Σίμσον: Στον «πάγο» το πλαφόν εάν οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σίμσον: Στον «πάγο» το πλαφόν εάν οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη
Τα μηνύματα από την Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και τον υπουργό Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.

Η Κομισιόν θα «παγώσει» το πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν μια ανάλυση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δείξει ότι οι κίνδυνοι υπερβαίνουν τα οφέλη, όπως ξεκαθάρισε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναστείλει εκ των προτέρων την ενεργοποίηση του μηχανισμού εάν μια ανάλυση από την ΕΚΤ, την ESMA και την ACER δείξει ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών», διεμήνυσε η κα Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που προεδρεύει του Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η σημερινή απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει αποτελέσματα,

«Ήταν δύσκολες διαπραγματεύσεις, χρειάστηκε χρόνος, αλλά φτάσαμε σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί κατέληξαν σε έναν «προσωρινό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό μηχανισμό για τις τιμές».

«Την ίδια στιγμή, έχουμε εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές για τους προμηθευτές», συμπλήρωσε, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

  1. το συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα να ξεπεράσει το ανώτατο όριο τιμής των 180 ευρώ/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες
  2. η διαφορά μεταξύ του TTF με τις διεθνείς τιμές του LNG να είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη επίσης για την ίδια περίοδο.

Όταν ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός θα μένει ενεργός για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες. Εάν οι τιμές είναι κάτω από 180ευρώ/MWh τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες, θα απενεργοποιείται αυτόματα. Επίσης, μπορεί να παύσει ανά πάσα στιγμή εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κηρύξει μια έκτακτη ανάγκη σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδίως σε μια κατάσταση όπου η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν

Κρεμλίνο: Απαράδεκτο το πλαφόν στο αέριο - Παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς

Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ιστορική απόφαση - Δικαιώθηκε η πρόταση Μητσοτάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider