Οι ανατιμήσεις πήραν φωτιά στα τρόφιμα τον Νοέμβριο – Ταχύτερη άνοδος σε 27 από τα 52 είδη που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Οι ανατιμήσεις πήραν φωτιά στα τρόφιμα τον Νοέμβριο – Ταχύτερη άνοδος σε 27 από τα 52 είδη που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ
Τι δείχνουν οι αναλυτικές μετρήσεις για το πρώτο μήνα του καλαθιού του νοικοκυριού. Οι ανατιμήσεις επιταχύνθηκαν σε πολλά άλλα είδη, όλη η λίστα. Άνοδος έως 49,3% το Νοέμβριο σε είδη διατροφής. Διψήφια άνοδος στα 37 από τα 52 είδη, μείωση τιμών μόνο στα φρέσκα ψάρια. Πως οι τιμές ενέργειας ήταν η βασική πηγή επιβράδυνσης του δείκτη τιμών.

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο συνέχισε να επιβραδύνεται όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο τα αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων για όλα τα είδη και τις υπηρεσίες δείχνουν ότι αυτή η επιβράδυνση συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά οι τιμές της ενέργειας. Αντιθέτως, σε πολλά άλλα πεδία και ειδικά στα είδη διατροφής οι ανατιμήσεις όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιταχύνονται.

Τα αναλυτικά στοιχεία τα οποία συμπίπτουν για το μήνα Νοέμβριο και με την έναρξη του «καλαθιού του νοικοκυριού», δείχνουν ότι από τα 52 είδη διατροφής που μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, στα 27 υπήρξε επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών τον μήνα Νοέμβριο σε σχέση με τον μήνα Οκτώβριο και στα υπόλοιπα 19 υπήρξε επιβράδυνση.

Συνολικά από τα 52 προϊόντα τα 51 είχαν άνοδο τιμών σε σχέση με πέρυσι. Αναλυτικά, διψήφια ήταν η άνοδος σε 37 από τα 52 είδη διατροφής, σε άλλα 12 προϊόντα διατροφής η άνοδος ήταν μεταξύ του 5% και του 10% , ενώ χαμηλότερη άνοδο 3,3% και 4,9% είχαν μόνο τα φρούτα και οι τεχνίτες γλυκαντικές ουσίες. Μείωση τιμών κατεγράφη μόνο σε ένα προϊόν: στα φρέσκα ψάρια

Τη μεγαλύτερη ανατίμηση κατέγραψε η ζάχαρη (της τάξεως του 49,3%) και ακολουθούν σε ύψος ανατιμήσεων τον Νοέμβριο βασικά είδη διατροφής όπως τα έλαια, το αλεύρι και άλλα δημητριακά, το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, το ψωμί, οι πατάτες. Όλα αυτά έχουν αυξήσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι πάνω από 20% λ Όσον αφορά στο ποια τρόφιμα είχαν επιτάχυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών τον Νοέμβριο, αυτά είναι η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα παγωτά, το γιαούρτι, αλλά και πίτσες, πίτες αυγά παιδικές τροφές κλπ.

Εκτός τροφίμων, η μεγαλύτερη επιτάχυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών καταγράφεται στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο και ειδικά στις πτήσεις εξωτερικού, αλλά και σε είδη ένδυσης και υπόδησης (που μπορεί να συνδέονται όμως και με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων).

Επιτάχυνση ανόδου τιμών καταγράφεται τον Νοέμβριο και σε είδη λογισμικού, σε είδη επίπλωσης, σε υφάσματα, σε εργαλεία εξοπλισμού για το σπίτι. Αλλά και στο κρασί, στα αναψυκτικά, σε διάφορα είδη για το σπίτι, σε είδη προσωπικής υγιεινής και σε προϊόντα ομορφιάς/

Σημειώνεται πως η βραδύτερη άνοδος στις τιμές ενέργειας και ειδικά στο ρεύμα (μειώθηκε ο δείκτης κατά 5,2%) αλλά και στο φυσικό αέριο συνδέεται με δύο παράγοντες. Πλέον η σύγκριση γίνεται με τις ήδη αυξημένες τιμές ενέργειας που ίσχυαν στο τέλος του 2021 (δηλαδή για στατιστικούς λόγους). Επίσης, και οι διεθνείς τιμές αερίου ήταν πιο χαμηλές αλλά και ο μηχανισμός επιδότησης του ρεύματος μειώνει το κόστος για τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.