Moody’s Analytics: «Slowcession» το 2023 - Tι είναι

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s Analytics: «Slowcession» το 2023 - Tι είναι
Σε μία slowcession, η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη αλλά δεν συρρικνώνεται, με την ανεργία να αυξάνεται μεν χωρίς όμως να εκτινάσσεται στα ύψη.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά που ανησυχούν για ύφεση το 2023, όμως, η Moody’s Analytics εκτιμά ότι πιο πιθανό σενάριο είναι μία αργή ύφεση ή, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί «slowcession», όπου η ανάπτυξη παραμένει σχεδόν στάσιμη αλλά δίχως να υπάρξει ουσιαστικά ύφεση.

«Με βάση οποιοδήποτε σενάριο πάντως, η οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες το 2023. Ωστόσο, ο πληθωρισμός μετριάζεται με γρήγορους ρυθμούς και τα θεμελιώδη της οικονομίας είναι υγιή. Με λίγη τύχη και ορισμένες σωστές κινήσεις από τους διαμορφωτές πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μία γενικευμένη ύφεση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζαντί.

Kατά την Moody’s, σε μία slowcession, η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη αλλά δεν συρρικνώνεται, με την ανεργία να αυξάνεται μεν χωρίς όμως να εκτοξεύεται στα ύψη, τη στιγμή που οι φόβοι για ύφεση κατέστησαν το 2022 το χειρότερο έτος για τις αμερικανικές μετοχές εδώ και 14 χρόνια.

Στο εφιαλτικό 2022 που δεν είχε ράλι του «Άη Βασίλη», ο Dow Jones μέτρησε τις λιγότερες απώλειες με πτώση 8,8%, τη στιγμή που ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq καταβαραθρώθηκαν 19,4% και 33,1%, αντίστοιχα, με τις μνήμες του 2008 να «ξυπνούν» στα μυαλά των επενδυτών.

O διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόνιχαν επεσήμανε πρόσφατα ότι μία ήπια ύφεση θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δίδουν μία πιθανότητα 70% για ύφεση το 2023, ενώ και η Goldman Sachs εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και αντ΄αυτού θα επιτύχει μία ομαλή προσγείωση, στο πλαίσιο της οποίας ο πληθωρισμός θα μετριάζεται και ανάπτυξη θα συνεχίζεται.

Ωστόσο, η Moody’s συνεχίζει να προειδοποιεί ότι η ύφεση παραμένει σοβαρή απειλή και προσθέτει ότι η οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα σοκ, προβλέποντας ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,2% έως τα τέλη του 2023 από το σημερινό 3,7%. Ουσιαστικά, η Moody’s προβλέπει ότι θα αποφευχθεί η ύφεση στο βασικό της σενάριο είναι η αισιοδοξία στην ικανότητα των καταναλωτών να αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα του 2023.

«Οι αγοραστές θα είναι το τείχονς προστασίας ανάμεσα σε μία οικονομία σε ύφεση και σε μία οικονομία που κινείται στα όρια της επιβράδυνσης», σημειώνει ο Ζαντί, επικαλούμενος τα σχετικά ισχυρά θεμελιώδη για την αμερικανική οικονομία, όπως οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι εύρωστοι ισολογισμοί των καταναλωτών και ένα τραπεζικό σύστημα που είναι ισχυρότερο από ποτέ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ξέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και αγοράζουν «τόσο» χρυσό;

Στο «τούνελ» της ακρίβειας και το 2023 η ελληνική αγορά - Έρχονται νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά

Deutsche Bank: Στους νικητές του 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider