Τουρκία: Αίτημα στις τράπεζες για να μειώσουν τις αγορές σε δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αίτημα στις τράπεζες για να μειώσουν τις αγορές σε δολάρια
Από την αρχή του 2022, η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 29% της αξίας της.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να μειώσουν τις μεγάλες αγορές δολαρίων για τους πελάτες του μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, μετέδωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση έρχεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας θέλουν να αποτρέψουν τις μεγάλες συσσωρεύσεις ξένου συναλλάγματος στο τέλος του έτους.

Η τουρκική λίρα την Τετάρτη υποχωρούσε 0,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 18,7136 λίρες ανά 1 δολάριο, κινούμενη προς το χαμηλότερο κλείσιμο εβδομάδας στα χρονικά.

Από την αρχή του 2022, η λίρα έχει απωλέσει το 29% της αξίας της, καθιστώντας το τουρκικό νόμισμα το δεύτερο χειρότερο νόμισμα των αναδυόμενων αγορών, πίσω μόνο από το πέσο της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί κρίσιμη τη σταθερότητα της λίρας ώστε να αντισταθμιστεί ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία, που «τρέχει» με ρυθμό 85%.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χαμήλωσε στο 9% το βασικό επιτόκιο της στα τέλη Νοεμβρίου, παρά το ότι ο πληθωρισμός είναι 17 φορές υψηλότερος από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαύρη» πρόβλεψη για Ευρωζώνη: Ύφεση του χρόνου και υψηλός πληθωρισμός μέχρι το 2024

Πέντε σενάρια που απειλούν τις αγορές το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider