Πρόεδρος Bundesbank: Δεν βλέπει «γρήγορη επιστροφή» του πληθωρισμού στο στόχο του 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος Bundesbank: Δεν βλέπει «γρήγορη επιστροφή» του πληθωρισμού στο στόχο του 2%
Δεν βλέπει «γρήγορη επιστροφή» του πληθωρισμού στο στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Γιόακιμ Νάγκελ.

Δεν βλέπει «γρήγορη επιστροφή» του πληθωρισμού στο στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Γιόακιμ Νάγκελ, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.

Αν και αναμένει πως θα υποχωρήσει ελαφρώς ο πληθωρισμός στην Γερμανία τον Δεκέμβριο λόγω του «φρένου» που έθεσε η κυβέρνηση Σόλτς στην τιμή του φυσικού αερίου, επεσήμανε πως από το 2024 θα καταγραφεί η σημαντική πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Εξού και απηύθυνε έκκληση για υπομονή, καθώς όπως εξήγησε υπάρχει διαφορά φάσης «18 μηνών έως 2 ετών» για τη διάχυση της δράσης των επιτοκιακών μεταβολών στην οικονομία. Για το 2023 τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 7%.

Ο Νάγκελ διατύπωσε την εκτίμηση πως οι εργαζόμενοι στην Γερμανία έχουν καλές πιθανότητες να δουν τους μισθούς να αυξάνονται σημαντικά. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «υπολογίζουμε ότι οι μισθοί στην Γερμανία θα σημειώσουν ισχυρή άνοδο τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τα προηγούμενα». Αιτία για την άνοδο θα αποτελέσει η αγορά εργασίας, παρά την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Αναφορικά με το κατά πόσο θα υπάρξει μισθολογικό σπιράλ εν μέσω πληθωρισμού, ο ίδιος εξήγησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ενταθούν τα πληθωριστικά φαινόμενα λόγω των αυξήσεων. Και αυτό επειδή δεν οδήγησαν οι αυξήσεις σε άνοδο των τιμών, αλλά αντιθέτως η ακρίβεια ήταν αυτή που ώθησε τους μισθούς προς τα πάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider