Αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Δεκέμβριο – Αύξηση 10% στο αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Δεκέμβριο – Αύξηση 10% στο αέριο
Οριακή μείωση κατά 0,5% των τιμών για τα νοικοκυριά τον προηγούμενο μήνα, στα 30,33 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια, η τιμή για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 25 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με την Ελλάδα να είναι η 3η φθηνότερη ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Στα 13,33 λεπτά του ευρώ ανά KWh η οικιακή τιμή αερίου, χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (15,09 ¢€/kWh).

Τον ρόλο που παίζουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών, με τις οποίες απορροφάται ένα μεγάλο ποσοστό των ανατιμήσεων στο χονδρεμπορικό κόστος, καταδεικνύει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Το δελτίο αφορά τον Δεκέμβριο και δημοσιεύθηκε χθες, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για την τιμή στην οποία έκλεισε η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά τον προηγούμενο. Μία τιμή που, όπως έγραψε το Insider.gr, ανήλθε στα 276,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κατατάσσοντας την Ελλάδα τη 2η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα ωστόσο με τον δείκτη HEPI, η μέση οικιακή τιμή ρεύματος του προηγούμενου μήνα ανήλθε στα 30,33 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος ήταν 31,74 λεπτά του ευρώ ανά KWh. Έτσι, καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών, χάρις στις επιδοτήσεις το μέσο ελληνικό οικιακό τιμολόγιο στην Αθήνα ήταν τον Δεκέμβριο το 15ο ακριβότερο ανάμεσα στις πρωτεύουσες των 27 κρατών-μελών.

Η τιμή των 30,33 ¢€/kWh είναι οριακά μειωμένη κατά 0,5% από τα 30,49 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, στα οποία διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο το τιμολόγιο για τα νοικοκυριά στην Αθήνα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Βιέννη (-39%) και το Βερολίνο (-19%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο Ελσίνκι (23%) και τη Μαδρίτη (20%).

3η φθηνότερη στα κυμαινόμενα τιμολόγια η Ελλάδα

Μάλιστα, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ακόμη πιο θετική, στην περίπτωση που η σύγκριση δεν γίνει με βάση το σύνολο των τιμολογίων των δύο μεγαλύτερων προμηθευτών σε κάθε χώρα (όπως υπολογίζεται ο δείκτης ΗΕΡΙ), αλλά αποκλειστικά με τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.

Η VaasaETT πραγματοποίησε σχετική συγκριτική ανάλυση για τις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονταν τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης). Οι υπολογισμοί δείχνουν πως το μέσο κυμαινόμενο τιμολόγιο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 25 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ήταν μειωμένο έναντι του Νοεμβρίου, όταν είχε κινηθεί στα 25,76 λεπτά του ευρώ.

Η «επίδοση» της χώρας μας ήταν αρκετά μικρότερη από τον μέσο όρο για τις 14 χώρες, ο οποίος ανήλθε στα 38,65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ως συνέπεια, η χώρα μας κατέβηκε μία θέση στην κατάταξη, με συνέπεια να έχει τον Δεκέμβριο το 3ο φθηνότερο μέσο κυμαινόμενο τιμολόγιο, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε το 4ο φθηνότερο.

Στη 14η θέση για το αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, το οικιακό τιμολόγιο στην Αθήνα ανήλθε στα 13,33 ¢€/kWh, μία τιμή που φέρνει την Ελλάδα στην 14η θέση ανάμεσα στις πρωτεύουσες των χωρών της Ε.Ε (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το Ελσίνκι, το Όσλο, η Λευκωσία και η Μάλτα, καθώς στα εν λόγω κράτη δεν υπάρχει πρόσβαση τον νοικοκυριών στο αέριο).

Η «επίδοση» της Ελλάδας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος διαμορφώθηκε στα 15,09 ¢€/kWh. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τα τιμολόγια για τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσίασαν αύξηση κατά 10%.

Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Στοκχόλμη (31%) και τη Σόφια (13%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες «βουτιές» στα οικιακά τιμολόγια αερίου καταγράφηκαν στη Ρώμη (-25%) και στις Βρυξέλλες (-9%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο ακριβότερα πληρώνουμε τα δάνεια στην Ελλάδα – Στο 2% η ψαλίδα στα επιχειρηματικά

Ακίνητα - Airbnb: Πού κυμαίνονται τιμές και πληρότητες για το τριήμερο των Φώτων

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες που κρύβουν για τα ζευγάρια – Ανοίγει η πλατφόρμα για τα «φορολογικά διαζύγια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider