Σταϊκούρας: Σημαντική πρωτοβουλία για «πάγωμα» επιτοκίων - «Ανέβασε ρυθμούς» τον Μάρτιο ο εξωδικαστικός

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Σημαντική πρωτοβουλία για «πάγωμα» επιτοκίων - «Ανέβασε ρυθμούς» τον Μάρτιο ο εξωδικαστικός
Νέες προτροπές σε διαχειριστές δανείων από τον υπουργό Οικονομικών για να «κάνουν περισσότερα». Το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων από τον εξωδικαστικό ανέρχεται πλέον στο 80%, με 4.566 πολίτες να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέχρι τον περασμένο μήνα.

Υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων πολιτών προς τον εξωδικαστικό μηχανισμό για ρύθμιση των χρεών τους ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΟΝΕ Channel ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος σε 5.109 περιπτώσεις, την στιγμή που ο μέσος όρος των προηγούμενων πέντε μηνών ανερχόταν σε 2.000.

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, κάθε μήνα, λειτουργεί όλο και καλύτερα, προς όφελος της κοινωνίας», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός, μάλιστα, τόνισε πως το ποσοστό αποδοχής αυτών των αιτήσεων από τον εξωδικαστικό ανέρχεται πλέον στο 80% από 55% προηγουμένως, με 4.356 πολίτες να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέχρι τον περασμένο μήνα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,42 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν οριστικά στην πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2023, ανέρχεται σε 1.708, αυξημένος κατά 600 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες, 246 δανειολήπτες προχώρησαν σε ρύθμιση, ενώ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «αυτά είναι τα θετικά αποτελέσματα του εξωδικαστικού που δεν βλέπει η αντιπολίτευση». Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 επιχειρήσεις και επαγγελματίες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

Ο ΥΠΟΙΚ, επεσήμανε ακόμα πως οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλών, και πιο συγκεκριμένα, η μέση διαγραφή χρέους στις πολυμερείς ρυθμίσεις, μέχρι και τέλος Μαρτίου του 2023, ανήλθε σε μέσο ποσοστό 31,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 22,1% για το Δημόσιο.

Νέες προτροπές προς τους διαχειριστές δανείων

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να επιμείνει στις παραινέσεις του προς διαχειριστές δανείων πρωτευόντως και τράπεζες δευτερευόντως, για να κάνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της ρύθμισης των δανείων των πολιτών και στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Ο υπουργός ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν περισσότερα για να «ενσκύψουν πάνω από την τρέχουσα πραγματικότητα», ενώ επεσήμανε την ανάγκη ο εξωδικαστικός να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα για να ανταποκριθεί στις εξωγενείς κρίσεις.

Παρά τις διμερείς ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε δάνεια τα τελευταία χρόνια και με το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων να πέφτει από το 70% στο 62-63%, η νομισματική σύσφιξη και οι αλλεπάλληλες κρίσεις «βάζουν δύσκολα» ακόμα και στους ενήμερους δανειολήπτες, για τους οποίους η κυβέρνηση μεριμνεί, μεταξύ άλλων, και με την ρύθμιση που φέρνει σήμερα στη Βουλή.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε την σημασία της πρωτοβουλίας των τραπεζών για επέκταση των κριτηρίων ευαλωτότητας των δανειοληπτών κατά 30%, και για τον σχηματισμό μιας ομπρέλας προστασίας από την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Επενδύσεις άνω των 12 δισ. ευρώ ζητούν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εφορία: «Κούρεμα» 50% φορο-συντελεστών και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Τράπεζες: «Ομπρέλα» στην «καταιγίδα» των αυξήσεων επιτοκίων για έως 400.000 – 500.000 στεγαστικά δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider