Αέριο: Άγονος ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Άγονος ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα
Το ΤΑΙΠΕΔ, που «τρέχει» την ιδιωτικοποίηση ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε δίχως υποβολή προσφορών η Β' φάση της διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι απέρριψε το αίτημα παράτασης που είχε υποβληθεί. Υπό εξέταση το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού στο άμεσο μέλλον.

Άγονο κήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ τον διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή το Ταμείο, ολοκληρώθηκε δίχως υποβολή προσφορών η Β' φάση της διαδικασίας.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ είχε υποβάλει αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό από το Ταμείο. Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αφήνει ανοικτή την έναρξη μίας νέας διαδικασίας παραχώρησης της υποδομής, σε διαφορετικό πλαίσιο από το υφιστάμενο.

«Το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού στο άμεσο μέλλον για την αξιοποίηση του υπόγειου χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου ως ΥΑΦΑ. Μεταξύ των παραμέτρων που θα εξεταστούν θα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο REPowerEU για την ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών μελών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αφορούσε την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάκτωρ – Intrakat: Ανακοινώθηκε το deal 214 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

Ακίνητα: Σε τροχιά ανάπτυξης το real estate στην Ελλάδα – Αύξηση τιμών το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider