Πετρέλαιο: Τα σενάρια για την πορεία των τιμών – Γιατί η αγορά πιέζει για παράταση επιδότησης 

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Τα σενάρια για την πορεία των τιμών – Γιατί η αγορά πιέζει για παράταση επιδότησης 
Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά βαίνουν μειούμενες ακολουθώντας την πτώση του Brent.

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά βαίνουν μειούμενες χάρη στην πτώση της διεθνούς τιμής του Brent το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της διεθνούς αγοράς και εάν οι όλες οι συνισταμένες διατηρηθούν ως έχουν (εμπάργκο, πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, προβλέψεις για πορεία ζήτησης, στρατηγική του ΟΠΕΚ), δεν αναμένεται να καταγράψει κάποιο απρόσμενο ράλι στις επόμενες ημέρες.

Το πρωί της Τρίτης το Brent διαπραγματευόταν κοντά στα 79 δολάρια, σχεδόν 10 δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από λίγες ημέρες. Ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,858 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,807 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,120 ευρώ το λίτρο ενώ παράγοντες της εγχώριας αγοράς προβλέπουν ότι τις επόμενες ημέρες το κόστος για την αγορά καυσίμων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, με τη βενζίνη να πέφτει κάτω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο. Το κόστος για την αγορά καυσίμων είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά παραμένει ακόμη υψηλό σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται σε τιμή που προσεγγίζει τα περυσινά επίπεδα με τους καταναλωτές να αξιοποιούν την έκπτωση των ΕΛΠΕ των 3 λεπτών το λίτρο αλλά και την κρατική επιδότηση απευθείας στην αντλία ύψους 20 λεπτών. Και οι δύο αυτές διευκολύνσεις θα ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους αλλά παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η κρατική επιδότηση θα πρέπει να παραταθεί.

Εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού το Σάββατο και καθώς, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν, δεν έχει αποκλειστεί η επανάληψη μέτρων τύπου fuel pass ή η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, η αγορά εντείνει τις πιέσεις για να «εξοικονομηθεί» δημοσιονομικός χώρος για τέτοιες παρεμβάσεις.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η οποία με επιστολή της στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ζητά να διατηρηθεί η κρατική επιδότηση των 20 λεπτών απευθείας στην αντλία για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, η οποία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «οι ανάγκες για θέρμανση είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το εισόδημα των νοικοκυριών δραστικά περιορισμένο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς την επιδότηση του κράτους. Επιπλέον οι διαρκείς, ραγδαίες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας άλλοτε με ανοδική και άλλοτε με καθοδική τροχιά, εντείνουν την ανασφάλεια και καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη σταθερής κρατικής επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης καθ΄ όλη την περίοδο διάθεσής του».

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το παιχνίδι - Που θα φθάσουν οι τιμές

Η εβδομάδα άρχισε με το πετρέλαιο να καταγράφει κέρδη ωθούμενο από το κλείσιμο του αγωγού Keystone στις ΗΠΑ και την αβεβαιότητα σχετικά με τις συνέπειες του ανώτατου ορίου τιμών της G7 στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Το Brent διαπραγματευόταν μεταξύ 76 και 78 δολαρίων την Δευτέρα ενώ την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες αναφοράς έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για τις τελευταίες εβδομαδιαίες μειώσεις ήταν ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης, η οποία θα επηρέαζε δυσμενώς τη ζήτηση. Αυτός ο φόβος έχει επίσης σημειωθεί ως λόγος για τα περιορισμένα κέρδη που έχει καταγράψει το πετρέλαιο το οποίο δεν επηρεάστηκε ανοδικά όπως θα ήταν αναμενόμενο από ειδήσεις όπως είναι η εκ νέου επισήμανση της Ρωσίας ότι δεν θα εξάγει πετρέλαιο σε φορείς επιβολής ανώτατων ορίων τιμών και ή την άρση των περιορισμών στην Κίνα. Ακόμη και η είδηση ότι ο ΟΠΕΚ+ έχασε για άλλη μια φορά την ποσόστωση παραγωγής του, και με αρκετά σημαντικό περιθώριο, δεν κατάφερε να ταράξει τα νερά στη διεθνή αγορά.

Μια έρευνα από την Argus έδειξε την Παρασκευή ότι η παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+ είχε μειωθεί στα 38,29 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο. Αυτό ήταν 1,81 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από την πρόσφατα συμφωνημένη ποσόστωση του ομίλου.

Αυτό που είναι ίσως πιο ανησυχητικό, αν και δεν προκαλεί έκπληξη, είναι ότι ο ΟΠΕΚ ήταν αυτός που ευθύνεται για την πτώση, ενώ πετρελαιοπαραγωγά κράτη εκτός ΟΠΕΚ είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται τον Νοέμβριο. Η παραγωγή του Καζακστάν αυξήθηκε κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα ενώ της Ρωσίας κατά 190.000 βαρέλια την ημέρα.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες καθώς ο αγωγός Keystone παραμένει κλειστός, οι περιορισμοί για τον COVID στην Κίνα χαλαρώνουν και λόγω των ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή», δήλωσε στο Reuters ο Edward Moya αναλυτής στην Oanda.

Εκτός όμως από τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να επιστρέψουν μέσα στους επόμενους μήνες. Η Bank of America υποστηρίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά 23% από τα τρέχοντα επίπεδα και να φτάσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτό θα συντελούσαν δύο παράγοντες. Η πολιτική της Fed και το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας.

Ένας ελιγμός της Fed θα μπορούσε να επαναφέρει τη ζήτηση και να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America σε σημείωμα της Δευτέρας.

Ο δεύτερος βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να ωθήσει το Brent σε υψηλότερα επίπεδα είναι οι συνεχείς προσπάθειες της Κίνας να άρει τους περιορισμούς. Η πτώση της ζήτησης από τα lockdown πιέζουν τις τιμές αλλά εάν το Πεκίνο επιταχύνει τη διαδικασία, αυτό θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις.

«Η άμεση τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε απότομα, αλλά οι πιο μακροχρόνιες τιμές ήταν πιο ανθεκτικές, υποδεικνύοντας μια πολύ πιο δομημένη αγορά τους επόμενους 12 έως 36 μήνες καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βγαίνουν από την ύφεση», επισημαίνει η Bank of America.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΠΟΠΕΚ ζητά παράταση της κρατικής επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης ως τα τέλη Απριλίου

Καύσιμα: Πόσο θα διαρκέσουν οι χαμηλότερες τιμές – Γιατί οι κυρώσεις, το πλαφόν και ο ΟΠΕΚ δεν καταφέρνουν να δώσουν ώθηση στο πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider