Morgan Stanley: «Ταύρος» για το ευρώ - Η Ευρωζώνη αντέχει νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: «Ταύρος» για το ευρώ - Η Ευρωζώνη αντέχει νέες αυξήσεις στα επιτόκια
«Είμαστε πιο "αρκούδες" για τη στερλίνα, ειδικά σε σύγκριση με το ευρώ» - Οι εκτιμήσεις της Morgan Stalney για την Ευρωζώνη.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, ενισχύοντας την άποψή της για την ανοδική πορεία του ενιαίου νομίσματος.

Αναλυτικότερα, το βραχυπρόθεσμο προθεσμιακό spread - η διαφορά μεταξύ του τρίμηνου επιτοκίου και του σημείου που βλέπουν οι επενδυτές σε 18 μήνες - έχει αντιστραφεί σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία, αλλά παραμένει σχετικά επίπεδο για την ευρωζώνη μετά την πτώση που κατέγραψε τον Ιανουάριο.

Το εν λόγω στοιχείο αποτελεί δείγμα ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της για να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί πολύ για τον οικονομικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Άνταμς, επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας για τις επενδύσεις σε FX στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες.

«Όταν είναι πολύ, πολύ ανεστραμμένο, είναι ένα σήμα ότι η κεντρική τράπεζα έχει συσφίξει αρκετικά τη νομισματική πολιτική. Ευθυγραμμίζεται με την ιδέα ότι οι οικονομίες αυτές εισέρχονται σε ύφεση. Στην Ευρώπη, είναι σχετικά επίπεδο - ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου και της στερλίνας από τις αρχές Φεβρουαρίου και οι αγορές υποδεικνύουν ότι το νόμισμα ενδέχεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω. Όμως, η ισχυρή πιθανότητα η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας καταδεικνύει ότι μακροπρόθεσμα το ευρώ έχει ανοδικές προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι ίδιοι είχαν προτείνει θέση long στο ευρώ έναντι της στερλίνας τον Νοέμβριο. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από ξένα κεφάλαια και τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα ως τροχοπέδη για τη λίρα. «Είμαστε πιο "αρκούδες" για τη στερλίνα, ειδικά σε σύγκριση με το ευρώ. Είμαστε πιο πτωτικοί για τη στερλίνα» επεσήμανε ο Άνταμς.

Αξίζει ταυτόχρονα να σημειωθεί πως ενώ ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί, οι πιέσεις των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ και ο Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της και υπάρξουν προδεσμεύσεις για μελλοντικές κινήσεις καθώς η λαίλαπα «ξεφουντώνει».

«Με τα επιτόκια να κινούνται τώρα σε περιοριστικά εδάφη, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής. Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας - δηλαδή, με μικρά βήματα - μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ρυθμίζουμε και τα δύο στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της λειτουργίας αντίδρασης» υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο

Ήδη, εντείνονται οι φωνές που λένε πως η Ευρωζώνη γλυτώνει την ύφεση καθώς ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης υποχωρεί. «Πέρυσι οι επενδυτές ήταν δύσπιστοι για την πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση, δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας ήταν ακριβές. Σε αυτό το σημείο, ταυτίζονται με την άποψη ότι η Ευρώπη όχι μόνο μπορεί να αποφύγει την ύφεση, αλλά και κατά πολύ» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ρεβάνς» για τα crypto με κέρδη 84 δισ. – Μία «ανάσα» από τα 25.000 δολάρια το bitcoin με «άλμα» 11%

Alpha Bank: Ανοδικά οι τιμές κατοικιών - Ποιους επιβαρύνει περισσότερο το κόστος στέγασης

Το κλειστό δείπνο της Societe Generale με Σταϊκούρα, τραπεζίτες, επιχειρηματίες - Τα μηνύματα για αναβάθμιση και επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider