Ουκρανία: «Βυθίστηκε» 29,1% το ΑΕΠ το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: «Βυθίστηκε» 29,1% το ΑΕΠ το 2022
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας κατακρημνίστηκε κατά 29,1% το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική στατιστική υπηρεσία.

Kατά 29,1% «βυθίστηκε» το ΑΕΠ της Ουκρανίας το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά καθώς η ρωσική εισβολή έπληξε σφοδρά την οικονομία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική στατιστική υπηρεσία.

Τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με τη βουτιά του 30% που είχε προβλέψει προηγουμένως η κυβέρνηση.

Η εισβολή της Μόσχας το 2022 έχει σκοτώσει χιλιάδες, έχει «ξεριζώσει» εκατομμύρια, έχει πλήξει τη βαριά βιομηχανία της χώρας, το ηλεκτρικό δίκτυο και τον αγροτικό τομέα και έχει οδηγήσει στην απώλεια εδαφών στο νότιο και ανατολικό τμήμα.

Η Ουκρανία έχει τώρα μόνο περιορισμένη πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είναι σημαντικά για τις εξαγωγές σιτηρών και μετάλλων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1% το 2023 λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στους τομείς των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 35% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ότι οι φυσικοί όγκοι μειώθηκαν κατά 38,4%.

Η καλλιέργεια σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκε στους 53 εκατομμύρια τόνους το 2022 από 86 εκατομμύρια τόνους ρεκόρ το 2021 λόγω της εισβολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider