Αμετάβλητη η επιδότηση Μαρτίου στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος – Επιδότηση 50€/MWh για τις βιομηχανίες όλο το 2023

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητη η επιδότηση Μαρτίου στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος – Επιδότηση 50€/MWh για τις βιομηχανίες όλο το 2023
Στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση των νοικοκυριών για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Ετήσιας διάρκειας το σχήμα στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών, το οποίο θα καλύψει όσες εταιρείες δεν θα συνάψουν PPAs και δεν έχουν σταθερά τιμολόγια.

Αμετάβλητη θα παραμείνει τον Μάρτιο η επιδότηση στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης η ενίσχυση θα ανέλθει σε 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (40€/MWh), όπως ίσχυσε και τον Φεβρουάριο. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν σαν μπόνους και τα νοικοκυριά που ξεπερνούν το συγκεκριμένο πλαφόν κατανάλωσης (δηλαδή για καταναλώσεις από 501 κιλοβατώρες και άνω) υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με πέρυσι.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 8,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (84 €/MWh), ενώ για τους αγρότες θα ανέλθει στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (40€/MWh).

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το συνολικό κονδύλι για τις ενισχύσεις θα ανέλθει στα 58,5 εκατ, ευρώ για τον μήνα Μάρτιο.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται ένα σχήμα επιδοτήσεων ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για όλο το 2023, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων που θεσπίσθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δυνατότητα ένταξης στο σχήμα θα έχουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από «διαρροή άνθρακα», δηλαδή επιχειρήσεις που η διεθνής ανταγωνιστικότητά τους πλήττεται σημαντικά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, επιχειρήσεις παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου και υφαντουργίες. Οι εταιρείες δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις προμήθειας ρεύματος σταθερής χρέωσης, διάρκειας άνω των 12 μηνών, και δεν θα συνάψουν PPAs με ηλεκτροπαραγωγούς.

Προϋπόθεση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο. Η επιδότηση θα είναι σταθερή για όλο το 2023 και θα ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει για 19ο μήνα τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Παραμένει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η πολιτική μας επιλογή είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μείνουν μακριά από τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης, που δοκίμασαν τις αντοχές άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Για αυτό τον χειμώνα διασφαλίσαμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, οικοδομήσαμε νέες ενεργειακές συμμαχίες, δημιουργήσαμε εργαλεία και μηχανισμούς ανάσχεσης της κρίσης όπως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Παραδείγματα

Όπως προκύπτει από τις σημερινές ανακοινώσεις, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh/μήνα, θα πλήρωνε χωρίς επιδότηση 78 ευρώ, ενώ τελικά θα πληρώσει 62 ευρώ.

Επίσης, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KWh/μήνα, θα πλήρωνε χωρίς επιδότηση 136,5 ευρώ, ενώ τελικά θα πληρώσει 116,5 ευρώ μέχρι τις 500 KWH και εάν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108,5 ευρώ.

Τέλος, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh/μήνα, θα πλήρωνε χωρίς επιδότηση 234 ευρώ, ενώ τελικά θα πληρώσει 214 ευρώ μέχρι τις 500 KWH και εάν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 186 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Οικονομική «ανάσα» σε επιχειρήσεις & αγρότες – Τέλος και σε νέες μονάδες αερίου

Φυσικό αέριο: Μεγαλύτερη «απειλή» για την ΕΕ η κινεζική ζήτηση παρά η Ρωσία

Κοίτασμα Έψιλον: Ολοκληρώνεται η κατασκευή της βάσης (jacket) της εξέδρας Λάμδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider