Η χειρότερη χρονιά από το 2008 για τη Wall Street - «Βουτιά» έτους 33% ο Nasdaq

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χειρότερη χρονιά από το 2008 για τη Wall Street - «Βουτιά» έτους 33% ο Nasdaq
Ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 8,8% στο 2022, ενώ οι απώλειες των S&P 500 και Nasdaq ανήλθαν σε 19,4% και 33,1%, αντίστοιχα. Τέλος στο ανοδικό σερί των 3 προηγούμενων ετών.

Το 2022 αποδείχτηκε καταστροφικό για τη Wall Street καθώς πραγματοποίησε τη χειρότερη επίδοσή της εδώ και 14 χρόνια, με τους τρεις της δείκτες να κατακρημνίζονται, τερματίζοντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο το θετικό σερί των τριών περασμένων ετών.

Στο εφιαλτικό 2022 που δεν είχε ράλι του «Άη Βασίλη», ο Dow Jones μέτρησε τις λιγότερες απώλειες με πτώση 8,8%, τη στιγμή που ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq καταβαραθρώθηκαν 19,4% και 33,1%, αντίστοιχα, με τις μνήμες του 2008 να «ξυπνούν» στα μυαλά των επενδυτών.

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed έπληξαν τις μετοχές της ανάπτυξης και της τεχνολογίας ενώ «συννέφιασαν» το επενδυτικό κλίμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και τα ευμετάβλητα οικονομικά δεδομένα κράτησαν επίσης τις αγορές στα χαμηλά.

«Είχαμε τα πάντα, από προβλήματα με τον κορονοϊό στην Κίνα μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία. Ήταν όλοι πολύ σοβαροί. Αλλά για τους επενδυτές, είναι αυτό που κάνει η Fed», υπογραμμίζει ο Αρτ Κάσιν, διευθυντής του τμήματος λειτουργιών της UBS, μιλώντας στο «The Exchange». «Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι θα είναι σαν τον "Μάγο του Οζ" και όλα θα έχουν ένδοξο τέλος ή μια - δύο καλές στιγμές. Νομίζω ότι μπορεί να έχουμε ένα ανώμαλο πρώτο τρίμηνο και ανάλογα με τη Fedαυτό μπορεί να παραταθεί», πρόσθεσε. Από την πλευρά της η Ρεμπέκα Φέλτον, αναλύτρια στη Riverfront Investment Group δήλωσε πως «υπάρχουν πολλές αναπάντητες ερωτήσεις και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει το νέο έτος, αλλά σίγουρα είμαστε χαρούμενοι που τελειώνει το 2022».

«Οι πρωταρχικοί μακροοικονομικοί λόγοι… προήλθαν από έναν συνδυασμό γεγονότων: η συνεχιζόμενη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού που ξεκίνησε το 2020, η έξαρση του πληθωρισμού, η καθυστέρηση της Fed να ξεκινήσει το πρόγραμμα σύσφιξης των επιτοκίων της στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», σημειώνει με τη σειρά του ο Σαμ Στοβάλ, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research.

Με το 2023 να πλησιάζει, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο «πόνος» δεν έχει τελειώσει και αναμένουν ότι η bear market θα συνεχιστεί έως ότου χτυπήσει μια ύφεση ή η Fed αλλάξει νομισματική πολιτική.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones την Παρασκευή διολίσθησε 0,22% στις 33.147 μονάδες
  • Ο S&P 500 την Παρασκευή 0,25% υποχώρησε στις 3.839 μονάδες
  • Ο Nasdaq έχασε την Παρασκευή 0,11% στις 10.466 μονάδες

Παρά τις ετήσιες απώλειες, ο Dow και ο S&P 500 έσπασαν τα τρία σερί τρίμηνα απωλειών. Ωστόσο, ο Nasdaq κατέγραψε το τέταρτο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2001. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο» σε επίπεδο μήνα, τον Δεκέμβριο.

Ο τομέας των υπηρεσιών επικοινωνίας ήταν ο κλάδος με τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500 φέτος, με πτώση άνω του 40%, ενώ στον αντίποδα, η ενέργεια ήταν ο μόνος κλάδος που σημείωσε άνοδο, καθώς εκτοξεύθηκε σχεδόν 60%. Οι Apple, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Amazon, Tesla είδαν τις μετοχές τους να διολισθαίνουν μεταξύ 28% και 66% το 2022.

Fed και ομόλογα

Κοινός τόπος πάντως για το 2023 είναι ότι σε επίπεδο μετοχών θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα «χαμηλά». Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Κίνα – λόγω Covid – καθώς οι εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες συνεχίζουν να επηρεάζουν την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Μικρή νότα αισιοδοξίας από το μέτωπο των ομολόγων, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατάφερε τελικά να κλείσει το χρόνο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4%. Ειδικότερα, το 10ετές ενισχύθηκε κατά 238 μονάδες βάσης στο έτος, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του από το 1953, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, καθώς η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980 για να καταπολεμήσει το πληθωριστικό ράλι. Σήμερα ο 10ετής τίτλος του αμερικανικού δημοσίου πρόσθεσε 4,6 μονάδες βάσης στο 3,881%.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007. Ο χρόνος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed θα έχει πιθανότατα σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της Wall Street το 2022

Ωστόσο, ακόμη και όταν η συνολική αγορά υποχωρεί, εξακολουθούν να υπάρχουν νικητές –και αντίστοιχα υπήρχαν και φέτος– κυρίως όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στον τομέα της ενέργειας, που ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις του 2022.

Οι νικητές: Η λέξη-κλειδί το 2022 ήταν η ενέργεια. Οι βάναυσα υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν το κυρίαρχο θέμα φέτος και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του εκρηκτικού πληθωρισμού. Τα νέα ήταν άσχημα για τους οδηγούς, αλλά αποδείχτηκαν εξαιρετικά για τον κλάδο ενέργειας, καθώς υπάρχει στενή σύνδεση ανάμεσα στις τιμές του πετρελαίου και στις μετοχές ενέργειας.

Ο ενεργειακός κλάδος έχει μέχρι στιγμής αποδώσει πάνω από 60% φέτος, ξεπερνώντας σημαντικά κάθε άλλο κλάδο του S&P 500. Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πετύχει απόδοση ούτε καν 5% από τις αρχές του 2022. Από τις μετοχές του S&P 500, η Occidental Petroleum ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος της χρονιάς με «άλμα» 122%.

Η Constellation Energy ακολουθεί στη 2η θέση, με άνοδο 109%, ενώ η μετοχή της Hess έρχεται τρίτη με κέρδη 94%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Marathon Petroleum, Exxon, Schlumberger, APA, First Solar, Halliburton και Marathon oil, που είδαν τις μετοχές τους να ανεβάινουν από 70% έως 80% φέτος. Τα καθαρά κέρδη των παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτιμάται πως διπλασιάστηκε το 2022 στο επίπεδο-ρεκόρ των 4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι ηττημένοι: Φέτος ήταν η χρονιά που τελείωσε το «δωρεάν γεύμα» στην Silicon Valley. Οι Big Tech εκτοξεύτηκαν σε νέα υψηλά την τελευταία δεκαετία, καθώς οι εταιρείες επωφελήθηκαν από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και πληθωρισμού. Αυτό δεν ισχύει πια, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις μετοχές τεχνολογίας και επικοινωνιών.

Η εταιρεία λύσεων τεχνολογίας ενέργειας Generac Holdings είναι η μετοχή με τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας πτώση περίπου 74%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εφαρμογή γνωριμιών Match Group, η οποία σημειώνει πτώση 70%. Η Tesla του Έλον Μασκ χάνει επίσης περίπου 70%, γεγονός που καθιστά την επίδοση της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων την τρίτη χειρότερη φέτος. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, εμφανίζεται επίσης στις τελευταίες δέκα μετοχές – με πτώση 65%. Οι Big tech είχαν μια εφιαλτική χρονιά το 2022 – χάνοντας συλλογικά σχεδόν 4 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία το 2022. Αυτό είναι πολύ αν σκεφτεί κανείς ότι οι 10 μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις στον S&P 500 έχουν απώλεια χρηματιστηριακής αξίας περίπου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και η Apple, που γενικά θεωρείται πιο ανθεκτική από άλλες εταιρείες τεχνολογίας, καταγράφει πτώση 31%, περισσότερο από τη συνολική αγορά το 2022.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας ο δείκτης Chicago PMI ανέκαμψε στις 44,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 37,2 τον προηγούμενο μήνα, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2007/2008. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν μέτρηση στις 40,5 μονάδες. Οι μετρήσεις κάτω του 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τον τομέα της μεταποίησης», τπνίζει ο Ρίτσαρντ Μούντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial Corp.

Εμπορεύματα

Eτήσια άνοδο 6,7% είδε το πετρέλαιο ενώ άλμα έκανε το φυσικό αέριο σε μία χρονιά που οι επενδυτές στάθμισαν τους φόβους για την προσφορά που προκλήθηκαν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έναντι της παγκόσμιας ζήτησης και των φόβων για πιθανή ύφεση.

Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου την Παρασκευή ενισχύθηκε 2,4%, κλείνοντας στα 80,26 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους. Αυτό οδήγησε το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ σε άνοδο 6,7% το 2022, με βάση τα συμβόλαια του πρώτου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market.

Το αργό Brent παράδοσης Μαρτίου, το παγκόσμιο συμβόλαιο αναφοράς, παρέμεινε σταθερό στα 83,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου, έκανε άλμα 3,8% στα 2,4595 δολάρια το γαλόνι, με κέρδη 10,4% το 2022 αφού έφτασε σε ιστορικό υψηλό πάνω από τα 4,27 δολάρια τον Ιούνιο. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 1,5% για να τελειώσει στα 3,362 δολάρια το γαλόνι και πάνω από 44% για το έτος - στην πιο κερδοφόρα χρονιά του από το 2007. Το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου διολίσθησε 1,8% σήμερα, για να κλείσει στα 4,475 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, ωστόσο σε επίπεδο έτους εκτινάχθηκε 20%.

Ο χρυσός έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη, κοντά σε υψηλό έξι μηνών, ολοκληρώνοντας το έτος με αμελητέες μεταβολές. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, ενισχύθηκε με από 0,1% στα 1.826,20 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με την FactSet, με πτώση 0,1% για το 2022. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός παράδοσης Ιανουαρίου επίσης πρόσθεσε 20 σεντς στα 1.819,70 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 0,4% για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 21 σεντς στα 24,04 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 0,9%. Με βάση τα συμβόλαια του πρώτου μήνα, το ασήμι κέρδισε 2,3% το 2022. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έχασε 1,1% για να κλείσει στα 1.798 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου έκανε άλμα 5,6% στα 1.082,90 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 0,4% για να κλείσει στα 3,8105 δολάρια η λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία, πληθωρισμός και επιτόκια «καταβύθισαν» τις ευρωαγορές - Η χειρότερη χρονιά από το 2018

Δυσοίωνο το 2023 για τις μετοχές μετά τις φετινές απώλειες 13 τρισ. δολαρίων

Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος

gazzetta
gazzetta reader insider insider