Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Έτοιμα για αίτηση 3.500 νοικοκυριά – Στην τελική ευθεία η έναρξη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Έτοιμα για αίτηση 3.500 νοικοκυριά – Στην τελική ευθεία η έναρξη
Εν αναμονή εκκίνησης του προγράμματος, ήδη 3.500 ιδιώτες έχουν έχουν υποβάλει αίτημα σύνδεσης στο δίκτυο για οικιακά φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται από οικιακούς καταναλωτές για την αξιοποίηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» και των επιδοτήσεων που αυτό θα παρέχει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, ώστε να μειώσουν κατακόρυφα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Κι αυτό γιατί πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ήδη 3.500 ιδιώτες έχουν δρομολογήσει την ένταξή τους σε αυτό, με την υποβολή αίτησης σύνδεσης στο δίκτυο.

Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στις αιτήσεις πρόσβασης στο δίκτυο διανομής που έχουν υποβληθεί από τις αρχές Απριλίου στον ΔΕΔΔΗΕ, για οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10,8 kW (κιλοβάτ) τα οποία συνδυάζονται με μπαταρίες. Επομένως, καθώς στο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα επιδοτούνται μόνο οικιακές μονάδες που συνοδεύονται από μπαταρίες, συμπεραίνεται πως τα συστήματα αυτά προορίζονται για τη διεκδίκηση επιδότησης, αμέσως μόλις «ενεργοποιηθεί» το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι κριτήριο ένταξης θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης για επιδότηση. Επομένως, τα 3.500 νοικοκυριά θέλουν να διασφαλίσουν πως θα είναι από τα πρώτα που θα εξασφαλίσουν ενίσχυση.

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αν και το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» προγραμματιζόταν αρχικά να ξεκινήσει προς τα μέσα Απριλίου, μία διαδικαστική εκκρεμότητα καθυστέρησε την «πρεμιέρα». Η εκκρεμότητα αυτή αφορούσε την έγκριση του Οδηγού από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία φαίνεται πως έχει διευθετηθεί, «ξεκλειδώνοντας» επομένως και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα.

Επομένως, πλέον εκτιμάται ότι είναι θέμα λίγων 24ωρων να υπογραφεί η ΚΥΑ και να αρχίσουν να υποβάλλονται οι πρώτες αιτήσεις ένταξης, με δεδομένο ότι το σχετικό πληροφοριακό σύστημα είναι ήδη έτοιμο για την «υποδοχή» τους. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η «πρεμιέρα» μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο, Πέμπτη, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να τη «μεταφέρουν» στην επόμενη εβδομάδα.

Στροφή στην αξιοποίηση του ήλιου

Όπως είναι γνωστό, ενόψει της πραγματοποίησης του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην απλοποίηση της διαδικασίας σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών (ισχύος έως 10,8 kW) net-metering, με την ανάπτυξη μίας ειδικής και πιο «φιλικής» ηλεκτρονικής πλατφόρμας «υποδοχής» αιτήσεων σύνδεσης. Παρά το γεγονός ότι την ίδια δυνατότητα προετοιμασίας έχουν και οι αγρότες, οι οποίοι είναι επίσης δικαιούχοι επιδότησης από το πρόγραμμα, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα έως τώρα οι αιτήσεις σύνδεσης συστημάτων για αγροτικές παροχές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα συνολικά στοιχεία για την κατάθεση αιτήσεων δείχνουν πως κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος η αξιοποίηση των ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Είναι ενδεικτικό πως πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας μήνας λειτουργίας της πλατφόρμας, οι αιτήσεις σύνδεσης αγγίζουν τις 6.000. Αν αφαιρέσει κανείς τις 3.500 περίπου που σχετίζονται με το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», συμπεραίνει πως περίπου 2.500 προέρχονται από καταναλωτές που δεν είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα ή δεν θέλουν να ενταχθούν σε αυτό.

Σε αυτές τις 2.500 αιτήσεις, μία σημαντική μερίδα αφορά συστήματα τα οποία προορίζονται για μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες, δηλαδή από νοικοκυριά τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη του net-metering, χωρίς να σχεδιάζουν να διεκδικήσουν επιδότηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι αιτήσεις σύνδεσης αυξάνονται κατά 100 με 120 κάθε ημέρα. Επομένως, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα παραπάνω νούμερα θα αυξηθούν σημαντικά προς τα πάνω.

Οι βασικοί όροι του προγράμματος

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» προβλέπει πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος, η οποία έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75%, η οποία εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα επιπλέον bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα:

- Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

- Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

- Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

- Στην περίπτωση των αγροτών, επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο αυξάνεται το αφορολόγητο όριο με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Τράπεζες: Στον «αέρα» αύριο η νέα πλατφόρμα για την επιδότηση επιτοκίου σε ευάλωτους – Εκκρεμείς παραμένουν 39.179 αιτήσεις

Ρεύμα: Πώς θα «τρέξουν» οι διαγωνισμοί για μπαταρίες – Έτοιμα τα έργα έως τέλος 2025

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider