Γερμανία: «Φουσκωμένος» ο λογαριασμός για τους σταθμούς LNG - Τριπλασιάστηκε σε σχεδόν 10 δισ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Φουσκωμένος» ο λογαριασμός για τους σταθμούς LNG - Τριπλασιάστηκε σε σχεδόν 10 δισ.
Οι σταθμοί για LNG στη Γερμανία κοστίζουν το τριπλάσιο από ό,τι υπολογιζόταν, φλερτάρωντας με τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ

«Ο κούκος αηδόνι» στοίχισαν στη Γερμανία οι νέοι πλωτοί τερμαστικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς το κόστος τους πλέον είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Οι εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο από το 2022 - όταν πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες μονάδες - έως το 2038, όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Μπεάτε Μπάρον από το Βερολίνο την Παρασκευή.

«Αυτά τα κόστη θα αντισταθμιστούν στη συνέχεια με τα έσοδα από τα τέλη επαναεριοποίησης, τα οποία φυσικά θα αρχίσουν να ρέουν μόνο όταν τεθούν σε λειτουργία. Φυσικά δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον και φυσικά θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Το κόστος των σταθμών στους οποίους επενδύει η Γερμανία για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, ήταν ήδη υπερδιπλάσιο από τα 3 δισ. ευρώ στον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το Βερολίνο έχει ναυλώσει πέντε πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG, με δύο να μπαίνουν σε λειτουργία τον χειμώνα, ωστόσο, η έναρξη των εισαγωγών στις αρχές αυτού του μήνα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μόλις λειτουργήσουν, οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να καλύπτουν περίπου το 33% της τρέχουσας ζήτησης φυσικού αερίου της Γερμανίας, αλλά το καύσιμο θα έχει επίσης κόστος, με τις τιμές του να αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο αγωγός υδρογόνου Βαρκελώνης-Μασσαλίας θα κοστίσει 2,5 δισ. ευρώ - Επιχειρησιακός το 2030

Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα για την καταπολέμηση των αποβλήτων τροφίμων

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις 700 εκατ. προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider