του Μονακό, Ports de Monaco, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διασφαλίζοντας κορυφαίου επιπέδου λειτουργία και παρεχόμενες υπηρεσίες. Η Société Monégasque Internationale Portuaire (SMIP) ή Ports de Monaco, ανέλαβε την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καλών πρακτικών για τη βελτιστοποίηση του συνόλου των λειτουργιών της μαρίνας.

«Με την ανταλλαγή κορυφαίας τεχνογνωσίας, η διαχείριση της Astir Marina σε θαλάσσια και χερσαία ζώνη γίνεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, με καινοτόμες διαδικασίες ασφαλείας και προηγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών που εγγυώνται την άριστη λειτουργία των υποδομών της», σημειώνονταν χαρακτηριστικά.

Υπήρχαν πληροφορίες για σταδιακή έναρξη λειτουργίας εμπορικών χώρων φέτος και το 2024, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Α.Ε., έχει περάσει μετοχικά υπό το fund Αpollo Ιnvestments ως νέου μοναδικού μετόχου (από την Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ που ήταν μέχρι πρότινος).

Η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας

Για να επιστρέψουμε στα της έγκρισης, είχε προηγηθεί αίτηση της Εταιρείας ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, περί Έγκρισης Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης, συνοδευόμενη με το από 11.04.2023 Απόσπασμα Πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.

Όπως σημειώνεται και στην απόφαση έγκρισης του κανονισμού, ως χώρος του Τουριστικού Λιμένα νοείται ο χώρος του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα) Βουλιαγμένης, ο οποίος αποτελεί χώρο υποδοχής και ελλιμενισμού αποκλειστικά τουριστικών σκαφών αναψυχής (yachts), αποτελείται από θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως έργα και εγκαταστάσεις αυτού, εντός του οποίου εφαρμόζεται και ο παρών Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας. Φορέας Διαχείρισης Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης είναι κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος η «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ». Η Γενική Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης θα διαθέτει, 21 άτομα, από οποία 18 στο Γραφείο Διαχείρισης, 2 στο Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης και 1 στο Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες - Εξυπηρετήσεις

Στον Τουριστικό Λιμένα Βουλιαγμένης λειτουργούν, ενδεικτικώς, οι πιο κάτω υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των Σκαφών και την διευκόλυνση των πελατών του ως εξής:

  • Ελλιμενισμός των σκαφών με πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση (παραβολή)
  • Ύδρευση
  • Ηλεκτροδότηση
  • Τηλεφωνική Σύνδεση-Διαδίκτυο (Ίντερνετ)
  • Δυνατότητα αποστολής-λήψης τηλεομοιότυπων από τα γραφεία του λιμένα
  • Δυνατότητα παράδοσης-παραλαβής ταχυδρομείου από τα γραφεία του λιμένα
  • Επικοινωνία με VHF
  • Φύλαξη (security)
  • Παρακολούθηση με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV)
  • Δίκτυο Πυρόσβεσης
  • Συλλογή απορριμμάτων-αποβλήτων
  • Χώροι αποθήκευσης - Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (υπόγειοι, υπαίθριοι, υπόσκαφοι)
  • Ελικοδρόμιο (πεδίο προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου)
  • Κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής (W.C. - showers, πλυντήρια)
  • Παροχή χώρου σε προβλήτα αποκλειστικά για ανέλκυση και καθέλκυση σκάφους
  • Εφοδιασμός με καύσιμα
  • Εξυπηρετήσεις για ΑΜΕΑ
  • Λοιπές χερσαίες Εγκαταστάσεις (λιμεναρχείο, τελωνείο, καταστήματα, γραφεία, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι κατά τον χρόνο δημοσίευσης του κανονισμού ο Τουριστικός Λιμένας διέθετε χώρο για ελλιμενισμό και πρόσδεση 27 σκαφών σε ανάλογες θέσεις στις προβλήτες και κρηπιδώματα. Ειδικότερα, «φιλοξενούσε» 17 θέσει σκαφών μήκους 30 μ. και πλάτους 8 μ. και 10 θέσεις για σκάφη μήκους έως 37-40 μ. και πλάτους 9 μέτρων.

Δυνατότητα ελλιμενισμού και χρήσης των εγκαταστάσεων του Τουριστικού Λιμένα Βουλιαγμένης έχουν αποκλειστικά τα πλοία αναψυχής επαγγελματικά ή ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ιστιοφόρων και των μηχανοκίνητων σκαφών αναψυχής, τα μικρά σκάφη, καθώς και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, των οποίων το μήκος κυμαίνεται από 4 έως 70+ μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό: Πότε ξεκινούν εργασίες για Βίλες - Διαμερίσματα, Riviera Galleria και Commercial Hub

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά το «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης Antinero II» ύψους έως 122,5 εκατ. ευρώ – Πού θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης

Κομισιόν: Οι ακριβές τιμές αερίου ήρθαν για να μείνουν – Υπερδιπλάσιες από τα προ κρίσης επίπεδα έως και το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider