Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» - Τον Μάιο το πρόγραμμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» - Τον Μάιο το πρόγραμμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Επιδότηση περίπου 40.000 φωτοβολταϊκών στον πρώτο κύκλο του προγράμματος στήριξης για τη χρήση «ηλιακού» ρεύματος από νοικοκυριά και αγρότες. Εκτιμήσεις για αντικαταστάσεις 90.000 ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς.

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα προγραμματίζεται να ξεκινήσει το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων. Έτσι, το μόνο που απομένει είναι να διευθετηθεί και η τελευταία διαδικαστική εκκρεμότητα για την «πρεμιέρα» του προγράμματος, η οποία αφορά την έγκριση του Οδηγού από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, για τις αρχές Μαΐου μετατίθεται η έναρξη του προγράμματος επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, με τον οποίο σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου θα επιδοτηθούν περί τους 90.000 δικαιούχοι για να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που επιστρατεύουν έως αυτή τη στιγμή για ζεστό νερό χρήσης.

Στην περίπτωση του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», εκτιμάται ότι με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος θα επιδοτηθούν περίπου 40.000 νοικοκυριά και αγρότες, για την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα τους επιτρέψει να μειώσουν κατακόρυφα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού τους. Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση των νοικοκυριών το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να συνδυάζεται υποχρεωτικά με την μπαταρία, κάτι που είναι προαιρετικό για τα συστήματα τα οποία προορίζονται για αγροτικές παροχές.

«Σε θέση μάχης» ήδη 1.800 ιδιώτες

Για το ίδιο πρόγραμμα, όπως είναι γνωστό το μοναδικό κριτήριο χορήγησης επιδότησης είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, προϋπόθεση για την οποία αποτελεί το να έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ, για τη σύνδεση του συστήματος στο δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί ενδιαφερόμενοι προετοιμάζονται ήδη για την «πρεμιέρα» της δράσης, έχοντας υποβάλει αίτημα για τη σύμβαση σύνδεσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή έχουν κατατεθεί περί τις 1.800 αιτήσεις σύνδεσης από ιδιώτες, για οικιακά φωτοβολταϊκά τα οποία συνοδεύονται από μπαταρίες – και τα οποία όπως φαίνεται προορίζονται για διεκδίκηση επιδότησης. Επίσης, στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή έχουν υποβληθεί 1.300 αιτήσεις σύνδεσης για «απλά» οικιακά φωτοβολταϊκά, για τα οποία μένει να φανεί αν οι ενδιαφερόμενοι προορίζουν για επιδότηση (και επομένως θα τροποποιήσουν το αίτημα προσθέτοντας μπαταρία) ή απλώς σχεδιάζουν να τα εγκαταστήσουν στις κατοικίες τους χωρίς να επιδιώκουν κρατική στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα προβλέπει «πλαφόν» στην ισχύ του οικιακού φωτοβολταϊκού, η οποία έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Ενισχύσεις

Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75%, η οποία εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα επιπλέον bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα:

- Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

- Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

- Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

- Στην περίπτωση των αγροτών, επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).

Οι επιδοτήσεις για τους ηλιακούς

Από την άλλη πλευρά, στο πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες προβλέπεται η αξιολόγηση των αιτήσεων (με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια) για τη δημιουργία της λίστας δικαιούχων. Δυνατότητα ένταξης έχουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση κυμαίνεται από 50% έως 60%.

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%, ενώ θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Στα κριτήρια κατάταξης στη λίστα περιλαμβάνονται το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το αν υπάρχουν μέλη ΑμεΑ στην οικογένεια, αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, ή αν ο αιτών διαθέτει οικογένεια με εξαρτώμενα μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider