Η Πορτογαλία πιέζει τους ιδιοκτήτες άδειων ακινήτων να βρουν ενοικιαστές - «Κενά» 730.000 σπίτια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Πορτογαλία πιέζει τους ιδιοκτήτες άδειων ακινήτων να βρουν ενοικιαστές - «Κενά» 730.000 σπίτια
Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε ένα πακέτο μέτρο με τίτλο «περισσότερη στέγαση», το οποίο περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, πρωτοβουλίες επιτάχυνσης κατασκευής νέων σπιτιών, μια απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πόλεις

Μέτρα για το «γέμισμα» άδειων κατοικιών από ενοικιαστές λαμβάνει η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία, συναντώντας τις αντιδράσεις στελεχών της αγοράς ακινήτων και των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε ένα πακέτο μέτρο με τίτλο «περισσότερη στέγαση», το οποίο περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, πρωτοβουλίες επιτάχυνσης κατασκευής νέων σπιτιών, μια απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πόλεις και ακύρωση του προγράμματος της «χρυσής βίζας».

Τα μέτρα έχουν φέρει την αντίδραση ιδιοκτητών και επενδυτών, που υποστηρίζουν πως η υποχρέωση ενοικίασης των κατοικιών αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας περιουσίας. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δώσει λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμόσει τη νέα πολιτική της.

«Είναι καθαρά αντισυνταγματικό» δήλωσε ο Λουίς Μενέζες Λειτάιο, επικεφαλής της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων της Λισαβώνας. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει ήσυχους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και να εστιάζουν στην κατασκευή φθηνότερων κατοικιών, σημείωσε ο ίδιος.

Τριπλασιάστηκαν οι τιμές από το 2015

Η υπουργός Στέγασης της Πορτογαλίας, Μαρίνα Γκοζσάλβες, υπεραμύνεται της πολιτικής της κυβέρνησης καθώς η κατάσταση στην αγορά ακινήτων έχει ωθήσει τις τιμές ακινήτων και ενοικιών σε ιστορικά υψηλά, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η ιδία υποστηρίζει πως 730.000 κατοικίες στην Πορτογαλία είναι κενές αυτή τη στιγμή και σημειώνει πως από την πολιτική της κυβέρνησης δεν επηρεάζονται τα εξοχικά σπίτια των πολιτών.

«Ένα άδειο σπίτι πρέπει να χρησιμοποιείται για τους λόγους που κατασκευάστηκε» δήλωσε η Γκονζάλβες.

«Ποτέ δεν τέθηκε εν αμφιβόλω το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Το κράτος δεν μπαίνει στα σπίτια των πολιτών και να λέει "τώρα είμαι εγώ εδώ"».

Η υπουργός σημείωσε πως το αναλυτικό πλάνο θα παρουσιαστεί στις 16 Μαρτίου, με την τελική έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Το 2021 υπολογίζεται πως το 78% των πολιτών της Πορτογαλίας ζούσε σε σπίτι δικής τους ιδιοκτησίας. Σημειώνεται πως ο μέσος μισθός στη χώρα είναι από τους χαμηλότερους της Δυτικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider