Κίνα: Αγωνία για την οικονομία - Οδεύει προς ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Αγωνία για την οικονομία - Οδεύει προς ύφεση
Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο τη στιγμή που η κυβέρνηση «χαλάρωσε» την πολιτική για «μηδενική Covid», με όλους τους κρίσιμους δείκτες να παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε στο 2,2% από 5% τον Οκτώβριο. Παράλληλα, οι επενδύσεις υποχώρησαν στο 5,3% τους πρώτους 11 μήνες του έτους και η ανεργία ανήλθε στο 5,7%, υψηλό 7 μηνών, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Τα κρούσματα κορονοϊού πολλαπλασιάστηκαν μετά την άρση των μέτρων προστασίας και «η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τον Δεκέμβριο», όπως εκτιμά ο Ρέιμοντ Γουένγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Greater China. «Η ανάκαμψη μετά το lockdown στη Σαγκάη το τρίτο τρίμηνο ήταν εφήμερη. Η αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο είναι απίθανο να φτάσει το 3%» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα εντείνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης και σύμφωνα με την ΝBS «το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται όλο και πιο ζοφερό και περίπλοκο με τα θεμέλια ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας να μην είναι στέρεα».

Μάλιστα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων έπεσαν κατά 4,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, ενώ και η κατασκευή αυτοκινήτων μειώθηκε επίσης για πρώτη φορά από τον Μάιο, υποχωρώντας 9,9% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις ενδυμάτων, υποδημάτων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, οικιακών συσκευών και τεχνολογικών συσκευών υποχώρησαν επίσης σε διψήφια ποσοστά ενώ και οι πωλήσεις κατοικιών βούτηξαν κατά 31% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν μεγαλύτερη αναστάτωση τους επόμενους μήνες, πριν από μια πιθανή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,2%, ο πιο αδύναμος ρυθμός από τη δεκαετία του 1970, πέρα από την πανδημική ύφεση του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έλον Μασκ: Είχε πει δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Tesla και όμως συνεχίζει

Οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στο τέλος του έτους και το 2023

«Αφήστε ελεύθερη την Εύα»: Ομολόγησε την εμπλοκή του στο Qatargate ο σύντροφος της Καϊλή

gazzetta
gazzetta reader insider insider