ΕΚΤ: «Σήμα» Κνοτ για τρεις νέες αυξήσεις επιτοκίων - «Νωρίς να μιλάμε για παύση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Σήμα» Κνοτ για τρεις νέες αυξήσεις επιτοκίων - «Νωρίς να μιλάμε για παύση»
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ολλανδίας, η ΕΚΤ ενδεχομένως χρειαστεί να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι και τον Ιούλιο. 

«Παράθυρο» για αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο - πέρα από τον Μάιο - άνοιξε ο Κλάας Κνοτ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ ενδεχομένως χρειαστεί να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι και τον Ιούλιο.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για παύση» σημείωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Irish Times», προσθέτοντας ότι «για μια παύση, θα χρειαζόμουν πραγματικά μια πειστική αντιστροφή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού».

Αυτό, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Μάιο, αν και το μέγεθος της αύξησης παραμένει αμφίβολο (κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης), με αξιωματούχους να έχουν παραπέμψει στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει ένα «διάλειμμα» στη συνέχεια.

Ο Κνοτ, ο οποίος είναι μεταξύ των αξιωματούχων που τάσσονται υπέρ μιας επιθετικής πολιτικής, σημείωσε ότι το μέγεθος της επόμενης κίνησης πιθανότατα θα καθοριστεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου, τα οποία θα δημοσιευθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

Μάλιστα, δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται άβολα» με τα στοιχήματα για περαιτέρω σύσφιξη κατά 75 μονάδες βάσης.

«Ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός. Χρειαζόμαστε μια επαρκώς περιοριστική στάση. Πού βρίσκεται το επαρκώς περιοριστικό; Δεν ξέρω, αλλά σαφώς δεν είναι εκεί που βρισκόμαστε σήμερα» σημείωσε ακόμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Νέο «σήμα» Λέιν για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων - Τα «κλειδιά» για την απόφαση του Μαΐου

Κίνηση «κόντρα» στο ρεύμα η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, παρά τις «τρικλοποδιές» της ΕΚΤ και των εκλογών

gazzetta
gazzetta reader insider insider