Πλαφόν στο αέριο: Μόνη εκκρεμότητα η τιμή ενεργοποίησης – Νέες διαβουλεύσεις τη Δευτέρα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαφόν στο αέριο: Μόνη εκκρεμότητα η τιμή ενεργοποίησης – Νέες διαβουλεύσεις τη Δευτέρα
Θετικό πρώτο βήμα η ενίσχυση του μηχανισμού αυτόματης απόσυρσης του μέτρου που αποφασίσθηκε στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, ώστε να «απαντηθούν» οι επιφυλάξεις κρατών για παρενέργειες στις εισαγωγές καυσίμου. «Μόνο θέμα πλέον το ύψος του πλαφόν, νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα.

Με συμφωνία σε όλες τις τεχνικές παραμέτρους του πλαφόν στην τιμή του αερίου, αλλά με ανοικτό το ζήτημα του ύψους του ενός από τους δύο «διακόπτες» που θα το ενεργοποιεί, ολοκληρώθηκε χθες η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, η οποία είχε μοναδικό αντικείμενο την οριστικοποίηση της «φόρμουλας» εφαρμογής του μέτρου.

Όσον αφορά τα θέματα που «κλείδωσαν» χθες, πηγές από την ελληνική πλευρά τονίζουν με έμφαση τη θετική έκβαση που είχαν οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τον μηχανισμό αυτόματης απόσυρσης του μέτρου. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα εγγυώνται πως, στην περίπτωση που το πλαφόν είναι ενεργοποιημένο, θα τίθεται αυτόματα εκτός εφαρμογής, αν υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο την τροφοδοσία ευρωπαϊκών χωρών με καύσιμο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημαντικό είναι πως η απόσυρση του πλαφόν θα γίνεται σε επίπεδο περιοχής και όχι κράτους. Επομένως, αν για παράδειγμα υπάρξουν ενδείξεις τέτοιων παρενεργειών στη Γερμανία, τότε το μέτρο θα παύει να λειτουργεί για όλη την Κεντρική Ευρώπη.

Οι κύκλοι της ελληνικής πλευράς τονίζουν πως η παραπάνω συμφωνία αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στο να βρεθεί κοινός τόπος συνολικά για το πλαφόν. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος μηχανισμός «απαντά» στις ανησυχίες των κρατών-μελών που αντιτίθενται στο μέτρο, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί στην πορεία να προκαλέσει διαταραχές στις εισαγωγές αερίου στη «Γηραιά Ήπειρο».

Μικρή απόσταση για τελική συμφωνία

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε επί της ουσίας πως η μόνη πλέον εκκρεμότητα που απομένει είναι το ύψος στο οποίο θα καθοριστεί ο πρώτος «διακόπτης» ενεργοποίησης του πλαφόν, δηλαδή το «ταβάνι» που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι τιμές του συμβολαίου επόμενου μήνα στον ολλανδικό εικονικό κόμβο (TTF) για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Όπως σημείωσε, η εκκρεμότητα αυτή θα τεθεί επί τάπητος την επόμενη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, στο τακτικό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, το οποίο είναι προγραμματισμένο για εκείνη την ημέρα. «Υπάρχει μόνο ένα ανοικτό θέμα για να συζητήσουμε τη Δευτέρα, το ύψος του πλαφόν. Νομίζω ότι είμαστε σχεδόν εκεί», σημείωσε.

«Δεν ανοίγουμε ακόμα τις σαμπάνιες, θα τις κρατήσουμε στο ψυγείο, μέχρι το επόμενο Συμβούλιο», πρόσθεσε χαριτολογώντας, για να εκφράσει την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

Οι υπόλοιπες παράμετροι που «κλείδωσαν»

Μάλιστα, από όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινός τόπος σε όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους που αφορούν την «πυροδότηση» του πλαφόν. Έτσι, θα πρέπει ο πρώτος «διακόπτης» (το ύψος του οποίου να συμφωνηθεί την επόμενη Δευτέρα) να είναι ενεργοποιημένος για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Για τρία 24ωρα θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένος και ο δεύτερος «διακόπτης», δηλαδή θα πρέπει επί τρεις ημέρες το συμβόλαιο στο TTF να ξεπερνά κατά 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα την τιμή αναφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να έχει επέλθει συμφωνία στο να μην συμπεριληφθούν στο πλαφόν οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, κάτι που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τις χώρες που ήταν αντίθετες στο μέτρο.

Πάντως, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Σικέλα, τα κράτη που διεκδικούν τη θέσπιση του πλαφόν εξακολουθούν να συναρτούν το μέτρο με την έγκριση των δύο άλλων κανονισμών που εκκρεμούν, για απλοποίηση της αδειοδότησης ΑΠΕ και τη διεύρυνση των μηχανισμών αλληλεγγύης σε χώρες που τυχόν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εφοδιασμού με αέριο. «Τα κείμενα των δύο κανονισμών είναι "παγωμένα" από τεχνικής άποψης, τη Δευτέρα θα εγκρίνουμε και τα τρία θέματα [μαζί με με το μηχανισμό διόρθωση των τιμών αερίου] σαν ένα "πακέτο"», σημείωσε.

Εργαλείο για ακραίες τιμές

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργεια Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε πως στο Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σημαντική πρόοδος σε αρκετά τεχνικά στοιχεία του μέτρου, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος διαπραγμάτευσης για τις αριθμητικές πτυχές του. Όπως υπογράμμισε, αρκετές χώρες επιφυλάχθηκαν να συναινέσουν σε ένα ύψος για την τιμή του πλαφόν, καθώς έκριναν πως είναι απαραίτητο να διαβουλευθούν με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους, καθώς το πλαφόν έχει και χρηματοοικονομικές συνέπειες.

Υπενθύμιζε πάντως ότι το πλαφόν αποτελεί εργαλείο για να αντιμετωπιστούν ακραίες τιμές του αερίου, όπως αυτές που καταγράφηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο, και όχι μέτρο για δομική μεταρρύθμιση των ενεργειακών αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά: Ιδιωτικές επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ και 8.220 νέες θέσεις εργασίας

Σύνοδος υπ. Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σκρέκας: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν - Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της

gazzetta
gazzetta reader insider insider